Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 1., csütörtök

Viaszszilva Érlelt Vadgyümölcs Pálinka 2014.



769.



2014/1231









AQUAVINICUM



ÉRLELT




VADGYÜMÖLCS








Viaszszilva


  eperfával érlelve
 A január elsejével megváltozó pálinkafőzési jogszabályok következtében még az utolsó 2014-es napot ki kellett használnom annak érdekében, hogy, aki rám bízta a főzdében a cefréjét, annak el is készítsem, nehogy véletlenül átcsússzak vele a következő évre, amikor is már 50%-os adó fizetési kötelezettség áll, majd fent minden egyes liter bérfőzött pálinka után. Éppen ezért kora reggel keltem és indultam dolgozni, hogy délután azért még időben végezzek, és a szilveszteri mulatságra elkészüljek. Haza érkezve első dolgom volt, hogy a szilveszterre is betervezett bóléimat elkészítsem, hiszen azért össze is kell egy kicsit érniük, mielőtt este, éjszaka fogyasztásra kerül. Az sem könnyítette meg a munkát, hogy farkas ordító hideg volt odakint, és éjszakára is akár mínusz 20 fokot is jósoltak a hóval borított területekre, már pedig nálunk volt hó bőségesen. A két-féle bólé elkészült, és ezúttal nagyobb mennyiségben készítettem remélve, hogy elég lesz az éjszakai bulira. Természetesen a bólék mellé borral és pálinkával is készültem, előzőből három félével, fehérrel, rózéval és vörössel, míg utóbbiból hét félével, amelyben leginkább ágyasok és érleltek szerepeltek. Persze a mai napra ajánlott italomat is elkészítettem, amelyhez azért nagydolog nem kellett, mert egyszerűen csak eperfával végeztem el az érlelését. Azért ezt a vadgyümölcsöt nem lehet nem felismerni, dekoratív megjelenése az utak mellett is felkelti az arra haladók kíváncsiságát. 6-15 m magasra nő, levelei 4-6 cm hosszúak. A Balkánon és Kis-Ázsiában őshonos. Nálunk különféle neveken ismert: cseresznyeszilva, mirabolánszilva, potyóka, paradicsomszilva, mirobalán, lotyó- vagy fosószilva. A németek törökcseresznyének is hívják. Korán érő fajta, időnként már június közepétől szedhetjük. A sárga hasonlít a mirabellára. Gyümölcse fanyar, ezért inkább lekvárnak, kompótnak, pálinkának főzik. Héja vékony, húsa tömött, illatos, bő levű, cukros, magvaváló,  zamatos. Korán és bőven terem. Melegebb vidékeken már július második felében érik. Hazánkban senki nem termeszti, mégis mindenütt terem. Franciaországban Lorraine régióban évente 15.000 tonna mirabellát termesztenek, amely a világtermelés 70%-át adja. A Mirabelle de Lorraine márkanév, amely jó minőségű cseresznyeszilvát takar, átlagosan 22 mm átmérővel. Ajánlani tudom minden különlegességet kedvelő pálinkabarát számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése