Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 10., csütörtök

Ezerfürtű Szőlő Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



548.

2014/0406


AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY



  Ezerfürtű szőlő
  eperfával érlelve
 
 
 
 
 Erről a napról is minden bizonnyal nagyon sokat, és sokáig fognak még beszélni az emberek a közel és távoli jövőben is, hiszen ezen a napon négy évre ismét meghatároztuk életünk folyásának viszonylagos rendjét, medrét. Meglepetés úgy gondolom, hogy nem történt, én mégis némiként kicsit csalódott vagyok, mert van olyan párt, amelyiktől jobb eredményt vártam és nagyobb befolyást az életünk jövőjére. Sokan azonban még félnek, még óvatosak ebben az országban, és nem mondhatom azt, hogy nem lehet igazuk, de azért az igazi sikereket, csak merész, bevállalós döntésekkel lehet elérni. Ahogy a közéletben, úgy a pálinkakészítésben is igaz ez az örök érvényű mondás. Be is vállaltam merészen ezt a szőlőfajtát, és így utólag úgy gondolom, hogy nagyon jó döntés volt. Nem túl erős alkohollal folyt le, de stabilan és tartósan csordogált végig. Frissen, melegen is remek illatokkal kápráztatott el, amely bizsergető érzéssel tölti el a férfiember lelkét, és már arra gondol milyen jó érzés lesz kortyolni belőle az érlelési idő végén. Annak ellenére, hogy már 1950-ben kinemesített szőlőről beszélünk, annak állami elismerését csupán 1973-ban sikerült abszolválni. Talajra nem, de fekvésre érzékeny fajta, amely tőkepusztulásra is hajlamos. A vitorlája nyitott, lapított, sárgászöld, gyapjas, levelei homorúak-kiterítettek. A szártag a háti oldalon barnászöld, a hasi oldalon zöld, csupasz, kissé csikozott, alig hamvas. A levele kerek, középnagy, széles, kiterített, sima-hólyagos, szövete nehezen szakadó, fűzöld, fényes, de nem zsíros, tagolatlan-karéjozott. A vállöböl nyitott, alapja és alakja ékalakú, amelyet esetenként az ér határol, oldalöblei nyitottak. Ék alakúak alapjuk határozatlan alakú, széle csipkés, sekélyen bemetszett, felszíne csupasz, fonáka gyapjas, erezetének töve vörös, a levélnyél lilászöld, pókhálós, kissé csíkos, rövid. A fürtje vállas, középnagy, 160 grammos, tömött, a bogyó gömbölyű, kicsi, 1,6 grammos, sárga, pontozott, hamvas, húsa puha, leve színtelen, héja vékony és szívós. Sárgás színű, alkoholban gazdag, mézédes illatú, testes, elegánsan csurgó, kissé lágy karakterű, semleges ízű bor készül belőle, melynek finom savai lágyulásra hajlamosak. Asztali vagy minőségi bor készíthető belőle attól függően, hogy hol fekszik és mennyire terhelt. A fahordós érlelést csak nagyon csínján lehet elvégezni, mert érzékeny erre, de ettől a színe vetélkedik borának színével.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése