Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 10., csütörtök

Ezerfürtű Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



547.



2014/0405








AQUAVINICUM



NATÚR



GYÜMÖLCS








  Ezerfürtű szőlő


  üvegben érlelve

Egy bulival áttöltött este után másnap bizony olykor szüksége van az embernek némi regenerálódásra. Azért bort, és pálinkát is kóstoltunk bőségesen az este, így ma inkább pincészetünk környezetének rendbe rakására koncentráltam. Most, hogy már nincsenek birkáink, bizony a gyorsan megnövekvő fűvel kell megküzdenünk. A mögöttünk lévő héten egy típusú szőlőből készült italokat mutattam be gyümölcs és törköly változatban. A folytatásban túlságosan messzire nem távolodók el a szőlő gyümölcstől. Az olaszrizling után, amely valóban karakteres italt képes adni nekünk, mind borban, mind pálinkában, talán egy még sokkal karakteresebb szőlőfajta következik, még pedig egy igazi hungarikum. Pincészetünk számára duplán is különlegesség, hiszen fennállásunk óta most először készítettünk ebből, szőlőfajtából gyümölcs pálinkát. Mindezt egy jó barátunknak köszönhetjük, aki rendelkezésünkre bocsátotta ezt. A cefrézést ő végezte el, persze az irányításom mellett, de amikor így fél év után át vettem tőle a cefrét, elégedetten konstatáltam, hogy korrektül elvégezte azokat a feladatokat, amelyek nélkül ma már nem lehet versenyképes terméket előállítani. Az ezerfürtű egy hazai nemesítésű fehérborszőlő-fajta. Kurucz András és Kwaysser István állította elő, a Hárslevelű és a Piros tramini keresztezésével Kecskeméten. Ebből azért már érzékelhető, hogy ezt a szőlőt igazából laza, homokos talajokra szánták. Az 1970-es, 1980-as évek elején jó fagytűrő képességet, bőséges, és jó minőségű egészséges termést reméltek fajtától, a nagyüzemek és a frissen alakuló szakcsoportok jelentős területet telepítettek belőle. Ez az időszak már jelezte, hogy a tömeg szőlő termelés után a szakemberek az egyedi fajták megjelenítésével próbálkoztak. A reményeket a fagytűrés és rothadás ellenállóság tekintetében nem váltotta be. A Hajós-Bajai borvidéken, a Kunsági borvidéken, Balaton melléke borvidéken fordul elő. Erős növekedésű fajta. Fűzöld, fényes levele kerek, közepén, nagy, széles, kiterített, nem zsíros, tagolatlan-karéjozott. Bőtermő, termésátlaga 9-14 t/ha, túlterhelésre és szárazságra érzékeny. Korai érésű fajta. Szeptember végén szüretelhető, 16 mustfok körüli cukortartalommal. Talajra kevésbé, de fekvésre érzékeny, tőkepusztulásra hajlamos, fagytűrése közepes, zöldmunka-igénye fokozott. Kellemes italú párlatot adott számunkra. Főként hölgyeknek ajánlom beszélgetések mellé.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése