Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 31., hétfő

Citromfüves Ágyas Mutsu Alma Párlat 2014.



538.

2014/0327


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Citromfüves Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Mivel már csupán két munkanap van hátra a hétből, belehúztunk a munkába már csak azért is, mert pénteken nem nagyon fogok dolgozni. Ezen a napon nem is nagyon igyekeztem pálinkát készíteni ehelyett elővettem egy régebbi almapálinkát, amely már közel két éve állt az üvegben, és elosztottam négyfelé, hogy azokból különleges ágyas italokat készíthessek, mert a kóstolások alkalmával ezeket szeretik a vendégek inkább. Almát, pedig azért választottam, mert ez a fajta pálinka az köztudottan, amelyikből bármit lehet készíteni. A Mutsu alma zöld színével egyébként is évek óta a kedvencem. Néhány dolgot érdemes is róla tudni, és aki esetleg almafát készül ültetni annak ajánlom figyelmébe, mert nem csak pálinkának, de étkezésre is kiválóan alkalmas. Emellett a távol-kelet kedvelő lányaimnak is kedvence, hiszen ez az almafajta Japánból érkezett vissza hozzánk. A golden delicious és a japán indo fajtának a keresztezéséből hozták létre. Fája különösen fiatal korban erős növekedésű, nagy szétterülő koronát nevel, amely korona 20%-kal nagyobb, mint a 'Golden Delicious'-é. Termőre fordulása annál későbbi, jó a termőképessége, de alternanciára hajlamos. Tripolid fajta. Nyolc-tíz nappal a 'Golden Delicious' után, október első felében szedhető. Gyümölcse igen nagy (230-250g), felülete sima, de napégésre hajlamos. Kellemes, fűszeres, édeskés íze a tárolóban alakul ki. Optimális érettségű, és méretű gyümölcsei 6-7 hónapig tárolhatók. A kihagyó vagy fiatal fákról szedett, túlhízott gyümölcsein tárolás során keserűfoltosság, korai szedés esetén húsbarnulás jelentkezik. A saját párlatába ágyazott friss almát még megfűszereztük egy kis citromfűvel is. Az alma egyébként is távol tartja az orvost, ha rendszeresen fogyasztjuk, és ha még ezt megspékeljük egy kis citromfűvel a legenda szerint biztosított a hosszú élet számunkra. Az illatos levelű citromfű fűszer-és gyógynövényként egyaránt ismert. A görögökön, rómaiakon kívül az arabok is ismerték. Európában az 1500-as évektől kezdtek vele foglalkozni. Dél-Európában vadon terem, a mi éghajlatunkon csak termeszteni lehet. Paracelsus, a híres svájci orvos azt tartotta róla, hogy meghosszabbítja életünket. Idegesség, álmatlanság ellen is jó. Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. A citromfű illóolaja baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású. Ajánlom tehát a fogyasztását.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése