Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. október 28., kedd

Kadarka Szőlő Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



703.

2014/1026


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


 
  Kadarka Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 A nehéz pörkölt, a sok pálinka és bor után bizony a másnap mindig kicsit körülményesen indul. Ez alkalommal azonban segített a regenerálódásban az, hogy az óra visszahajtása éppen erre a hajnalra esett, így egy órával tovább pihenhettem. Aztán persze készülődni kellett a minden vasárnap esedékes szentmisére, amely ezúttal a Szent Mihály templomban zajlott. Ennyi idő elég is volt ahhoz, hogy friss erőre kapva neki álljak a Kadarka Szőlő pálinka családunk harmadik tagjának elkészítésének. Nagy erőfeszítést persze nem kellett tennem, hiszen a már kész italba, a már kész aszalványokat kellett csak belehelyeznem, és az időre bízni, hogy elkészüljön belőle a finom ágyas párlat. Az mindenképpen figyelemre méltó tendencia, hogy az ágyas italok sokkal inkább felkeltik a szakértő közönség érdeklődését. Befejezésül azért még néhány magvas gondolatot, és ismeretet érdemes megjegyezni erről a szőlő fajtájáról. A kadarka valószínűleg azonos az albán kalmet (és a bolgár gamza meg a román negru moale) nevű fajtával, melyet Shkodrában találhatni leginkább, és egyáltalán nem lehetetlen, hogy a magyar elnevezés erre az albán helynévre vezethető vissza. Az bizonyos ugyanis, hogy a kadart a Balkánról hozták magukkal Magyarországra a török sodorta rácok-vlachok-cincár románok, egy időben ez a fajta alkotta a kék ültetvény kétharmadát hazánkban. Tompa Imre a Kadarkaságok című írásában a következőket veti papírra: „Az emberiség több szempontból is kétfelé osztható. Nők, férfiak; hülyék, rendesek; ortológok versus neológok; guelfek és ghibellinek; macskapártiak és/vagy macskagyűlölők és így tovább. E végtelen számú lehetséges dichotómiák egyike a kadarkához való viszony mentén tagolja bolygónk népességét. Van ugyanis, aki esküszik a kadarkára, mint a magyar géniusz kifejezőjére, mely nagy borok megtestesítésére is képes, a kadarka a magyar pinot noir, a pinot noir a világ kadarkája, mert páratlan fűszerességével olyan sajátos entitás, melyhez nincs fogható, más szőlő nem tudja ezt. A másik párt szerint so-so, a kadarka a népi borászkodás jellegzetes izéje volt, érzelmi kérdés, igazából nem lehet nagy bort kihozni belőle, nagy borok megtestesítésére nem képes, egyszerűen azért, mert kevesebbet tud, mint a hasonszőrű világfajták.” Egy azonban biztos, hogy száz nap múltán ez az ital vetélkedni fog a legjobb fajtákkal.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése