Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 6., vasárnap

Olaszrizling Szőlő Natúr Gyümölcs pálinka 2014.



542.

2014/0331


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



  Olaszrizling szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Ismételten új hetet kezdhetünk, amely egyben a hónap utolsó napja is. Búcsút veszünk a márciustól és belevágunk az év talán legszeszélyesebb havába, az áprilisba. Az viszont mindig szép ebben a hónapban, hogy a húsvét időszaka is általában erre az időszakra esik, amely nálunk mindig komoly ünnep, és nem is annyira a szűk családé, hanem inkább tágabb értelembe véve a családé, de főként a komaságé. Egy hagyományosan katolikus családnál többnyire két komaság létezik felénk, egy keresztkomaság, és egy bérmakomaság. Van, ugyan ahol a kettő egy személy, de nálunk kettő, így gyakorlatilag még nagyobb a család a rendezvényeinken, sőt nem is a testvérségből kerülnek ki, amelyre szintén szokott példa lenni. Ezekre az ünnepekre aztán komoly ital mennyiségre van szükség, és mivel mindkét koma nagy bor és pálinkaszakértő, így nagyon jó italokkal kell előrukkolnunk. Ilyen lehet az a pálinkacsalád is, amelynek bemutatásába ezen a héten kezdek bele. A gyümölcs, pedig egy szőlőfajta, mégpedig fehér borszőlő az olaszrizling. Azok, akik rendszeresen figyelemmel kísérik írásaimat, azok tudják, hogy többféle rizlingféle szőlőből készítettem már párlatot, például Bánáti, Rajnai rizlingek, és most az Olaszrizlinget is beállítom a sorba, amelyről már több évben is készítettünk italokat. Nagyon elterjedt, szinte minden borvidéken megtalálható a legismertebb és egyben a legelterjedtebb fajtánk. Elsősorban a német nyelvterületen és hazánkban kedvelik. Nálunk talán ez a borívó emberek "alapfajtája", ahogy vörösborban a kékfrankos. Az olaszrizling köztudottan csak névrokona a Rajnai rizlingnek. Megbízható, kiegyenlített termőképességű, minőségi bort adó szőlő. Márai Sándor író szerint az "olaszrizling simaságán érzik még a latinos műveltség és szőlőkultúra, Pannónia pallérozottsága. A rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél." Az Olaszrizling előnye, hogy bőven és kiegyenlítetten terem és a legmegbízhatóbb fajták egyike, más fajtákhoz képest kevesebb szakértelemmel is jó eredményt lehet elérni vele. Régen a gazdák sokáig fennhagyták a szőlőt, így nagyon szép, érett illat és zamatanyagok képződtek. Ezt próbáltuk meg mi is elérni, amikor szőlőpálinkának leszüreteltük ezt az alapanyagot.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése