Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 11., péntek

Ezerfürtű Szőlő Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



549.

2014/0407


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Ezerfürtű szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 No megint munkanap van, alig térünk magunkhoz, máris a munkában találjuk magunkat, és a taposómalom kezdődik elölről újra, és újra. Természetesen mindezt nem panaszként mondom, csupán tény megállapításként, hiszen minden nehézség, és verejték ellenére, abban a szerencsében van részem, hogy azt csinálhatom, nap, mint nap, amit szeretek csinálni. Nem okoz különösebb gondot a hajnali kelés heteken, hónapokon keresztül, ahogyan a késői éjszakai fekvés sem, és a közte található 18 órában nem tudok unatkozni. A szőlészetben, a szabadlevegőn eltöltött órák jól kiegészítik az utána szeszfőzdében eltöltött órákat, és a nap végén, amikor lefolyt az áttetsző, kristálytiszta színű pálinka, amelynek illata ott lebeg az orromban, akkor már tudom, hogy megérte átélni ezt a napot is. A szakmánknak az egyik legnehezebb feladata a szőlő, illetve a törkölypárlatok ágyazása. Ezek esetében az idegen gyümölcs szinte egyáltalán szóba sem jöhet, tehát nem marad más, mint a nyers szőlő, vagy annak aszalványa, vagyis a mazsola. Régebben a magnélküli szőlők mazsoláját alkalmaztam, de azoknak nagyon egyirányú sablonos zamatai nehézzé tették az italok aroma irányát, így aztán, amióta saját aszalóval rendelkezem a fajta szőlőket is igyekszek még szüret alkalmával leaszalni, hogy a télen, vagy a tavasszal, amikor az azokból készült italokat elkészítem házasítani tudjam azokkal. Ezerfürtű szőlőt ugyan nem aszaltam, de hamburgi muskotály szőlőt igen, így ebben az esetben ezt választottam ennek a gyümölcs pálinkának az ágyául. Színben aranysárga, így a keletkezett ital is remekül hasonlít az ezerfürtű szőlő fürtjeinek színéhez. Illatában szőlő, bodza finom árnyalata tűnik fel, diszkrét intenzitással. Az ízekben is folytatódó gyümölcsösséget egy csipetnyi édesfűszer egészíti ki. A pálinka üde és vidám, élettel teli. Az újdonság varázsa és a kíváncsiság is szerepet játszik az új pálinkák modern kori kultuszában, de ennek kedvez az emberek felfedezni vágyása. Az új pálinkák lényege éppen az, hogy legyen különleges, friss, gyümölcsös, üde és vidám. Mégis a pálinkának sok esetben komolyságot kell tükrözni, és ehhez van szüksége a megfelelő alkoholfok kiválasztására. Egy-egy itallal megfelelő célcsoportot kell megcélozni a sikerhez. Ma úgy tűnik, hogy a gyümölcscukorral telített ágyas párlatok időszaka dívik.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése