36.
2011/0916
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Aszalt Sárgabarack
üvegben érlelve
Valahol a Himalája északnyugati csücskében, Kína és Palesztina határán él egy nép, amelynek tudatosan vagy nem, de napi étrendjének szerves része a sárgabarack. Ők a hunzák (avagy fehér hunok), akiket mellesleg Attila leszármazottainak tartanak. Ezt a népet még nem érték el a rohamosan fejlődő civilizációnk vívmányai, itt ugyanis még se pénz, se háztartási gépek, vagy autó, semmiféle ilyennemű luxuscikk nincs. Ehelyett pompás zöld rétek, legelők, kajszibarackban dúskáló gyümölcsligetek találhatóak ezen a tájon. Feltehetjük akkor a kérdést mi is a hosszú élet titka? Ennek a kis közösségnek a lakosai mind kemény munkával dolgoznak meg mindennapi betevőjükért, állatokat tartanak, zöldséget, gyümölcsöt termesztenek. A kemény munka ellenére, napi átlag kalória bevitelük nem haladja meg az 1900 kcal-t, míg egy átlag amerikai ennek több, mint másfélszeresét fogyasztja el. Napi ásványianyag-bevitelük csaknem százszorosa az általunk elfogyasztott mennyiségnek, valamint a nyugati orvosok által javasolténak. Mindezt természetesen nem netről rendelt vitaminokkal vagy étrend -kiegészítőkkel érik el, hanem friss vízzel, és permetezés nélküli, friss zöldségekkel, gyümölcsökkel. A tejet frissen fejve isszák, étrendjük kevés húst tartalmaz. A hunzák átlagéletkora 90 és 100 év között van, és már az 1900-as évek elejétől fogva kutatják hosszú életük „titkát”. Talán hihetetlen, de Ázsiának ezt a részét nem érték még el az olyan egészségügyi problémák, mint a rák, a magas vérnyomás vagy koleszterin. Annak ellenére, hogy nincsen náluk fejlett orvosi ellátás, nincsenek kórházak, lakosaik még száz évesen is majd kicsattannak az egészségtől. Konyhájuk jellemzője, hogy nem használnak fűszereket, még sót se nagyon. Ételeiket kajszibarackmagból préselt olajból főzik. Nagyon sok kajszibarackot esznek, nem csak olajként, de magját felhasználva, bőrre kenve, szárítva vagy akár nyersen is. A vitaminforrásuk tehát ebből táplálkozik, azonban nem ez az egyetlen vitamin, ami nagy mennyiségben található szervezetükben. B17-vitaminban gazdag lucernát, kölest és különböző gabonaféléket fogyasztanak. A következtetést levonva, a hunza csoda alapja a sok fizikai munka, gyéren fűszerezett, főként nyers, természetes ételekkel. Ágyas Sárgabarack pálinkámat ennek kis történetnek fényében tudom ajánlani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése