Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. június 18., hétfő

II. Vönöcki Pálinkafesztivál 2012/2


A pálinka körül forgott minden Vönöckön.

- írja a Vasnépe újság a szalagcímben a hétvége egyik fontos eseményét. Szombaton rendezték meg ugyanis a harmadik Vas megyei nyílt pálinka és párlat versenyt és fesztivált. Az idei rendezvény a gyümölcs, a bor és a pálinka szerepét hivatott bemutatni a gasztronómiában. Az is kiderült, hogy a magánfőzők és bérfőzdék pálinkái közül melyeket értékelte legjobbra a zsűri. Gyakorlatilag az ország egész területéről érkeztek nevezések az egyre rangosabb megmérettetésre. Pincészetünk első alkalommal nevezett a versenyre húsz mintával, amely családunk négy tagja között oszlott meg. A nevezésünkre a Vas megyei NAV megbízottja nagy örömmel reagált, amely őszintén megvallva hízelgett önérzetünknek. A bírálat után érdeklődtünk is az eredmények után, de nem akartak arról információt adni, csupán hosszas unszolás után sejtették, hogy érdemes elindulnunk erre a közel 250 km-es útra, hogy részt vegyünk az eredményhirdetésen. Fel is vettük a kapcsolatot Buti Károly családjával, mert haza este már nem akartunk indulni. Jó kedvvel és napsütéssel kezdődött szombaton reggel a harmadik Vas megyei nyílt pálinka és párlat verseny: zenés ébresztővel indult a nap, majd pálinkás jó nappal és koccintással folytatódott. A Buti Károly gyümölcsösében tartandó fesztiválon volt minden mi szem, szájnak ingere, a vendégek közül senki sem maradt étlen, szomjan. Mi magunk is szerencsésen megérkeztünk minden bizonnyal egyetlen Tolna megyeiként, és a belépő ellenében bekapcsolódhatunk a gasztronómiai ünnepbe. Örömmel vettük a sok érdeklődőt, és bár kicsit messziről kellett odagyalogolnunk a jó kedvünket semmi sem vehette el. Nem csupán a pörköltöket kóstoltuk meg, hanem a kereskedelmi főzdék kínálatát is. Legnagyobb sajnálatunkra Buti úr pálinkáit nem ízlelhettük meg, ahogy a főzdéjét sem tudtuk megtekinteni, mert zárva volt. Némi hiányosságnak azt éreztem, hogy az eredményhirdetésre érkező nevezőket sem kezelték külön, a csupán kikapcsolódni akaró, ünneplő emberektől. Ha ez másként történik, akkor talán a szakmaiság nagyobb súllyal lett volna jelen a fesztiválban, így azonban még csak Buti úrral sem tudtam kezet fogni. Persze volt elfoglaltsága rendesen. Próbáltunk változatos programokat összeállítani, hogy a pálink és párlatok versenye mellett mindenki találjon kedvére valót - mondta Buti Károly. - A rendezvényünk nemcsak az italok versenyéről szól, hanem fesztivál is egyben. Kulturális műsor zajlik egész nap a sátorban, számtalan fellépővel, játékokkal, tűzzsonglőrökkel kedveskedünk az érdeklődőknek. Emellett a környék kézművesei kínálják portékáikat. A rendezvény maga azonban a pálinkák és a párlatok körül forog. Idén 280-an neveztek be a megmérettetésre, a legtöbben bérfőzők. Érkeztek nevezők Sopronból, Győrből és Szombathelyről is. –írja az újság bár a felsorolás elég hiányos, hiszen Ausztriából, és Szlovéniából is történt nevezés. A távolabbról érkezőket, némi anonimitás övezte szinte egész nap. Ezen talán későbbiekben lehetne finomítani, hiszen a verseny és a fesztivál rangját is ezek adják és viszik még szélesebb kőrben el. Természetesen a hazai ismerős versenyzők sokkal népszerűbbek voltak, így kissé idegenként, majdnem nem kívánatosként mozogtunk az eredményhirdetés alatt. Persze a zsűrinek nem volt könnyű dolga, 31 féle pálinkát, párlatot és likőrt kellett pontozniuk. A hagyományos ízek, mint a sárgabarack és szilva mellett a vadtermésből készült nedűk is népszerűek voltak. A zsűri pontozta az illat tisztaságát, az íz karakterét, a harmóniát és a tisztaságot is. Kilenc kategóriában indulhattak a nevezők, amelyekben az arany érmet elért párlatok aztán egymással is versenyeztek, hogy közülük kerüljön ki a kategória győztese. Majd a kilenc kategória győztes közül további három fő díjazott lett kiemelve. Végül a versenyt a kőszegdoroszlói Pongrácz László málnapálinkája nyerte, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei Jankovics Ferenc végzett kiemelten almapálinkájával, a harmadik külön díjast a NAV zsűri tagjai választották ki maguk közül. A megyéből is sok jó pálinkát neveztek a versenyre, többen is húsz pontot kaptak nedűjükre. A 282 benevezett pálinkából egyébként hatvan arany minősítést kapott. A kilenc kategória győztesből hat lett magán és bérfőzető, a további hármat kapták a kereskedelmi főzdék, amelyek pontos eredményeit június 30-án a győrvári pálinkafesztiválon hirdetik ki. Úgy gondolom, hogy pincészetünk nem vallott szégyent ezen a megmérettetésen, amelyen először indultunk, de még így is tizenegyszer kellett a színpadra kimennünk éremért. Ezen belül egy kategóriában a győzelmet is elhódítottuk, bár talán ennek igazán nem mindenki örült. Összesítésben még nem ismerjük a pontos eredményeket, de úgy vélem, hogy a három arany, a hat ezüst és a két bronz, amelyet elhoztunk önmagáért beszél. Voltak nézők, akiknek feltűnt ez a siker és meg is jegyezték számunkra, hogy: „maguk nyerték a legtöbb érmet”, vagy „ennyi kilométert senki nem ment a színpadra”. Számunkra ez is öröm, és az is, hogy a Vas megyei NAV parancsnok az utolsó gratulációnál megjegyezte, hogy jövőre is elvárnak bennünket. Én így a távolból is gratulálok Guti úréknak a rendezéshez, és az eredményeikhez, és bár közelebbi ismeretségbe nem tudtunk kerülni, mi várhatóan jövőre is részt veszünk a megmérettetésen, ahogy Kecelen, és Gyulán is, bár azokon a versenyeken nem sok vas megyei kollégával találkoztunk, és mi onnan is champion díjjal tértünk haza, ezerkétszáz verseny mintából. Mindezek ellenére köszönjük a lehetőséget a szervezőknek, és minden vas megyeinek, hogy részt vehettünk ezen a rangos megmérettetésen.


2012. június 12., kedd

II. Vönöcki Pálinkafesztivál 2012.


"Gyümölcs, bor és pálinka a gasztronómiában" fesztivál
III. Vas Megyei Nyílt Pálinka és Párlat Verseny
2012. június 16.
/Helyszín: Vönöck, Buti Károly gyümölcsöse/

Vendégünk, Vas megye szülötte:

Németh Nyiba Sándor olimpikon, költő

"Ne szégyelld, hogy van lelked"

 
08.00-09.00 Zenés ébresztő ceremóniamesterrel, huszárok, lovashintók kíséretében,
09.00–10.00 Vendégek érkezése, "disznóságokból" és "gyümölcsös édességekből" készített reggeli falatkák,
10.00–10.30 Ünnepélyes megnyitó
"Pálinkás jó napot!! - együtt koccintás",
10.45-11.15 Répcelaki Ümmögő néptánccsoport,
11.25-12.00 Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör
Hagyományőrző Egyesület,
12.10–12.40 Kemenesaljai Néptánccsoport,
13.00–14.00 "Jó ebédhez szól a nóta!"
Homály Ferenc és cigányzenekara Keszthely,
13.30-14.00 Soltis Lajos Színház: Vásári komédiák,
14.00-15.00 Nagy Éva Fesztivál Chef látványkonyhája: "első felvonás",
14.00–14.30 Merseváti Piroska amatőr művészeti csoport,
14.40–15.15 "Salsa" Rimányi Judit vezetésével,
15.25–16.00 DUKAI REGINA!!!
16.00–17.30 Ünnepélyes eredményhirdetés
"Pálinkás jó estét!! - együtt koccintás", falatozgatás,
17.45–18.15 Shadows Guitar Band,
18.00-19.00 Nagy Éva Fesztivál Chef látványkonyhája: "második felvonás",
18.25–19.00 Westend Blues,
19.00-20.00 Tombola sorsolás,
20.00-21.20 OCHO MACHO!!!
21.30-22.00 Tűzzsonglőrök,
21.45 - 22.15 Nagy Éva Fesztivál Chef látványkonyhája: "harmadik felvonás" perzselő hangulatban,
22.30-03.00 "Retro bál" a Tequila zenekarral!

09.00 – napnyugtáig kirakodó vásár:

Gyerekeknek:

- ugrálóvár és trambulin, korongozó, gyerekkuckó,
- lufibohóc, arcfestés, üvegfestés, gyöngyfűző,

- szalvéta képek,
- hímes tojás karcoló

Felnőtteknek:

- Répcelaki foltvarrók,
- kosárfonó, fafaragó, kukoricacsuhés,
- Rábacsanaki íjászok,
- Paintball Sportklub Vönöck,
- aszaltgyümölcsök, lekvárok, mézes,
- Zsanna-Manna,
- vattacukor,
- Zalaszentgróti sajtok,
- Izsákfai kecskesajtok,
- kolbászos-hurkás, palacsintás-gofris,
- Zanati fagyi,
- Szent Mauríciusz Monostor gyógynövények, termékek,
- Csikvándi Nektár,
- Kiss-Almás Bt. Vép-rostos almalé,
- Danka Imre Ság-hegyi borok,
- Dóka Éva Pincészete Zalaszentgrót,
- Láng Pincészet,
- Őrségi pálinka-stand,
- Téti pálinka-stand,
- Szicsek pálinkák,
- Buti Károly kistermelő pálinkái,
- Mixer Team
Ezekkel párhuzamosan sörsátorban zene, büfé, helyben sütött kemencés finomságok /kenyérlángos, tócsni/, lilahagymás-mangalica-zsíros kenyér, sütemények és egyéb finomságok várják a Kedves Látogatókat!

Furmintos alma natúr vegyes pálinka 2012.


194.
 
2012/0610
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
VEGYES
 
 
Furmintos alma 
üvegben érlelve
 
 
 
 Egy hónapos kihagyás után ismét visszatértem, hogy az érdeklődők számára ismét újabb és újabb ital különlegességeket mutassak be. Hogy az eltelt idő ne zökkentsen ki bennünket, gyakorlatilag ott folytatom ahol akkor abba hagytam. Kedves Baranya-megyei barátaim a villányi hegyekről szüretelt fehér szőlő törkölyükkel, amelyet ezúttal idared alma pálinkával házasítottam össze. A házasításban a dominanciát még így is a fehér furmint vitte. Tehát erről mondanék még néhány érdekességet. Itt a száraz furmintok ideje! Nemrég a világhírű borkritikus, Jancis Robinson is ódákat zengett erről a szőlőfajtáról, és mi csak egyetérteni tudunk vele. Rendkívül sokoldalú, készülhet belőle friss, körtés-almás, gyümölcsös bor. Komoly, nagytestű, gazdag és ásványos, amelyben fontos szerepük van ebben Tokaj dűlőinek: a talaj változatossága minden dűlőben más-más karaktert és stílust kölcsönöz a boroknak. Külön öröm, hogy egyre több kiváló ár-értékű bor is szerepel a száraz furmintok között. Illata birsalma, birskörte, barack - friss és aszalt-, őszibarack, szegfűszeg. A friss furmintokban kukorica, sósság, kovakő és föld. Ez utóbbi kategóriában legismertebbnek a nagytestű, hordós érlelésű tételek számítanak, de léteznek könnyedebb, gyümölcsös furmintok is, sőt, az utóbbi években pezsgőt is egyre többen készítenek ebből a százarcú szőlőfajtából. A pálinkája inkább rövid hordós érlelés közben gyümölcsös-édekés telt ízeket kap, amihez megállapodott, lekerekedett, szép savak társulnak. Méltó kísérője lehet egy franciásan elkészített kacsa- vagy libamájas – vargányás pástétomnak, de vörös húsok mellékleteként sem vallana szégyent. Cseppenként kortyolgatva ösztönöz az elmélkedésre, a bölcselkedésre, segíti a magvas gondolatok megfogalmazását. Nagyon ízletes törkölypálinkája, hiszen a rendkívül illatos muskotályos jelleg mellett egy parfümös, édeskés citrus aroma is felismerhető a torkunkban. Mind e mellé az idared alma érdekes, savas ízeit társítva egy rendkívül kívánatos, friss párlatot kapunk, amelynek kortyolgatását nehéz abba hagyni. Kisüsti technológiával készítve, amely a hagyományos magyar eljárás kétszeri lepárlással mindig maradandó élmény fog nyújtani, főként, ha azt a legmodernebb német technológiával valósítjuk meg.
 

III. Vas-megyei Pálinkaverseny


Pálinkás délután: a 18 bíráló 281 mintát kóstolt végig


A NAV Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának épületében illat alapján is könnyen megtaláltuk azt a helyiséget, ahol péntek délután bírálták a III. Vas Megyei Pálinkaversenyre benevezett mintákat. Palotás József alezredes, igazgató elmondta: az idei versenyre az ország egész területéről, valamint Ausztriából és Szlovéniából is küldtek pálinkákat. (Az első versenyre 72, a tavalyira pedig 184 tételt neveztek be.) Addig az idei versenyre már 281 minta került benevezésre. Kilenc versenykategória volt: az alma, bogyó, csonthéjas, vad termésű pálinkák mellett ágyas, szőlő és törköly pálinkával is lehetett nevezni, továbbá likőrféléket és egyéb pálinka fajtákat is bíráltak a szakértők. A bírálat hat bizottságban, egy-egy bizottságban 3 fő bírálóval zajlott a minták értékelése. A versenyigazgató Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga vegyészmérnök, mérnök-biológus szakmérnök, a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Szeszesital Szakbizottságának elnöke volt, aki a 16. minta kóstolása után elégedetten nyugtázta, hogy sok kiváló pálinkát is kóstolhatott a versenyen. A bírálók elsősorban az illat és az íz tisztaságát, karakterét, valamint ezek harmóniáját, tartósságát értékelték, ezek alapján legfeljebb húsz pontot adhattak egy-egy tételre. A minősítés meglehetősen szigorú, hiszen csak a 19 és 20 pontot elérő pálinkák kaphatnak arany minősítést. A bírálók között volt Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, aki pénteken ismét megbizonyosodhatott arról, hogy nem az alkoholfoktól függ a pálinka minősége. Mint elmondta, a 48 és a 40 fokos pálinkák között egyaránt akadtak figyelemre méltó tételek. A Vasi Pálinkaversenyek különlegessége, hogy az ellenőrző hatóság, a NAV Vas Megyei igazgatósága is tevékenyen részt vett a szervezésben és a verseny lebonyolításában is. Az idei győzteseket a magán főzők közül majd június 16-án, Vönöckön, míg a kereskedelmi főzők közül június 30-án, Győrváron, a pálinkafesztiválon hirdetik ki.

2012. június 6., szerda

Vadgyümölcsök gyűjtése


VADGYÜMÖLCSÖK
 
Hamarosan megkezdődik a vadgyümölcsök szezonja is, ennek apropója alkalmából néhány történelmi emléket szeretnék a kedves pálinkakedvelők figyelmébe ajánlani a teljesség igénye nélkül, csupán azért, hogy érzékeltethessem, hogy ez a tevékenység mennyire fontos volt egykor a vidéken élő emberek számára, és mennyire szervesen hozzátartozott a mindennapi életükhőz.
A vadalmát és vadkörtét nemcsak nyersen fogyasztják, hanem ecetet és bort (csügör) is készítenek belőle. A Lápos völgyében az összezúzott gyümölcsöt egyszerű préssel sajtolják ki. Az Ormánságban sajtolás előtt kör alakú vályúban mozgó, malomkő nagyságú koronggal törik össze a vackort, a vadalmát. A székelyek hasonló eszközzel bükkmakkot zúznak össze. Az ilyen törők, zúzók Kelet-Európa mediterrán kultúrelemei. A vadalma-, vadkörte-, berkenyefákat erdőirtás alkalmával nem vágják ki. A székely falutörvények már a 17. század végén tiltják és büntetik a határban lévő vadalma-, körte-, és cseresznyefák kivágását. Vadgyümölcsöt szüretelni is csak akkor szabad, ha a faluközösség a begyűjtést már elhatározta. Szent Mihály-nap előtt vadalmát szedni nem volt szabad (Ozsdola, 1774). Zabolán –1847-es faluhatározat szerint – szeptember 1-jén harangszóval jelezték, hogy mikor indulhatnak a közerdőre vadalmát szedni. Az úgynevezett hagyás fák nagy számban láthatók a hegyi falvak határában. Az ilyen fákat a nap jobban éri, növekedésüket más erdei fa nem akadályozza, a fák környékét a legelő jószág megtrágyázza, és így a gyümölcs élvezhetőbb lesz. Ezek a ki nem irtott fák a gyümölcsfa „kultiválásának” kezdeti formái. Hasonló formáját ismerjük a Kaukázusból és Turkesztánból. A Hargitában az erdőszéli vagy magányos fenyő szállásfája a pásztornak, szénacsinálónak. Fekvőhelyül csereklyét (apró fenyőág), szénát terítenek a fa alá. Az Alföldön a szántóföldek közötti mezsgyén a kökénybokrokat (Prunus spinosa) nem irtja ki a földműves, mert a tüskés ágakból boronát készít. Az utak mentén, a réteken meghagyják a gyepűrózsa (Rosa canina) bokrokat is, mert a növény terméséből lekvárt főznek. A cirbolya (Pinus cembra), a boróka vagy szemerke (Juniperus communis), a kökény (Prunus spinosa), a som (Cornus mas), a mogyoró (Corylus avellana), a barkóca (Sorbus torminalis), a málna (Robus ideaus), a földieper (Fragaria vesca), a fekete áfonya (boronyica, havasi meggy – Vaccinium myrtillus), a vörös áfonya (brusnyica, fojminc – Vaccinium vitis-idaea) és más növények termését – ott, ahol a növényföldrajzi viszonyok lehetővé teszik – szintén gyűjtik és fogyasztják. Az áfonya termésének gyűjtéséhez egy lapát formájú fésűt (ref) használnak Ez az eszköz a Kárpátokban lakó szlovákoknál, németeknél, lengyeleknél, ukránoknál és románoknál is ismeretes. Használják az Alpesekben és Skandináviában is. A boróka bogyóiból pálinkát főznek, amely a székelyeknél fenyővíz, a palócoknál borovicska (szlovák borovička) néven ismert. A som termését nemcsak nyersen és aszalva eszik, hanem pálinka ízesítésére is használják. Lekvárt (csete) főznek a gyalogbodza, borzang (Sambucus ebulus) terméséből. A virágját régebben tojással kirántották; ez volt a bodzafánk.
Bízom abban, hogy az iménti sorok kellőképpen felkeltik a pálinkakedvelők érdeklődését, és ezeknek a növényeknek a védelme, megóvása, szeretete, valamint ápolása ismét része lesz mindennapi életünknek, és majdan a belőlük készülő csodálatos párlatokkal még nagyobb örömet tudunk okozni barátainknak, ismerőseinknek, és végül nem utolsó sorban önmagunknak.

2012. június 5., kedd

Cseresznye pálinka készítése


Az utóbbi időben már naponta több alkalommal is felkeresnek e-mailban, vagy telefonon cefrézési tanácsokkal. Örömmel veszem tudomásul, hogy Szigetvártól, Győrig, Győrtől - Nyíregyházáig, valamint Nyíregyházától - Szegedig érkeznek a megkeresések. Csak továbbra is biztatni szeretném a pálinkakészítőket, hogy ha kérdésük van bátran keressenek.

Először is szeretném megköszönni Önnek, hogy látogatja blogomat. Nem titkolt célom, hogy szeretném felkelteni a pálinka kedvelők figyelmét arra, hogy a kedvtelésük mellett, esetlegesen felbukkanó szakmai hiányosságokra rávilágítsak. Pálinkafőző mesterként elég sok cefrével találkozom, és bizony még vannak hiányosságok ennek a készítése során. Sok helyen leginkább az örökölt technikák és szokások uralják ezt a tevékenységet, ahelyett, hogy kicsit utána járnának a végzett tevékenység lényegének és szakmaiságának. Mind amellett nem szeretnék senkit sem akarata ellenére kioktatni, illetve más útra terelni, de mindenképpen fel akarom villantani annak a tényét, hogy ezt is lehet profi módon csinálni, úgy, hogy akár a nagy kereskedelmi főzdékkel is feltudjuk venni a versenyt.
Valóban már a 2012-es szezon pálinkáinak cefrézésénél járunk és ebben itt is a cseresznye, illetve a szamóca jár az élen. A jó cefre készítésénél a tudatosság éppen olyan fontos, mint a borászatnál. Nem szabad a véletlenre és a szerencsére bízni a dolgokat, akkor amikor komoly összegeket fordítunk esetleges gyümölcs vásárlásra. Az egyik legfontosabb és elsőként használt enzimünk a pektinbontó enzim, amelyből igen széles választék állhat rendelkezésünkre, ha az interneten kicsit utána kutatunk. Itt a legegyszerűbb és a legolcsóbb is már kedvező hatással van a cefrénk végkimenetelére, ha pedig kicsit többet áldozunk rá, olyan aroma irányú speciális anyagokat szerezhetünk be, amelyeket a kereskedelmi főzdék is használnak. A következő anyagunk az élesztőgombák készítménye, amelyben szintén nagyon széles választékban válogathatunk. Jó magam inkább a középmezőnyben keresgetnék, mert talán ott a legkedvezőbbek az ár-érték arányok. Az élesztők mellé pedig természetesen mindig szükséges a tápsók hozzá adagolása, mert nélküle az élesztőgombáink sem működhetnek megfelelően. A cseresznye esetében szintén nagyon fontos a sav szint beállítása, mert a gyümölcsünk igen savszegény. Ha valaki azonban ezt természetesen akarja megoldani, akkor hozzáadott sav helyett meggyet rakjon bele a cefrébe, amely pótolja a hiányzó savtartalmat. A bodzavirággal kapcsolatban, ha azt a cseresznye cefrébe szeretnénk belerakni, akkor azért óvatosan bánjunk, mert ennek a virágnak igen tömény és intenzív illata van. Amennyiben a cseresznye fajtatiszta, erős karakterrel bíró gyümölcsből készült, akkor minimális mennyiségben javaslom a hozzáadását. Abban az esetben, ha a cseresznyénk több fajtából áll össze, és nem eléggé karakteres, akkor valamennyivel többet is hozzáadhatunk. Végül a harmadik esetben, ha igazából bodzavirág párlatot akarunk készíteni, akkor többet is tehetünk bele, és akkor a cseresznyénk hagyja, hogy a párlatban a bodzavirág illatai domináljanak. Bár melyik esetet is választjuk ez mindig egyedi döntés kell, hogy legyen, és minden esetben a virágokat le kell szednünk a szárról, mert annak a zöld íze nem kívánatos a párlatunk végső aroma összetételébe.
A cefre erjesztése során a cseresznye kevés aromaanyaggal bír, így nagyon fontos, hogy jól végezzük el. Cefrénket minél kevesebb oxigén érje, tehát az úgynevezett reduktív technológia felé kell elmozdulnunk. Napi kapcsolatban kell legyünk a cefrével, és amikor már kevésbé intenzív az erjedést, tegyünk meg mindent azért, hogy megvédjük azt a levegőtől. Még a jól záródó műanyag hordók esetében is javaslom a nyugalomban lévő cefre felszínére a takaró fólia elhelyezését, és lehetőség szerint a mihamarabbi desztillálás elvégzését. A párlat végső sikeressége 80%-ban a cefrétől függ, de a későbbiekben a 20% a desztillálás technológiájától, és a főzőmester filozófiájától függ. Ennek jó és alapos megválasztása sem elhanyagolható tényező, ahogy az sem, hogy a pálinkánk a desztillálás befejezésével még nem készült el, a pihentetés, a megfelelő érlelés legalább olyan fontos, mint a cefre gondos elkészítése. A kiváló minőségű pálinka elkészítése nem olcsó játék és gyakran annyiba fog kerülni egy liter saját pálinkánk, mintha azt megvásárolnánk, de tudni kell, hogy ez a milyenk és első lélegzetétől az utolsóig a saját lelkünk egy kis darabkája kerül bele. Nem egyszerűen csak alkohol, hanem maga a mi párlatunk, nem lehet célunk a mennyiség növelése a minőség rovására, ahogy annak fogyasztása is szinte cseppenként kell, hogy visszakerüljön belénk. Végső összefoglalásként pálinkát csak mértékkel, alaposan megfontolva, kipihenten, határozott céllal fogyasszunk és ez a cél sohasem a lerészegedés legyen, hanem egy magasabb és magasztosabb lelkiállapot elérése!
 
 
Tisztelettel:
 
Muth József
okleveles pálinkafőző, kóstoltató és bíráló
 

2012. június 2., szombat

Nevezési párlatlista jelöltek


Pincészetünk idén első ízben elhatározta, hogy indul a III. Vas Megyei Nyílt Pálinka és Párlat Versenyen az idei 2012.-es évben. Pincészetünk pálinkáinak nagy része kicsit késve került kifőzésre, így a minimum 3 hónapos érlelési időt betartva csak ezen a megmérettetésen tudjuk őket megmérettetni, amire Gyulán még nem volt lehetőségünk. Pincészetünkben a pálinka vonalon négy tulajdonossal rendelkezünk. Az alábbiakban azokat a párlatokat, pálinkákat jegyeztük fel, amelyek esetleg indulnak a versenyen, amennyiben a házi megmérettetésen alkalmasnak találtatnak erre.

2012. évi
III. Vas Megyei- Nyílt – Pálinka és Párlat Verseny
2012. június 16.
II. Vönöcki Pálinka Fesztivál


Nevezésre jelölt párlatok listája:


Sorszám
Pálinka megnevezése
Pálinka tulajdonosa
Lakcíme
Készítés éve
Alkohol
foka
Bérfőzést végző neve
Származási
bizonyítvány száma
Nevezési
kategória
Megjegyzés
1.
Pamuk Alma Natúr Gyümölcs Pálinka
Muth Walter
7149 Báta,
Sík u. 29.
2011.
44%
Sabeikow és Társa Kft.
Báta
AA 1540741
2.

2.
Királyleányka Szőlő Natúr Borpárlat
Muthné Katona Mária
7149 Báta,
Fő utca 36.
2011.
44%
Sabeikow és Társa Kft.
Báta
AA 1877565
9.

3.
Cseresznyeszilva Érlelt Vadgyümölcs Pálinka
Muthné Katona Mária
7149 Báta,
Fő utca 36.
2011.
42%
Sabeikow és Társa Kft.
Báta
AA 1877573
7.

4.
Cabernet Franc Natúr
Borseprő Párlat
Heilmanné Muth
Erzsébet
7149 Báta,
Fő utca 43.
2011.
44%
Sabeikow és Társa Kft.
Báta
AA 1877508
6.

5.
Füge Natúr Gyümölcs Párlat
Muthné Katona Mária
7149 Báta,
Fő utca 36.
2011.
44%
Sabeikow és Társa Kft.
Báta
AA 1877574
9.

6.
Téli Esperes Körte Natúr Gyümölcs Pálinka
Muth Walter
7149 Báta,
Sík u. 29.
2011.
44%
Sabeikow és Társa Kft.
Báta
AA 1876260
2.

7.
Chardonnay Szőlő Natúr Törkölypálinka
Muthné Katona Mária
7149 Báta,
Fő utca 36.
2011.
44%
Sabeikow és Társa Kft.
Báta
AA 1877538
6.

8.
Narancs Natúr Gyümölcs Párlat
Muth Walter
7149 Báta,
Sík u. 29.
2011.
44%
Sabeikow és Társa Kft.
Báta
AA 1876287
9.

9.
Narancs Ágyas Gyümölcs Párlat
Muth Walter
7149 Báta,
Sík u. 29.
2011.
44%
Sabeikow és Társa Kft.
Báta
AA 1876287
1.

10.
Erdei Faeper Érlelt Vadgyümölcs Pálinka
Muthné Katona Mária
7149 Báta,
Fő utca 36.
2011.
42%
ACIDA KFT.
Dunaszekcső
AA 1472781
7.

11.
Őszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka
Muthné Katona Mária
7149 Báta,
Fő utca 36.
2011.
44%
Sabeikow és Társa Kft.
Báta
AA 1877555
4.

12.
Ringlószilva Natúr Gyümölcs Pálinka
Muthné Katona Mária
7149 Báta,
Fő utca 36.
2011.
44%
Sabeikow és Társa Kft.
Báta
AA 1877540
4.

13.
Viaszszilva Natúr Vadgyümölcs Pálinka
Muthné Katona Mária
7149 Báta,
Fő utca 36.
2011.
44%
Sabeikow és Társa Kft.
Báta
AA 1877553
7.

14.
Bikavér Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka
Muthné Katona Mária
7149 Báta,
Fő utca 36.
2011.
44%
Sabeikow és Társa Kft.
Báta
AA 1877532
5.

15.
Vadőszibarack Natúr Vadgyümölcs Pálinka
Muthné Katona Mária
7149 Báta,
Fő utca 36.
2011.
44%
Sabeikow és Társa Kft.
Báta
AA 1877547
7.

16.
Merlot Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka
Muthné Katona Mária
7149 Báta,
Fő utca 36.
2011.
44%
Sabeikow és Társa Kft.
Báta
AA 1877562
5.

17.
Nashi Körte Ágyas Gyümölcs Párlat
Muth Walter
7149 Báta,
Sík u. 29.
2011.
40%
ACIDA KFT.
Dunaszekcső
AA 1472814
1.

18.
Erdei Szeder Ágyas Gyümölcs Párlat
Muth József
7149 Báta,
Hősök-tere 2.
2011.
40%
ACIDA KFT.
Dunaszekcső
AA 1472767
1.

19.
Piros Ribizli Gyógylikőr
Muth József
7149 Báta,
Hősök-tere 2.
2011.
28%
ACIDA KFT.
Dunaszekcső
AA 1472767
8.

20.
Kökény Gyógylikőr
Muth József
7149 Báta,
Hősök-tere 2.
2011.
10%
ACIDA KFT.
Dunaszekcső
AA 1472767
8.

21.
Galagonya Gyógylikőr
Muth József
7149 Báta,
Hősök-tere 2.
2011.
10%
ACIDA KFT.
Dunaszekcső
AA 1472767
8.