Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 12., hétfő

Érdi Bőtermő Meggy Ágyas Gyümölcs Párlat 2015.



780.

2015/0111


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


 
  Érdi Bőtermő Meggy
  üvegben érlelve
 
 
 
 Szép nyugodt napra ébredtünk, de sajnos esett az eső és ez egy kicsit elkedvetleníti az embert. A család sem teljes, hiszen a nagylány még két vizsgára készül Budapesten. Mi többiek nem kapkodjuk el ezúttal a felkelést, mert ezen a napon különösebben dolgozni nem akarunk. A mai ünnep Urunk Megkeresztelkedése fontos esemény minden keresztény és katolikus ember életében. Éppen ezért a mai napon elkészített italunkat is ennek az ünnepnek a védelmére ajánljuk fel. Ahogy a statisztikákat elnézegettem rá is jöttem, hogy évről-évre ezen a napon szinte minden alkalommal ágyas, vagy éppen likőr italt készítettem el, rendre más és más gyümölcsökből. Elsőként a füge került porondra, majd két alkalommal is mézes alma következett, de más-más fűszerezéssel. Most azonban az Érdi Bőtermő Meggy pálinka család ágyas verziójához érkeztünk el. A meggy a cseresznye illetve a Prunus nemzetség egy másik faja, az Észak-Iránban és a jelenlegi Türkmenisztán területén őshonos P. fruticosa segítségével alakult ki. Más vélemények szerint a másik Prunus faj a Fekete-, és a Kaszpi-tenger mellékén őshonos Prunus acida lehetett. Az utóbbi elmélet mellett szól erősen savanykás íze is. A meggyet a görögök már i.e. 300 táján ismerték, de népszerű volt a perzsák és a rómaiak körében is. Kedvezően befolyásolja a vérnyomás- és szívritmus-elégtelenséget, és az idegek működését, segíti megelőzi a köszvény kialakulását, stabilizálja a hormoningadozást és annak negatív következményeit csökkenti. Gyógyítja a szájbetegségeket, erősíti a laza fogakat. Savanyú ízhatása pusztítja a vírusokat, vitamintartalma erősíti az immunrendszert, ezeknek köszönhetően sikerrel gyógyítható a meghűlés. A meggyből készült krémek, pakolások használata frissítő, vitalizáló, fiatalító hatású, de ugyanezt elérhetjük akkor is, ha eszegetjük a gyümölcsöt - az antioxidáns összetételének köszönhetően. A meggy leve az egyik legjobb ellenszer a meghűléses betegségek kezelésére. C-vitamin tartalma is segíti a betegségek elleni küzdelemben. Megfázáskor ajánlott napi 2-3 dl fogyasztása. Levét a gyógyszergyártásban is használják színezőanyagnak, aromaanyagként, mellesleg pedig bizonyos esetekben segíti a hatóanyagok jobb felszívódását. Ez az ital ugyan nem meggy lé, de legalább olyan hatással van szervezetünkre, mint az. Ajánlom fogyasztását a nagy melegekben, ha hűsíteni kívánjuk szervezetünket.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése