Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. június 29., péntek

Fekete Ribizlis Borseprő Ágyas Párlat 2012.


195.
 
2012/0627
 
AQUAVINICUM
 
ÁGYAS
 
VEGYES
 
 
  Fekete Ribizlis Borseprő Párlat
üvegben érlelve


A most bemutatásra szánt párlatom az Aquavinicum Párlat Rendszeremben az Ágyas Párlatok főkategóriájában kapott helyett azon belül is a Vegyes Párlatok alkategóriában. Szent László királyunk ünnepének napjára a pincészetünk udvarának sarkában megérett a Fekete Ribizli a bokorjain. Már messziről felhívja magára a figyelmet nem csupán színével, hanem illatával is, amely némi szél esetén messzire elszáll. Sajnos annyi bokrunk nincsen, hogy önállóan párlatot tudjunk belőle készíteni, de arra minden esetre elegendő, hogy némi Ágyas Párlatot készíthessek belőle különlegességként. Már tavaly is terveztem ezt, de egy vihar az érett gyümölcsöket a földre verte. Idén körül tekintőbbek voltunk és sikerült leszüretelni az apró fürtöket. Nem egy könnyű feladat, mert igen könnyen hullik jól érett állapotban. A szüret utáni megtisztítása sem a legegyszerűbb feladatok közé tartózik, de nem végrehajthatatlan. Óvatos mosással, többszöri szűréssel eltávolíthatók belőle a szennyeződések, és idegen anyagok. Alaposan lecsurgatjuk és ügyelni kell rá, hogy, hogy az apró bogyók ne sérüljenek. A megszáradás után egy tisztára mosott üveg edénybe helyezem el a gondosan megmért gyümölcsöket és ennek mennyiségétől függően tettem hozzá párlatot. A meleg ágyas párlatok esetében literenként 10 dkg gyümölcs elegendő. Én némi képen mindig ráhagyok erre, de ebben az esetben fontos folyamatosan figyelemmel kísérni az érlelési időszakot, nehogy túl dominensé váljon a párlatban. Ezúttal egy vörös bikavér borseprő párlatot tartottam alkalmasnak ehhez a gyümölcshöz, mert illatában talán ez állt legközelebb a fekete ribizli hangulatához, illetve zamat harmóniájához. Érdekes, hogy ez a Közép,- Kelet-Európai növény a fekete ribizli, latinul Ribes nigrum, termesztése majdnem száz évig tiltott tevékenységnek számított az USA-ban, ahol a növényen megtelepedő gomba veszélyforrást jelentett bizonyos, a fafeldolgozó-ipar szempontjából fontos fenyőfélékre. A csipkebogyó után a fekete ribizli tartalmazza a mérsékelt égövi gyümölcsök közül a legtöbb C-vitamint. A fekete színért is felelős antociánjai hatékony antioxidánsok: megakadályozzák a gyulladásokat, csökkentik az arthritis tüneteit. A párlatunk lilás fekete színe igazi csemegének számít, amelyet legjobban köszvény és reumás betegségekre ajánlanám, de csak kis mennyiségben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése