Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. december 29., hétfő

Vörös Bikavér Érlelet Borseprő 2014.



767.

2014/1229


AQUAVINICUM

ÉRLELT

BORSEPRŐ


 
Vörös Bikavér
  eperfával érlelve
 
 
 
 
Most már egyszerű kiszámolni, hogy hány nap is van vissza ebből az évből, nem sok. Azoknak azért szerencséjük van, akiknek ezen a három napon nem kell dolgozniuk menni, mert bizony az egész éjszaka utáni havazás komoly nyomott hagyott az udvarunkban és az utcán is. Így aztán, amennyiben autóval akartam dolgozni, korábban kellett felkelnem, és neki állnom eldobni a havat a garázs és az utca között. Arról már nem is beszélve, hogy a szeszüzemnél ugyan ez a munka fog rám várni. Azért persze először elindítottam az üzemet és csak ezt követően fogtam meg a lapátot, és tisztítottam meg az utakat a főzdéhez. Közben a német tulajdonos is megérkezett otthonról, és elmondja, hogy a francia határtól Szekszárdig az autópályák tiszták voltak, de onnan Bátáig az út alig volt járható. Hát bizony a faluban a fő utca is tiszta jégpáncél a ráfagyott hótól. Az elkövetkezendő három napban legalább kilenc párlatot kell elkészítenem, ahhoz, hogy újévre végezzek velük. Most azonban még visszatérnék néhány gondolat erejéig ehhez a mai napra ajánlott italomhoz, annak is a második verziójához az érlelthez. Ezt a borseprőt eperfa érlelésnek vetettem alá. Most azonban még arról írnák, hogy sokan előítéletből nem isznak bort, vagy éppen pálinkát. A szőlő és a bor, illetve a pálinka a mezőgazdaság egyik legfontosabb ágazata. Több millió embernek jelenti megélhetését, de nem csupán közgazdasági értelemben jelentős termékekről van szó. A bor és pálinka, a több ezer éves hagyományok, a kultúrában betöltött jelentős szerepe, a gasztronómiára, egészségre gyakorolt hatása, kiterjedt szimbolikája következtében kiemelkedik valamennyi termék közül. Kevés olyan területe van az életnek, ahol közvetve vagy közvetlenül ne jelenne meg. Nagy hatással volt többek között a költészet, a vallások, a történelem, az életmód alakulásában. Nem véletlen, hogy a bor, és a pálinka a világ egyik legnépszerűbb itala, amelyet nap, mint nap százmilliók fogyasztanak. Nemcsak egyszerű alkoholos italok, gasztronómiai kiegészítő, hanem közösségformáló, elgondolkodtató, helyenként filozófikus italok, búűzők és vidámító társa az embernek. Ahhoz, hogy a poharunkba tölthessük sok munka, odafigyelés, idő szükséges, kell hozzá megfelelő természetföldrajzi környezet, szaktudás, hagyomány, megfelelő technológia és nem utolsósorban a bor és pálinka készítőjének lelke, egyedisége is. Ez mutatkozik meg ebben a vörös bikavér borseprő párlatban is az eperfával történő érlelés után.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése