Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. június 29., péntek

Meggy cefre készítése


Meggy cefre készítése


Előző írásomban a meggyre, mint gyümölcsre kívántam rávilágítani, illetve annak élettani hatásaira, amelyből ki is derül, hogy milyen fontos gyümölcsünk ez, és mégis kicsit mostohán kezeljük csupán azért, mert kicsit savanykás. Nem is sejtve, hogy közben ez a savanykásság a leglényegesebb tulajdonsága. A meggy igen értékes gyümölcsünk, fontos üdítő és likőripari ízesítő és színezőanyag. Nem is beszélve arról, hogy a konzervipar mellett, az otthoni felhasználása is igen jelentős. Éppen ezért pálinka gyártására csak kis mennyiségben áll ez az anyag, rendelkezésre. Karaktere, íze, zamata azonban összetéveszthetetlen jegyeket mutat. Feldolgozása a cseresznyéhez hasonlóan történik. Szesz kihozatala csupán 5%. A cefre készítésekor fontos, hogy a gyümölcs szártalanítva és magtalanítva legyen, mert ezt cefre hibának tartják. Ennek ellenére vannak olyan nézetek, amelyek ezt nem teljes mértékben követik. A magban található anyagok a legújabb kutatások szerint hatékony szert képeznek a rák elleni megelőzésben. A mag íz jelenléte a párlatban, ha az nem túlzó még akár kellemes is lehet. Régi gyakorlat az is, hogy a meggy cefrébe nincsen szükség semmiféle adalékanyagra. Én azonban úgy gondolom, hogy ez nem így van, és igazából szakítva a régi, hagyományos módszerekkel, egy új út kipróbálására gondoltam. Évek óta tervezgettem, hogy párlatot készítek belőle, de érési ideje általában más munkákkal esett egybe, és mivel igen kézimunka igényes valahogy sohasem jutottam el a megvalósításhoz, csak nagyon minimális mennyiségben. Most azonban egy közeli felvásárlónál egy komolyabb mennyiség ragadt be, és az felajánlotta nekem. Nem haboztam elfogadni a lehetőséget. A sok mázsa gyümölcs egyszerre teherautón érkezett pincészetembe. Abban mindenképpen egyetértek a régi iskola képviselőivel, hogy ezt a fajta gyümölcsöt gyorsan kell feldolgozni, tudniillik a meggy nem után érő és gyorsan erjedésnek indul a levegővel érintkezve, és főleg meleg hatására. A szállítmány 24 órán belül hordókba került még pedig úgy, hogy a mag teljes mennyisége benne maradt a cefrébe. Természetesen a gyümölcsöt egy pisztolyfúró segítségével, amelybe egy keverőszárat helyeztem alaposan megtörtem anélkül, hogy a magokat megsértettem volna. A sűrű massza, amely keletkezett ezután 20%-ban hígításra került desztillált vízzel. A következő fontos mozzanat a pektinbontás elvégzése enzim segítségével. Alapvetően valóban nem feltétlenül van szükség erre a műveletre, de a célunk az 5 % -nyi alkohol kihozatal elérése, valamint az illat és aromaanyagok lehető legnagyobb részének a kinyerése. A cefrés hordók lezárása légmenetesen történt, azokon kotyogókat helyeztem el, hogy a felszabaduló gázok szabadon eltávozhassanak a vízen keresztül. A cefre belsejében lévő hőmérséklet ellenőrzése is fontos. Az erjedés szinte azonnal, spontán beindult. Ennek ellenére csupán másnap raktam bele a tartályokba a fajtaélesztőt, valamint a tápsókat. Különösen fontos ezen a ponton kihangsúlyozni, hogy a meggy cefre a legjobban felhabzó cefrék közé tartózik, éppen ezért a tartályok feltöltésének határát toljuk lejjebb. A klasszikus értékhatárokat lejjebb kell tolni, mert bizony egy éjszaka küzdöttem a tartályok habosodásával. Az irányított erjesztés jól bevált, annyira, hogy az intenzív erjedés szakasza hat napig tartott. Ebben az időszakban naponta két alkalommal a cefre keverésével visszajutattam a cefrekalapot a cefrébe. Az intenzív erjedés végén a cefre keverését megszüntettem, és plusz fóliával lezártam annak a felszínét. Az erjedés tízedik napján a cefréből eltávolítottam a magokat, majd további tíz napra légmentesen lezártam a felszínét mielőtt desztillálásra került volna a sor. A meggy cefre igen csak hajlamos az illósódásra ezért fontos, hogy a cefrénket a lehető legjobban távol tartsuk az oxigéntől.



A meggypálinka érzékszervi tulajdonságait maga az Európai Unió is elfogadta, amely a következőképpen hangzik:
Tükrösen tiszta, színtelen, kellemes meggy ízű és illatú; jellegében fellelhető a gyümölcs citrusossága és a magjellegből adódó marcipánosság.
Emellett még a kémiai és fizikai tulajdonságokat meghatározta:
Alkohol tartalom: legalább 40 % V/V;
Metilalkohol tartalom: max. 1 000 g/hl abs. alk.;
Illóanyag tartalom: min. 200 g/hl abs. alk.;
Hidrogén - cianid tartalom: legfeljebb 7 g/hl abs. alk.

Fekete Ribizlis Borseprő Ágyas Párlat 2012.


195.
 
2012/0627
 
AQUAVINICUM
 
ÁGYAS
 
VEGYES
 
 
  Fekete Ribizlis Borseprő Párlat
üvegben érlelve


A most bemutatásra szánt párlatom az Aquavinicum Párlat Rendszeremben az Ágyas Párlatok főkategóriájában kapott helyett azon belül is a Vegyes Párlatok alkategóriában. Szent László királyunk ünnepének napjára a pincészetünk udvarának sarkában megérett a Fekete Ribizli a bokorjain. Már messziről felhívja magára a figyelmet nem csupán színével, hanem illatával is, amely némi szél esetén messzire elszáll. Sajnos annyi bokrunk nincsen, hogy önállóan párlatot tudjunk belőle készíteni, de arra minden esetre elegendő, hogy némi Ágyas Párlatot készíthessek belőle különlegességként. Már tavaly is terveztem ezt, de egy vihar az érett gyümölcsöket a földre verte. Idén körül tekintőbbek voltunk és sikerült leszüretelni az apró fürtöket. Nem egy könnyű feladat, mert igen könnyen hullik jól érett állapotban. A szüret utáni megtisztítása sem a legegyszerűbb feladatok közé tartózik, de nem végrehajthatatlan. Óvatos mosással, többszöri szűréssel eltávolíthatók belőle a szennyeződések, és idegen anyagok. Alaposan lecsurgatjuk és ügyelni kell rá, hogy, hogy az apró bogyók ne sérüljenek. A megszáradás után egy tisztára mosott üveg edénybe helyezem el a gondosan megmért gyümölcsöket és ennek mennyiségétől függően tettem hozzá párlatot. A meleg ágyas párlatok esetében literenként 10 dkg gyümölcs elegendő. Én némi képen mindig ráhagyok erre, de ebben az esetben fontos folyamatosan figyelemmel kísérni az érlelési időszakot, nehogy túl dominensé váljon a párlatban. Ezúttal egy vörös bikavér borseprő párlatot tartottam alkalmasnak ehhez a gyümölcshöz, mert illatában talán ez állt legközelebb a fekete ribizli hangulatához, illetve zamat harmóniájához. Érdekes, hogy ez a Közép,- Kelet-Európai növény a fekete ribizli, latinul Ribes nigrum, termesztése majdnem száz évig tiltott tevékenységnek számított az USA-ban, ahol a növényen megtelepedő gomba veszélyforrást jelentett bizonyos, a fafeldolgozó-ipar szempontjából fontos fenyőfélékre. A csipkebogyó után a fekete ribizli tartalmazza a mérsékelt égövi gyümölcsök közül a legtöbb C-vitamint. A fekete színért is felelős antociánjai hatékony antioxidánsok: megakadályozzák a gyulladásokat, csökkentik az arthritis tüneteit. A párlatunk lilás fekete színe igazi csemegének számít, amelyet legjobban köszvény és reumás betegségekre ajánlanám, de csak kis mennyiségben.

Fekete Ribizli I.


Fekete ribizli

Alig tudunk róla valamit, miközben hazánk a fekete ribizli gyógynövényi drogjának egyik legnagyobb európai exportőre. Gyümölcsként rendszerint nyersen fogyasztjuk, ha ugyan eszünkbe jut, mert azért valljuk meg őszintén nem a legközismertebb bokor otthonaink körül.
Fedezzük fel!
Van, aki a fekete ribizlit az ízesített feketeteák "black currant"-jaként fedezte fel újra. A gyümölcslevek között is szívesen isszuk olykor-olykor, de sokan már nem biztos, hogy felismernék a piacon, ha az áfonyával és jóstával kerülne egy pultra. A ribizlit ismerők egy része is gyanakodva nézné, ha vidéki sétáján belebotlana egy fekete ribizli bokorba: "Vajon ehető?". Megkóstolva aztán meglepődne, mivel a fekete ribizli íze nem egészen olyan, mint az élénkpiros, savanykás piros ribizlié. Bogyóinak markáns íze frissen szedve nem is ízlik mindenkinek. A leírások savanykásnak jellemzik, de megérve kellemes édes ízű. Fürtjei kisebbek és sokkal lazábbak piros rokonánál, leve pedig olyan sötét bordó, hogy inkább hasonlít tintára, mint gyümölcslére.
A fekete ribizli (Ribes nigrum) a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családba tartozik. A Ribes nemzetségnév a növény arab nevéből származik. Németül e névből kicsinyítőképzős főnévvel "Ribisl" néven is emlegetik, ahonnan a ribizli magyar neve származik. A "nigrum" jelző feketét jelent.
Maga a növény 120-200 cm magas cserje, levelei szeldeltek, apró zöldes fehér virágai jelentéktelenek, április-májusban nyílnak. Az érzékeny orrúaknak bizonyára feltűnik, hogy a gyümölcs és a bokor is jellegzetes illatot áraszt. Termése június végén, júliusban érik be. Közép- és Kelet-Európában elterjedt, de bármilyen meglepő, ismert és termesztett Kanadában és Ausztráliában, Új-Zélandon is. A humuszban gazdag agyagtalajokat kedveli, de homokon is jól megél. Vadon egész Eurázsia erdeiben előfordul. 1-1,5 m magasra növő tüskétlen cserje, amely évenként több fiatal hajtást hoz. Hímnős virágait az 1 évnél idősebb ágak oldalrügyeiből fejleszti ki, miközben 4-5-6 éves vesszői egyre kevesebbet teremnek, míg végül elhalnak. Termése a piros ribizliéhez hasonló alakú, de rövidebb kocsányon elhelyezkedő, fekete színű rekeszálbogyótermés. Április, május hónapban virágzik és termését június, júliusban érleli be. Egyes fajtáknál a bogyók az érést követően vagy szedéskor a kocsányról lepotyognak.
Miért is kellene felfedeznünk?
Nem egyszerűen jó, fogyasztása kifejezetten ajánlott. Gyümölcsét gyógynövény szavunk mintájára joggal nevezhetnénk gyógy gyümölcsnek, amit az idős embereknek gyógyszerek helyett kellene fogyasztani. Hatásaira az 1970-es években figyeltek fel ismét, többek között a középkori európai szerzetesek gyógynövényleírásait tanulmányozva. Az érett bogyók dúskálnak az egyben antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne. A gyümölcs 100 grammjában csak antocián-származékokból (cianidin, delfinidin, kumarinsav stb.) több, mint 500 mg található, a többi antioxidánsról nem is beszélve. E tekintetben magasan veri az összes többi piros bogyós gyümölcsöt. Jelenleg is folynak orvosi kutatások antioxidánsainak gyógyhatására vonatkozóan. Vizsgálják érelmeszesedés, ízületi gyulladás, reuma, prosztatarák ellenes hatását, a menopauzában kifejtett hatását, de a sort még jócskán lehetne folytatni a korral járó különböző bajokkal. Nemrég Parkinson-kór ellenes és az időskori demenciát megelőző hatását is felfedezték. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából, a karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból is és természetesen C-vitaminból. A fekete ribizli levele nagyon gazdag C-vitaminban. 100 g gyümölcsre 130-170 mg C-vitamin jut.
A krónikus fájdalmakat kúraszerűen alkalmazva csökkenti, vitamintartalmánál fogva a meghűléses megfázások kiváló természetes gyógyszere.
Jelentős a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emelheti a hemoglobin-mennyiséget. Gyermekek és nők vashiányos vérszegénysége esetén ugyancsak hasznos a fogyasztása.
Tanulmányok foglalkoznak továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatásával. Rendszeres fogyasztása mellett a vér kórosan magas koleszterin- és vérzsír szintjének csökkenését is tapasztalták. Segíti a bélflóra egészséges alakulását.
Magjának olaja gamma-linolsavat tartalmaz. A gamma-linolsav, egy fontos telítetlen zsírsav hiánya csökkenti a bőr nedvességmegtartó- és ellenálló-képességét, és így hajlamosít a neurodermitis nevű bőrgyulladásra. Régi, XII. századi kolostori források is említik a fekete ribizlit, mint a kiütéses, gyulladt bőr orvosságát.
A népi gyógyászatban is főként a gyümölcs levét használják, de készítenek szörpöt, gyümölcslevet, cukorkát, a szárított gyümölcsből teát is. A tea is kiváló meghűlésre. Levelének kedvező hatású hatóanyagai a különböző flavonoidok, proantocianidinek, illóolajok, cseranyagok és a rutin. Mindezek hatására levelének teája vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású. Jól csillapítja az ízületi és reumás panaszokat. Hólyag és vese- illetve prosztatabetegségekre is ajánlják. Friss levelei szétdörzsölve enyhítik a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket.
100 gramm gyümölcs tápértéke 150 Kj körül van, 1,4 gramm fehérjét, 0,4 g zsírt tartalmaz. A benne található cukor 55%-a gyümölcscukor. A fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

A fekete ribizli egyetlen darabkája sem mérgező, ezért bátran fogyaszthatjuk. A bogyókat nehéz megtisztítani a száraktól, virágmaradványoktól, a magoktól pedig végkép lehetetlen. Nyers fogyasztásnál ez nem is szokott gondot okozni, de befőttnek, lekvárnak eltéve már felmerülhet ennek szükségessége. Őszintén szólva, ezekkel az apróságokkal nem érdemes nagyon foglalkozni, de aki nem szereti az ilyesmit, átpasszírozhatja a gyümölcsöt. Ezzel azonban megszabadulunk a növény értékes hatóanyagokat tartalmazó magjától is.
Visszatérve a friss gyümölcshöz, nyersen szőrőstől - bőröstül érdemes bekapni, vagy levét kinyomva nektárnak, szörpnek meginni. A gyümölcsöt kis tálkákban összetörve, esetleg kis mézzel és hideg tejszínhabbal, netán kevés rummal elkeverve fenséges csemege készíthető belőle. A napozást kedvelők karotintartalma miatt bőven fogyasszanak belőle, mert segíti a bőrvédő melanin képződését.
Miután nem sokáig áll el, pár nappal meghosszabbíthatjuk eltarthatóságát, ha az odaégés megelőzésére ecettel kiöblített lábasban kevés vizet aláöntve felfőzzük, mintha lekvárt készítenénk. A félig kész feketeribizli-lekvárral szintén elkészíthetjük az előbbi csemegét, végül cukrot hozzátéve eltehetjük lekvárnak. Friss gyümölcsként vagy lekvár formájában különböző sütemények, főleg tejszínes vagy zselés torták ínyenceknek való alapanyaga lehet.
Borecetet is készítenek belőle, mely különleges aromát ad például sült húsoknak, salátáknak. Hasonló savanykás, sült húsokhoz, vadashoz adható csemege házilag is készíthető belőle, ha az ember a nyári melegben nem tudja azonnal kidunsztolni, hanem 1-2 napra "kintfelejti" a melegen. Ne gondoljuk, hogy ekkor már ki kell dobni. Újraforralás után üvegekbe lehet rakni, csak rá kell írni, mi van benne, nehogy lekvárnak tálaljuk föl.
Ínyencek pálinkát is készítenek belőle.
Honnan-hová?
Az első töveket a Földközi-tenger vidékéről hozhatták hozzánk a XIV. században, s Európa északi területein elsősorban a kolostorkertekben leltek otthonra. A fekete ribizlit alig egy évszázaddal a piros változat után, a XVI. században kezdték termeszteni Európában. Tabernaemontanus, német patikus és botanikus az ezerötszázas években levét szájüregi gyulladásokra, ínygyulladásra, sőt, mint a mozgó fogak újbóli rögzítőjét ajánlja, de használták hólyagbántalmak és májbetegségek ellen is, szirupját pedig köhögés elleni szernek.
Magyarország, Lengyelország és Románia mellett jelentős exportőre a gyógynövénydrogként használt fekete ribizlinek. Jelenleg Új-Zéland évi 8000 tonnával a világ egyik legjelentősebb feketeribizli-termelője. Lakosai nem csak termelik, de naponta fogyasztják is munkájuk gyümölcsét, amellyel követendő példával szolgálnak számunkra is.
Pincészetünk tágabb udvarában több bokor is megtalálható, amelyekről, akár több, mint, egy kilónyi termés leszüretelhető.
 Valójában a fekete ribizli a hűvösebb, párásabb klímát szereti, gyakran szenved a forró száraz nyaraktól, ami korai levélhulláshoz vezet. Termesztésének hazánk a déli határa, a mi klímánknál melegebb területek nem alkalmasak a feketeribiszke termesztésére. Hangulatos, visszafogott ízekben adja vissza a gyümölcs lelkét.


2012. június 26., kedd

Meggy I.


Meggy

A cseresznye és a meggy őse valószínűleg az Ázsiában honos vad- cseresznyék voltak, melyeknek számos fajtája igen mérgező anyagokat tartalmazott. A kínaiak már 3000 évvel ezelőtt termesztették, de ismerték az ókori Egyiptomban, Perzsiában, Görögországban és a Római Birodalomban is. Plinius írásaiban (Kr. u. 1. század) 8 féle „cseresznyefajtát" mutat be, melyek között már cseresznye- és meggyfélék is voltak. A Római Birodalom bukását követően c gyümölcsök művelése hanyatlásnak indult., európai újra bevezetésük csupán a 17. században történt meg. Ősidők óta elterjedt. Származási helye Eurázsia. Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, ezt bizonyítja, hogy a meggy az egyetlen finnugor eredetű gyümölcs szavunk, a többi gyümölcsünk a bolgár, szláv és török nyelvekből kölcsönzött. A középkorban többnyire bokrokon termesztették, csak a 18. sz.-tól kerültek előtérbe a fán termő, nagy szemű nemes meggyek. Itthon a 17. századig a vadmeggy volt ismert, majd következett a spanyolmeggy és a cigánymeggy. Számos helyiségnév (Meggyaszó, Somogymeggyes) és családnév (Meggyesi, Medgyes) bizonyítja, hogy régóta kedvelt gyümölcs hazánkban. Európában is csak a 15-17. századtól terjedt el. Az alföldi gyümölcstermesztés fellendülése idején, a múlt században tűnt fel híres mo.-i fajtája, a Pándi-meggy. Eredete ismeretlen. A hagyomány szerint, egy Pándi nevű debreceni huszárkapitánytól – nemesítőjétől – kapta a nevét, de hívják kecskeméti, kőrösi és szentesi meggynek is. Jelenleg mintegy 300 meggyfajtát ismerünk világszerte.

Savanyú cseresznyeként is ismerjük. A meggy latin neve Prunus cerasus. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, így rokona nemcsak a cseresznye, de az almafélék, a barack és a szilva is. Fehér színű, apró virágai áprilisban nyílnak. Nyár elejétől érik, csonthéjas termésű, bordó színű. Leve erősen fest. Legismertebb fajtái a Meteor, a Csengődi csokros, a Favorit, a Pándy meggy, a Kántorjános, a Debreceni, az Érdi bőtermő és az Újfehértői fürtös. Meggytermesztésben Oroszország és Lengyelország vezet, Magyarország pedig világszerte elismerten kiváló minőségű fajtáival a hetedik helyen áll. A magyarok évente mintegy 5 kg meggyet fogyasztanak fejenként, ezzel a világ élvonalába tartozunk. Egy meggyfa évente 10-70 kg termést biztosít. A meggyfa kemény, színes fája értékes bútoralapanyag.

Színben, nagyságban, érési időben számos fajtát különböztethetünk meg. Az első meggy az évben májusban kezd pirulni, ez a májusi meggy. Még néhány fajtája követi, de sem ízben, sem tartalomban nem múlják fölül a májusi meggyet. Fényes, ép szemeket érdemes választani. Ha sérült szemeket találunk közte, válogassuk ki, majd az épeket azonnal fogyasszuk. A meggy nem utánérő, éretlenül ne vegyünk belőle.

A meggyfolt szódabikarbónával, tejjel tisztítható. A fa kicsorgó gyantáját a népi gyógyászat görcsoldóként használta. A meggymagot ne dobjuk ki, inkább gyűjtsük össze, és töltsük párnába. Jól szellőzik, és alátámasztja a nyakat. Lenzsákba töltve melegítőzsákként is használhatjuk, miután a sütőben jól felmelegítettük. A zsákocskát hűthetjük, is és enyhíthetjük vele a sebek vagy csípések okozta fájdalmat.

100 gr meggy energiatartalma 213 kJ/51 Kcal. 85%-a víz. C-vitamin-tartalma 12 mg/100 gramm. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Vasat, kálciumot, káliumot és magnéziumot, valamint cinket is tartalmaz. Serkenti az idegek működését. Emésztést segítő hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása esetén tapasztalhatjuk. Vízhajtó, serkenti a veseműködést, segíti a vitaminok felszívódását. Nagyon sok A-vitamint és szerves savat tartalmaz. B1-, B2 és C- vitaminban is gazdag. A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, illetve a fejfájást. Vérszegénység ellen is kiváló. Vértisztító hatású. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. Serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben. A meggy elsősorban a gyomor munkáját gyorsítja meg s azzal hat az egész emésztő rendszer mozgásának felgyorsulására. A legátalkodottabb székrekedést is megszünteti a meggy, mert hat a gyomorsavra, valamint tisztítja a beleket, puha rostja pedig segít a massza eltávolításában. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. A köszvény könnyítése és gyógyítása akkor következik be, amikor a kálium hatására megtisztul a vér és a lerakodások kezdenek eltűnni. Így a csuklókból is kioldódik a lerakodott húgysavkő és egyéb anyag, hogy eltűnjön a fájdalom addig, amíg ismét meg nem történik a lerakodás.

A meggy összes részét felhasználják gyógyító célokra. Levelei fő hatóanyagai a cseranyagok. Gyógytea-keverékek alkotóiként segíti a vizelet-kiválasztást, vizelethajtó, fogyasztó hatású. Teája kiváló köhögéscsillapító. Levelei gyulladásgátló hatásúak, puffadás ellen is hatásos. Uborkaeltevéshez használják a kapor mellé. A népi gyógyászatban is régóta ismert. A gyümölcskocsányt és leveleket a maihoz hasonlóan, a fa sérülésekor kicsurgó gyantát görcsoldóként használták. A meggy magját széttörve fogyasztják. Ám ezzel nem árt óvatosabbnak lenni, hiszen már jól tudjuk, hogy az összes gyümölcs magjában B17 vitamin található. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban.

2012. június 18., hétfő

II. Vönöcki Pálinkafesztivál 2012/2


A pálinka körül forgott minden Vönöckön.

- írja a Vasnépe újság a szalagcímben a hétvége egyik fontos eseményét. Szombaton rendezték meg ugyanis a harmadik Vas megyei nyílt pálinka és párlat versenyt és fesztivált. Az idei rendezvény a gyümölcs, a bor és a pálinka szerepét hivatott bemutatni a gasztronómiában. Az is kiderült, hogy a magánfőzők és bérfőzdék pálinkái közül melyeket értékelte legjobbra a zsűri. Gyakorlatilag az ország egész területéről érkeztek nevezések az egyre rangosabb megmérettetésre. Pincészetünk első alkalommal nevezett a versenyre húsz mintával, amely családunk négy tagja között oszlott meg. A nevezésünkre a Vas megyei NAV megbízottja nagy örömmel reagált, amely őszintén megvallva hízelgett önérzetünknek. A bírálat után érdeklődtünk is az eredmények után, de nem akartak arról információt adni, csupán hosszas unszolás után sejtették, hogy érdemes elindulnunk erre a közel 250 km-es útra, hogy részt vegyünk az eredményhirdetésen. Fel is vettük a kapcsolatot Buti Károly családjával, mert haza este már nem akartunk indulni. Jó kedvvel és napsütéssel kezdődött szombaton reggel a harmadik Vas megyei nyílt pálinka és párlat verseny: zenés ébresztővel indult a nap, majd pálinkás jó nappal és koccintással folytatódott. A Buti Károly gyümölcsösében tartandó fesztiválon volt minden mi szem, szájnak ingere, a vendégek közül senki sem maradt étlen, szomjan. Mi magunk is szerencsésen megérkeztünk minden bizonnyal egyetlen Tolna megyeiként, és a belépő ellenében bekapcsolódhatunk a gasztronómiai ünnepbe. Örömmel vettük a sok érdeklődőt, és bár kicsit messziről kellett odagyalogolnunk a jó kedvünket semmi sem vehette el. Nem csupán a pörköltöket kóstoltuk meg, hanem a kereskedelmi főzdék kínálatát is. Legnagyobb sajnálatunkra Buti úr pálinkáit nem ízlelhettük meg, ahogy a főzdéjét sem tudtuk megtekinteni, mert zárva volt. Némi hiányosságnak azt éreztem, hogy az eredményhirdetésre érkező nevezőket sem kezelték külön, a csupán kikapcsolódni akaró, ünneplő emberektől. Ha ez másként történik, akkor talán a szakmaiság nagyobb súllyal lett volna jelen a fesztiválban, így azonban még csak Buti úrral sem tudtam kezet fogni. Persze volt elfoglaltsága rendesen. Próbáltunk változatos programokat összeállítani, hogy a pálink és párlatok versenye mellett mindenki találjon kedvére valót - mondta Buti Károly. - A rendezvényünk nemcsak az italok versenyéről szól, hanem fesztivál is egyben. Kulturális műsor zajlik egész nap a sátorban, számtalan fellépővel, játékokkal, tűzzsonglőrökkel kedveskedünk az érdeklődőknek. Emellett a környék kézművesei kínálják portékáikat. A rendezvény maga azonban a pálinkák és a párlatok körül forog. Idén 280-an neveztek be a megmérettetésre, a legtöbben bérfőzők. Érkeztek nevezők Sopronból, Győrből és Szombathelyről is. –írja az újság bár a felsorolás elég hiányos, hiszen Ausztriából, és Szlovéniából is történt nevezés. A távolabbról érkezőket, némi anonimitás övezte szinte egész nap. Ezen talán későbbiekben lehetne finomítani, hiszen a verseny és a fesztivál rangját is ezek adják és viszik még szélesebb kőrben el. Természetesen a hazai ismerős versenyzők sokkal népszerűbbek voltak, így kissé idegenként, majdnem nem kívánatosként mozogtunk az eredményhirdetés alatt. Persze a zsűrinek nem volt könnyű dolga, 31 féle pálinkát, párlatot és likőrt kellett pontozniuk. A hagyományos ízek, mint a sárgabarack és szilva mellett a vadtermésből készült nedűk is népszerűek voltak. A zsűri pontozta az illat tisztaságát, az íz karakterét, a harmóniát és a tisztaságot is. Kilenc kategóriában indulhattak a nevezők, amelyekben az arany érmet elért párlatok aztán egymással is versenyeztek, hogy közülük kerüljön ki a kategória győztese. Majd a kilenc kategória győztes közül további három fő díjazott lett kiemelve. Végül a versenyt a kőszegdoroszlói Pongrácz László málnapálinkája nyerte, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei Jankovics Ferenc végzett kiemelten almapálinkájával, a harmadik külön díjast a NAV zsűri tagjai választották ki maguk közül. A megyéből is sok jó pálinkát neveztek a versenyre, többen is húsz pontot kaptak nedűjükre. A 282 benevezett pálinkából egyébként hatvan arany minősítést kapott. A kilenc kategória győztesből hat lett magán és bérfőzető, a további hármat kapták a kereskedelmi főzdék, amelyek pontos eredményeit június 30-án a győrvári pálinkafesztiválon hirdetik ki. Úgy gondolom, hogy pincészetünk nem vallott szégyent ezen a megmérettetésen, amelyen először indultunk, de még így is tizenegyszer kellett a színpadra kimennünk éremért. Ezen belül egy kategóriában a győzelmet is elhódítottuk, bár talán ennek igazán nem mindenki örült. Összesítésben még nem ismerjük a pontos eredményeket, de úgy vélem, hogy a három arany, a hat ezüst és a két bronz, amelyet elhoztunk önmagáért beszél. Voltak nézők, akiknek feltűnt ez a siker és meg is jegyezték számunkra, hogy: „maguk nyerték a legtöbb érmet”, vagy „ennyi kilométert senki nem ment a színpadra”. Számunkra ez is öröm, és az is, hogy a Vas megyei NAV parancsnok az utolsó gratulációnál megjegyezte, hogy jövőre is elvárnak bennünket. Én így a távolból is gratulálok Guti úréknak a rendezéshez, és az eredményeikhez, és bár közelebbi ismeretségbe nem tudtunk kerülni, mi várhatóan jövőre is részt veszünk a megmérettetésen, ahogy Kecelen, és Gyulán is, bár azokon a versenyeken nem sok vas megyei kollégával találkoztunk, és mi onnan is champion díjjal tértünk haza, ezerkétszáz verseny mintából. Mindezek ellenére köszönjük a lehetőséget a szervezőknek, és minden vas megyeinek, hogy részt vehettünk ezen a rangos megmérettetésen.


2012. június 12., kedd

II. Vönöcki Pálinkafesztivál 2012.


"Gyümölcs, bor és pálinka a gasztronómiában" fesztivál
III. Vas Megyei Nyílt Pálinka és Párlat Verseny
2012. június 16.
/Helyszín: Vönöck, Buti Károly gyümölcsöse/

Vendégünk, Vas megye szülötte:

Németh Nyiba Sándor olimpikon, költő

"Ne szégyelld, hogy van lelked"

 
08.00-09.00 Zenés ébresztő ceremóniamesterrel, huszárok, lovashintók kíséretében,
09.00–10.00 Vendégek érkezése, "disznóságokból" és "gyümölcsös édességekből" készített reggeli falatkák,
10.00–10.30 Ünnepélyes megnyitó
"Pálinkás jó napot!! - együtt koccintás",
10.45-11.15 Répcelaki Ümmögő néptánccsoport,
11.25-12.00 Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör
Hagyományőrző Egyesület,
12.10–12.40 Kemenesaljai Néptánccsoport,
13.00–14.00 "Jó ebédhez szól a nóta!"
Homály Ferenc és cigányzenekara Keszthely,
13.30-14.00 Soltis Lajos Színház: Vásári komédiák,
14.00-15.00 Nagy Éva Fesztivál Chef látványkonyhája: "első felvonás",
14.00–14.30 Merseváti Piroska amatőr művészeti csoport,
14.40–15.15 "Salsa" Rimányi Judit vezetésével,
15.25–16.00 DUKAI REGINA!!!
16.00–17.30 Ünnepélyes eredményhirdetés
"Pálinkás jó estét!! - együtt koccintás", falatozgatás,
17.45–18.15 Shadows Guitar Band,
18.00-19.00 Nagy Éva Fesztivál Chef látványkonyhája: "második felvonás",
18.25–19.00 Westend Blues,
19.00-20.00 Tombola sorsolás,
20.00-21.20 OCHO MACHO!!!
21.30-22.00 Tűzzsonglőrök,
21.45 - 22.15 Nagy Éva Fesztivál Chef látványkonyhája: "harmadik felvonás" perzselő hangulatban,
22.30-03.00 "Retro bál" a Tequila zenekarral!

09.00 – napnyugtáig kirakodó vásár:

Gyerekeknek:

- ugrálóvár és trambulin, korongozó, gyerekkuckó,
- lufibohóc, arcfestés, üvegfestés, gyöngyfűző,

- szalvéta képek,
- hímes tojás karcoló

Felnőtteknek:

- Répcelaki foltvarrók,
- kosárfonó, fafaragó, kukoricacsuhés,
- Rábacsanaki íjászok,
- Paintball Sportklub Vönöck,
- aszaltgyümölcsök, lekvárok, mézes,
- Zsanna-Manna,
- vattacukor,
- Zalaszentgróti sajtok,
- Izsákfai kecskesajtok,
- kolbászos-hurkás, palacsintás-gofris,
- Zanati fagyi,
- Szent Mauríciusz Monostor gyógynövények, termékek,
- Csikvándi Nektár,
- Kiss-Almás Bt. Vép-rostos almalé,
- Danka Imre Ság-hegyi borok,
- Dóka Éva Pincészete Zalaszentgrót,
- Láng Pincészet,
- Őrségi pálinka-stand,
- Téti pálinka-stand,
- Szicsek pálinkák,
- Buti Károly kistermelő pálinkái,
- Mixer Team
Ezekkel párhuzamosan sörsátorban zene, büfé, helyben sütött kemencés finomságok /kenyérlángos, tócsni/, lilahagymás-mangalica-zsíros kenyér, sütemények és egyéb finomságok várják a Kedves Látogatókat!

Furmintos alma natúr vegyes pálinka 2012.


194.
 
2012/0610
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
VEGYES
 
 
Furmintos alma 
üvegben érlelve
 
 
 
 Egy hónapos kihagyás után ismét visszatértem, hogy az érdeklődők számára ismét újabb és újabb ital különlegességeket mutassak be. Hogy az eltelt idő ne zökkentsen ki bennünket, gyakorlatilag ott folytatom ahol akkor abba hagytam. Kedves Baranya-megyei barátaim a villányi hegyekről szüretelt fehér szőlő törkölyükkel, amelyet ezúttal idared alma pálinkával házasítottam össze. A házasításban a dominanciát még így is a fehér furmint vitte. Tehát erről mondanék még néhány érdekességet. Itt a száraz furmintok ideje! Nemrég a világhírű borkritikus, Jancis Robinson is ódákat zengett erről a szőlőfajtáról, és mi csak egyetérteni tudunk vele. Rendkívül sokoldalú, készülhet belőle friss, körtés-almás, gyümölcsös bor. Komoly, nagytestű, gazdag és ásványos, amelyben fontos szerepük van ebben Tokaj dűlőinek: a talaj változatossága minden dűlőben más-más karaktert és stílust kölcsönöz a boroknak. Külön öröm, hogy egyre több kiváló ár-értékű bor is szerepel a száraz furmintok között. Illata birsalma, birskörte, barack - friss és aszalt-, őszibarack, szegfűszeg. A friss furmintokban kukorica, sósság, kovakő és föld. Ez utóbbi kategóriában legismertebbnek a nagytestű, hordós érlelésű tételek számítanak, de léteznek könnyedebb, gyümölcsös furmintok is, sőt, az utóbbi években pezsgőt is egyre többen készítenek ebből a százarcú szőlőfajtából. A pálinkája inkább rövid hordós érlelés közben gyümölcsös-édekés telt ízeket kap, amihez megállapodott, lekerekedett, szép savak társulnak. Méltó kísérője lehet egy franciásan elkészített kacsa- vagy libamájas – vargányás pástétomnak, de vörös húsok mellékleteként sem vallana szégyent. Cseppenként kortyolgatva ösztönöz az elmélkedésre, a bölcselkedésre, segíti a magvas gondolatok megfogalmazását. Nagyon ízletes törkölypálinkája, hiszen a rendkívül illatos muskotályos jelleg mellett egy parfümös, édeskés citrus aroma is felismerhető a torkunkban. Mind e mellé az idared alma érdekes, savas ízeit társítva egy rendkívül kívánatos, friss párlatot kapunk, amelynek kortyolgatását nehéz abba hagyni. Kisüsti technológiával készítve, amely a hagyományos magyar eljárás kétszeri lepárlással mindig maradandó élmény fog nyújtani, főként, ha azt a legmodernebb német technológiával valósítjuk meg.