Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 21., péntek

Kékfrankos Mustos Kökény Natúr Vadgyümölcs Pálinka 2014.



504.

2014/0221


AQUAVINICUM

NATÚR

VADGYÜMÖLCS



  Kékfrankos mustos Kökény
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Ismét péntek van, úgy hogy csak pár óra választ el a hétvégétől bennünket. Gondolom ilyenkor már mindenki megfigyelte, hogy még a percek is ólomlábakon járnak. De ha már ez így történik legalább, alkalmunk van arra, hogy párlatot készítsünk erre a napra is. Az elmúlt napokban egy sor olyan különleges italkülönlegességet mutattunk be, amelyek kézművességéhez nem férhet kétség. Ezek az italok nem nagyüzemileg, nagy tételben készülnek, hanem kézzel kisüzemileg állítjuk elő, kis mennyiségben, megismételhetetlen módon. Ezeknek az italoknak pontosan ez a lényege, hogy nem piacra készülnek. Így hát ezt a sort most a mai napon sem szeretném megszakítani, és így a naspolya, és a viaszszilva után egy kékfrankos szőlővel házasított kökényt mutatnák be. A tavalyi évben is elkészítettem egy ehhez hasonló italt, de akkor rizlingszilváni szőlő mustjával házasítottam össze a kökényt. Fergeteges sikere volt annak az italnak, igaz nem annyira a zsűrik számára, sokkal inkább baráti kóstolok alkalmával csábított el mindenkit, aki csak beleszippantott. Akkor az illatában sokkal nőiesebb volt, mint a ma bemutatásra kerülő idei változata, amely a kékfrankos szőlőnek köszönhetően egy kicsit határozottabb, férfiasabb karakterrel bír. A szőlészetben elhagyott, böngészet, későn szedett kékfrankos savainak nagy részét már alaposan elvesztette, viszont cukortartalma lényegesen magasabbra emelkedett. No és persze erre azért is volt szükség, hogy érés időben a kökény érését is utolérje, hogy az együtt cefrézés megfelelő hatásfokot érhessen el. A kékfrankost nem nagyon kell bemutatni, igaz, hogy már a kökényről is nagyon sok gondolatot megfogalmaztam, és blogomon több tízezren olvasták ezeket a gondolatokat. A kökényt sajnos még a mai napig is olyan növénynek tartják, amelyet gaznak titulálnak, pedig az egyik leggyakoribb hazai cserjefaj. Szinte minden erdőtársulás naposabb szélén, illetve utak, mezők, árkok szélén megtalálható. Elsősorban gyökérsarjaival szaporodik. Rügyei aprók, a szürke hajtásokon elszórtan állnak. Az oldalhajtások tövisekben végződnek. Fehér színű virágai tavasz közepén, lombfakadás előtt nyílnak. Pompázatos látvány, amikor nyílnak, és akkor már tudjuk, hogy valóban tavasz van. Ezt az italt olyanoknak ajánlom, akik szakítani tudnak a hagyományokkal, és belemernek vágni új dologba.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése