Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 1., kedd

Szamócás Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



539.

2014/0328


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Szamócás Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Annak ellenére, hogy ma szabadságon szerettem volna lenni, hajnalban már a szőlő ültetvényben irányítom az embereket, majd még a főzdébe is be kell ugranom egy-két órahosszára, mert főnökömmel ki kell menjek a pusztájára. Szerencsére a jókedvemet semmi nem veheti el az időjárás is gyönyörű. Aztán még a szőlészetbe is visszatérek, aminek következtében csak délután érkezem meg a saját pincészetembe, ahol a nagy zöld felület ad éppen elég munkát, főleg, hogy most már nincsenek meg a birkák. A fűnyírás közben pihenésként elkészítek egy rendhagyó ágyas párlatot. Továbbra is a jól bevált régi almapálinkámat használom fel ennek alapjául, azzal a különbséggel, hogy az ágyazást ezúttal nem aszalvánnyal, nem is gyümölccsel végzem el, hanem tea filterrel. Aki már készített ágyas párlatot az tudja, hogy a későbbiek során a gyümölcs beleázó apró részecskéit nagyon nehéz eltávolítani még szűréssel is. Ennek kiküszöbölésére próbálkoztam meg szamóca tea filterrel, amelyet gondosan belelógatva a pálinkába szinte azonnal megkezdődött a beleerjedés még hideg állapotában is. Itt természetesen az arányok eltalálása határozza meg az ágyazás sikerét. A másik fontos kérdés az a szamóca mellett való döntés. Kóstoltatások alkalmával, főleg a hölgyek kedvelt itala a szamóca, ezért ezt az űrt szeretném ezekben a napokban kitölteni. A Fragaria nemzetség keletkezési és fejlődési központjának Kelet-Ázsiát tartják. A vadon élő szamócafajok valószínűleg már a jégkorszak végén megtelepedtek Európa, Ázsia és Amerika erdeiben. Már az ősember is kedvtelve gyűjtögette termését. A szamócáról a legkorábbi írásos emlékek a római korból származnak, Vergilius, Ovidius és Plinius is említette, mint vadon termő növényt, termesztésbe vételére azonban csak jóval később került sor, a gyümölcs gyűjtögetése kielégítette az igényeket. Az erdei szamócát (Fragaria vesca L.) már a XV. században termesztették a franciák és a belgák. A XVIII. századtól egy másik európai származású fajt is (kerti szamóca - Fragaria moschata Duch.) termesztésbe vontak, bár különleges zamata ellenére - valószínűleg gyenge termőképessége miatt - nem tudott nagy népszerűségre szert tenni. Ma azonban már elmondhatjuk, hogy a szamóca mind fogyasztva, mind bármilyen italnak feldolgozva elnyerte a fogyasztók kegyét. Kóstoljuk hát!
 
 

2014. március 31., hétfő

Citromfüves Ágyas Mutsu Alma Párlat 2014.



538.

2014/0327


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Citromfüves Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Mivel már csupán két munkanap van hátra a hétből, belehúztunk a munkába már csak azért is, mert pénteken nem nagyon fogok dolgozni. Ezen a napon nem is nagyon igyekeztem pálinkát készíteni ehelyett elővettem egy régebbi almapálinkát, amely már közel két éve állt az üvegben, és elosztottam négyfelé, hogy azokból különleges ágyas italokat készíthessek, mert a kóstolások alkalmával ezeket szeretik a vendégek inkább. Almát, pedig azért választottam, mert ez a fajta pálinka az köztudottan, amelyikből bármit lehet készíteni. A Mutsu alma zöld színével egyébként is évek óta a kedvencem. Néhány dolgot érdemes is róla tudni, és aki esetleg almafát készül ültetni annak ajánlom figyelmébe, mert nem csak pálinkának, de étkezésre is kiválóan alkalmas. Emellett a távol-kelet kedvelő lányaimnak is kedvence, hiszen ez az almafajta Japánból érkezett vissza hozzánk. A golden delicious és a japán indo fajtának a keresztezéséből hozták létre. Fája különösen fiatal korban erős növekedésű, nagy szétterülő koronát nevel, amely korona 20%-kal nagyobb, mint a 'Golden Delicious'-é. Termőre fordulása annál későbbi, jó a termőképessége, de alternanciára hajlamos. Tripolid fajta. Nyolc-tíz nappal a 'Golden Delicious' után, október első felében szedhető. Gyümölcse igen nagy (230-250g), felülete sima, de napégésre hajlamos. Kellemes, fűszeres, édeskés íze a tárolóban alakul ki. Optimális érettségű, és méretű gyümölcsei 6-7 hónapig tárolhatók. A kihagyó vagy fiatal fákról szedett, túlhízott gyümölcsein tárolás során keserűfoltosság, korai szedés esetén húsbarnulás jelentkezik. A saját párlatába ágyazott friss almát még megfűszereztük egy kis citromfűvel is. Az alma egyébként is távol tartja az orvost, ha rendszeresen fogyasztjuk, és ha még ezt megspékeljük egy kis citromfűvel a legenda szerint biztosított a hosszú élet számunkra. Az illatos levelű citromfű fűszer-és gyógynövényként egyaránt ismert. A görögökön, rómaiakon kívül az arabok is ismerték. Európában az 1500-as évektől kezdtek vele foglalkozni. Dél-Európában vadon terem, a mi éghajlatunkon csak termeszteni lehet. Paracelsus, a híres svájci orvos azt tartotta róla, hogy meghosszabbítja életünket. Idegesség, álmatlanság ellen is jó. Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. A citromfű illóolaja baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású. Ajánlom tehát a fogyasztását.
 
 

III. Gyulai Pálinka Világkupa 2014.



Eredményhirdetés és fogadás
Tisztelt Versenyzőink!
Lezajlott a III. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa Gyula-Budapest, benne a XV. Kisüsti Pálinkafesztivál Pálinkaversenye érzékszervi bírálata.
Részletes eredményeket április 19-én, 17:15 órakor közlünk az ünnepélyes eredményhirdetésen, melyet a kiírás szerint a XV. Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztiválon tartunk, Gyulán, a várkertben.
A rendezvényre minden versenyzőnek és egy kísérőjének ingyenes VIP belépést biztosítunk, a belépőjegyeiket névre szólóan a fesztiválon, az I. főkapunál, lévő VIP jegyátvevő helyen kapják meg. Valamennyi versenyzőnknek külön meghívót küldünk a megadott e-mail címre, illetve, ha ilyen nincs, akkor a postacímére.
Amennyiben valaki nem tud személyesen részt venni az eredményhirdetésen, úgy e-mailben, illetve levélben értesítjük eredményekről, a díjakat pedig elpostázzuk.
Figyelem!
Április 19.-én szombaton a versenyzőknek, meghívottaiknak az aranyérmes pálinkák kóstolójával, és vacsorával egybekötött fogadást tartunk, kellő számú érdeklődő esetén. A részvétel díja 10.000 Ft + Áfa, jelentkezni április 10.-ig lehet.



III. Gyulai Pálinka Világ Kupa



Lezajlott a III. Pálinka Világkupa zsűrizése  PDF Nyomtatás E-mail
Sajtóanyag

III. Pálinka Világ Kupa


Gyulán lebírálták a pálinkákat és gyümölcspárlatokat
A Pálinka Fővárosában, Gyulán, a D-Hotelben, március 26-27-én lezajlott a III. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa Gyula – Budapest (benne a XV. Kisüsti Pálinka Fesztivál Pálinkaversenye) érzék-szervi bírálata, Lovassy György versenyigazgató irányításával.
A 22 tagú zsűri 2 napig végezte a 6 országból, 205 regisztrált nevezőtől, 621 beérkezett mintából, 615 bírálatát. Az előtte elvégzett kémiai vizsgálatok során 6 minta nem felelt meg az előírásoknak.
Lovász Sándor főszervező elmondta, hogy Magyarország, Románia és Szerbia legjobb bírálói voltak Gyulán, hogy szakmai hitelességükkel alátámasztva végezzék el a munkát, a 2014. január 22-én kiírt versenyszabályzatnak megfelelően.
Eredményhirdetés a XV. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon, április 19-én, szombaton. Azon a hétvégén, amikor Gyula az ország legrégebbi, legnagyobb és legjelentősebb pálinkás eseményén megkapja a főváros kulcsát, így április 18-21 között joggal viselheti a Pálinka Fővárosa címet. Az ideiglenes városnév táblákat már láthatják a Békéscsaba, illetve Románia felől a városba érkezők.



2014. március 30., vasárnap

III. Gyulai Pálinka Világkupa 2014.



Versenyzői tájékoztató
Tisztelt Magyarországi Pálinka Versenyzőink!

A 2013. december 21-én kiadott Versenyfelhívásunk, majd a 2014 január 22-én közétett Verseny szabályzatunknak megfelelően március 26-27-én, Gyulán, a D-Hotelben megtartottuk a gyulai III. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa Gyula – Budapest (benne a XV. Kisüsti Pálinka Fesztivál Pálinkaversenye) érzékszervi zsűrizését.
Az eredményhirdetést a kiírás szerint április 19-én, szombaton 17 órakor, Gyulán, a Pálinka Fővárosában, a XV. Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztivál és Vásár, Hungarikumok és Hagyományos Magyar Termékek Kiállításán
Többen, a magyarországi versenyzők közül megkérdezték, hogy mi lesz a kiírásban szereplő, Magyarországra vonatkozó díjakkal -- például: Magyarország Legjobb Pálinkája cím oda ítélésével – tekintettel arra, hogy napokon belül megjelenik egy miniszteri rendelet az Országos Pálinka és Törköly-pálinka verseny szabályozásáról.
Ebben a tervezetében pedig az szerepel, hogy a Magyarország Legjobb … díjakat csak azon a Pálinka Nemzeti Tanács – a miniszter – által rendezett versenyen lehet kiadni, már 2014-től.
A Magyarországra vonatkozó díjakat is törvény által garantált jogszerűséggel, 2004-óta szerzői jogi oltalommal adom ki.
Tehát ezeket a díjakat a nyertesek is teljes jogszerűséggel használhatják.
Ráadásul a lehető legnagyobb körültekintéssel jártam el 2014. évi verseny meghirdetése előtt!
Háttér tájékoztatás:
Amikor december első napjaiban értesültem a Pálinka Nemzeti Tanács elképzeléseiről, akkor a lehető leggyorsabban időpont kértem Dr. Kardeván Endrétől, a minisztérium illetékes államtitkárától.
2013. december 11-én államtitkár úr fogadott, Gyaraki Zoltán főosztályvezető úr társaságában. Előzetesen elküldtem a szükséges iratokat.
Megállapodtunk, hogy 2014-ben a gyulai versenyt a III. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa Gyula – Budapest (benne a XV. Kisüsti Pálinka Fesztivál Pálinkaversenye) írom ki. Tehát elhagyom az elnevezéséből az ,,országos” jelzőt.
De! Valamennyi, ,,Magyarország legjobb... Nemzeti Kincs” díjat változatlanul én adom ki!
Erről az egyezségről december 12-én visszaküldtem államtitkár úrnak az írásos feljegyzést, a miniszterhez írt támogatási kérelem másolatával együtt.
A versenyemet mindezek után, ezen tények birtokában írtam ki, a már említett december 21-én.
Majd megjelent néhány hete a már említett miniszteri rendelet tervezete, társadalmi vitára. Ebben az szerepel, hogy mostantól a Pálinka Nemzeti Tanács saját maga adja ki ezeket a díjakat.
Erre reagálva jeleztem, hogy amilyen mértékű kárt okoznak, olyan mértékű kártalanítást érvényesítek.
Természetesen, az államnak joga lehet korlátozni jogaimat, de törvény garantálta szerzői jogi oltalmamat miniszteri rendelettel elvenni nem lehet.
Oda törvény kell.
Ha, majd lesz ilyen törvény és a kártalanításomat is kifizetik, akkor, attól a pillanattól kezdve áll elő új helyzet.
Addig nem!
S nem csak az írott -- és íratlan, örök emberi -- törvények, ha nem a 15 éve, a magyar pálinka érdekében elvégzett, szó szerint úttörő munkám miatt is.
Ez úton is köszönöm, hogy részvételükkel hozzájárultak a 15 éves gyulai verseny nemzetközi hitelességének növeléséhez.
Tisztelettel:
Lovász Sándor
kiíró-főszervező