Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. október 30., csütörtök

Királyleányka Szőlő Bor Érlelt Párlat 2014.



705.

2014/1028


AQUAVINICUM

ÉRLELT

BOR


 
  Királyleányka Szőlő
  eperfával érlelve
 
 
 
 Keddre azért már helyreállt a világrendje és mindenki visszazökkenhetett életének rendes kerékvágásába. A hűvös, ködös reggelek után, azért még elfogadható időjárás fogad bennünket. A sok esőzés hatására azonban a Duna szép vízhozammal emelkedett meg. A nap folyamán szép párlatokat sikerült elkészítenem, majd odahaza saját pincészetemben folytattam a munkát, ahol nem is volt igazán más feladatom, mint az érlelt pálinkák esetében az érlelés elvégzése. Ehhez saját gyümölcsösünkben mindig kéznél van eperfa ág, amelyből egy kis munkával kiváló chip-et tudok készíteni. A Királyleányka Szőlő Borpárlatába belehelyezve az eperfa chipet remek színű, gyorsan beérlelődő italt nyerhetünk, amely selymességével jól kiegészíti az alap ital összetett egyszerűségét. Magáról a szőlő fajtáról fontos tudni, hogy nem mesterségesen lett készítve. Erdélyi eredetű hagyományos magyar szőlőfajta, mely a hungarikumok sorába tartozik. A Kövérszőlő és a Leányka spontán nászából, természetes kereszteződéséből jött létre. Elnevezésével kapcsolatban a Gyergyói-havasokból eredő Kis-Küküllő folyó vidékén található Magyarkirályfalva szájhagyománya őriz hitelesnek tűnő legendát. Eszerint a szabadságharc idején a királyfalviak az egyháznak sem az esketésért, sem a keresztelésért nem tudtak fizetni. Gyermekáldás esetén tehát a papi szőlőbe ültetett szőlővenyigével fizették meg a papot és a kántort. Sok gyermek született, leginkább leányok. Az elültetett szőlőkből egy újfajta keletkezett, melyet a pap arra a névre akart keresztelni, akinek keresztelőjére anno a legtöbb venyigét ültették. Mivel azonban vita alakult ki a helyiek között e kérdés eldöntésében, a nagy veszekedést a pap azzal állította meg, hogy legyen mindenkinek igazsága, legyen a bor neve leányka. A legenda szerint tehát így született meg - a falu nevével kiegészítve - a Királyleányka elnevezés. Bora leginkább könnyű, kedves és gyümölcsös. Főbb jellemzője az üdeség, diszkrét muskotályos, intenzív szőlővirág illattal. A fajta zamatokban gazdag, harmonikus, elegáns borokat ad. Illat- és ízjegyekben megjelenhet még a tavaszi vadvirágos rét minden virága, a bodza, a sárgadinnye, az egres, a zöldalma és a zöld papaya, valamint a citrusok ízvilága is. A párlatába is átjönnek ezek az italok, de időre van szüksége, hogy azok kiteljesedjenek. Érdemes rávárni, ahogy egy szép királylányra.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése