Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2021. március 1., hétfő

Fermentációs kalandok 210205-2

 

Vegyes Almalé Bor 2021.

Egyéb párlatok kategória


Fructus


 Ahogyan a törköly, úgy nyilvánvalóan az almabor sem közvetlen gyümölcs terméke, hanem egyfajta feldolgozási szint terméke.  
 
 Fermentáció
 

 
Egy idő után unalmas lenne mindig ugyanazt az alapanyagot ugyanúgy elkészíteni, így a kísérletezés mindig előbbre visz bennünket. Így az alapanyag ismét ugyanaz volt, de éppen a vegyessége az, amely a francia Calvadosra emlékezteti. Így ezúttal, ahogy a szőlőnél, az almánál is, ugyanúgy erjesztettem, de más alapanyag jött belőle létre az elválasztás során. A ph-ja természetesen igen magasan járkált, így a foszforsavas kezelés után azt visszaszorítottam. A következő lépésben azért lé ide, lé oda egy kis HC pektinbontóval rákezeltem a sűrű állagra. Az irányított erjesztést előkészítve ebben az esetben is optimum white aromavédelemmel láttam el. A beoltást, olyan killer aktív élesztővel végeztem el, amely az addig működő vadélesztőket háttérbe szorította és ez az ALB volt. Természetesen ezzel párhuzamosan uvavital tápanyaggal is megtámogattam a nemesített élesztőket, így azok át is vették az erjesztés irányvonalát. További 21 napos 18 celziuszon történő erjedése kiváló egyenletes erjedési folyamatot produkált, azzal, hogy még egyszer kapott uvavital tápanyagot.
 
 
Desztilláció

 
 Az átvett cefre teljesen hibátlan, penésztől, mindennemű szennyeződéstől mentes volt. Illatában és állagában is fajtára jellemző jegyeket mutatott. A ráfűtés és a készítés körülményei az irányított erjedés 22 napja ezt az eredményt produkálta. A desztillálás menete folyamatos, elakadás mentes volt az elejétől a végéig. A 120 literes tartály tetejéről óvatosan lefejtettem az almalé borát, hogy azt, a sűrűjétől elválasztva desztilláljam le, abból a célból, hogy felismerhessük az esetleges különbségeket a teljes alapanyag, vagy annak a bora, illetve a seprője között.
 
Resolució
 

 
A pihentetés az én technológiámban 90 nap, amelyet üvegben 50%-os alkoholtartalmon kell az italnak eltöltenie. A párlat kísérlet folytatásában már nem egy komplex cefre került desztillálásra, hanem annak a felső fele, amely a szárazanyagtól mentes bor volt. Az almabor, amelyet a franciák calvadosnak hívhatnak, ugyanúgy vegyes almából készül. Az előzővel teljesen megegyező módon erjedt, de annak egy más összetételű alapanyaga. Így itt egy görögrítusú olasz szerzetest hívtam segítségül ennek védelmében. Remélem, hogy ahogyan a szőlőnél is felbukkan a különbség a teljes gyümölcs, a bor, a törköly, a seprő alapanyagban, így ezt itt az almánál is fel tudjuk majd fedezni. A pihentetés körülményeit is teljesen azonos körülmények közé állítottam be a kísérlet hitelessége érdekében. Itt azért várhatóan egy sokkal borosabb, vagyis vékonyabb italt fogunk kapni, gyengébb gyümölcsösséggel.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése