Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 1., csütörtök

Merlot Szőlő Natúr Borpárlat 2015.



770.

2015/0101


AQUAVINICUM

NATÚR

BOR


 
  Merlot Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 Újévet kezdtünk, teljesen új lappal, igaz teljesen új szabályokkal. Ilyen évfordulók alkalmával hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy igazából a napok, az életünk folytonossága nem törik, nem szakad meg, csak azért, mert egy másik szám kerül a naptárba. Sajnos ez az év nem ilyen, a politika akár akarjuk, akár nem súlyosan beleavatkozik életünk folyásába. Olyan szabályokat hoznak, amelyek gyökeresen megváltoztatják életünket. A bérfőzött pálinka megadóztatása várhatóan olyan helyzetbe hozza a munkahelyem tulajdonosát, hogy könnyen lehet, hogy nem fogom tudni kitermelni saját fizetésemet, ami teljesen kétségessé teszi nemcsak a saját, hanem egész családom sorsát. E gondolatokkal játszadozva éjszaka nem véletlen, hogy nem volt igazán kedvem táncra perdülni, és úgy ünnepelni a 2015-ös esztendőt. Persze a hajnalban való hazaérkezés alaposan rányomja bélyegét az egész napomra. Szerencsére a szentmisén kívül máshová nem kellett mennünk, így pihenéssel tölthettem a napot, illetve egy újabb pálinka bemutatásával, amelyet egy bencés apát oltalmába ajánlottam. Ezen a napon ez még csupán a harmadik pálinka, amelyet elkészítek, így a védőszentek közül válogathattam kedvemre. Ahogy a statisztikákat átnéztem azt a következtetést is levonhattam, hogy az újév napján mindig valamiféle szőlő termékkel kapcsolatos pálinkát készítettem el. Eddig egyszer törköly, egyszer borpárlatot, és most ismét borpárlat bemutatását szeretném felvezetni a kedves pálinka kedvelő közvélemény számára. Csak míg legutóbb a kékfrankos volt az alany, addig most egy merlot bor feldolgozását végeztem el. A bort magát, mint cefrét, úgy kaptam egy kedves barátomtól, aki nem akarta magának ledesztillálni, és így felajánlotta nekem. A 90-95 liternyi vörösbor kénje szerencsére alacsony volt, így a desztillálás során ezzel a kellemetlen mellékhatással nem kellett megküzdenem. Alkoholtartalma azonban nagyon magas lehetet, akár 14 maligánfokú is, mert a párlat nagyon szépen folyt lefele. Mivel kisüsti technológiával lett a párlat elkészítve, így az alszesz nem volt különösebben erős, mégis a finomítás során nagyon szép eredmény született, nagyon szép selymes zamatokkal. A fajta jellegesség is kézen fogható volt már ilyen friss állapotában is. Nagy reményeket fűzök ehhez az italomhoz.
 
 

Viaszszilva Érlelt Vadgyümölcs Pálinka 2014.



769.



2014/1231









AQUAVINICUM



ÉRLELT




VADGYÜMÖLCS








Viaszszilva


  eperfával érlelve
 A január elsejével megváltozó pálinkafőzési jogszabályok következtében még az utolsó 2014-es napot ki kellett használnom annak érdekében, hogy, aki rám bízta a főzdében a cefréjét, annak el is készítsem, nehogy véletlenül átcsússzak vele a következő évre, amikor is már 50%-os adó fizetési kötelezettség áll, majd fent minden egyes liter bérfőzött pálinka után. Éppen ezért kora reggel keltem és indultam dolgozni, hogy délután azért még időben végezzek, és a szilveszteri mulatságra elkészüljek. Haza érkezve első dolgom volt, hogy a szilveszterre is betervezett bóléimat elkészítsem, hiszen azért össze is kell egy kicsit érniük, mielőtt este, éjszaka fogyasztásra kerül. Az sem könnyítette meg a munkát, hogy farkas ordító hideg volt odakint, és éjszakára is akár mínusz 20 fokot is jósoltak a hóval borított területekre, már pedig nálunk volt hó bőségesen. A két-féle bólé elkészült, és ezúttal nagyobb mennyiségben készítettem remélve, hogy elég lesz az éjszakai bulira. Természetesen a bólék mellé borral és pálinkával is készültem, előzőből három félével, fehérrel, rózéval és vörössel, míg utóbbiból hét félével, amelyben leginkább ágyasok és érleltek szerepeltek. Persze a mai napra ajánlott italomat is elkészítettem, amelyhez azért nagydolog nem kellett, mert egyszerűen csak eperfával végeztem el az érlelését. Azért ezt a vadgyümölcsöt nem lehet nem felismerni, dekoratív megjelenése az utak mellett is felkelti az arra haladók kíváncsiságát. 6-15 m magasra nő, levelei 4-6 cm hosszúak. A Balkánon és Kis-Ázsiában őshonos. Nálunk különféle neveken ismert: cseresznyeszilva, mirabolánszilva, potyóka, paradicsomszilva, mirobalán, lotyó- vagy fosószilva. A németek törökcseresznyének is hívják. Korán érő fajta, időnként már június közepétől szedhetjük. A sárga hasonlít a mirabellára. Gyümölcse fanyar, ezért inkább lekvárnak, kompótnak, pálinkának főzik. Héja vékony, húsa tömött, illatos, bő levű, cukros, magvaváló,  zamatos. Korán és bőven terem. Melegebb vidékeken már július második felében érik. Hazánkban senki nem termeszti, mégis mindenütt terem. Franciaországban Lorraine régióban évente 15.000 tonna mirabellát termesztenek, amely a világtermelés 70%-át adja. A Mirabelle de Lorraine márkanév, amely jó minőségű cseresznyeszilvát takar, átlagosan 22 mm átmérővel. Ajánlani tudom minden különlegességet kedvelő pálinkabarát számára.