Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 22., szombat

Kékfrankos Mustos Kökény Érlelt Vadgyümölcs Pálinka 2014.



505.

2014/0222


AQUAVINICUM

ÉRLELT

VADGYÜMÖLCS



  Kékfrankos mustos Kökény
  szilvafával érlelve
 
 
 
 
 Nem mondhatnánk, hogy ez a nap valami jól indult volna, hiszen a végeláthatatlan eső felhők szürke tömege, nyirkos, nedvessége bújt be, mindenűvé. Pincészetünknek mozgalmas napja volt ez a szombati, de inkább a délutáni, esti órákban. Így a délelőttöt nyugodtan szentelhettem borainknak, pálinkáinknak. Ennek eredményeként a tegnapi napon bemutatott pálinka érlelt változatát is elkészítettem. Ez persze nem okozott különösebben komoly feladatott, hiszen csupán élő szilvafát kellett chippé alakítanom és az italba elhelyeznem, hogy három hónapos érlelést követően nemcsak színében, hanem zamataiban is jó ital születhessen. Azért választottam a szilvafát ezen érleléséhez, hiszen rokonságban áll a kökénnyel, így hasonló aromákkal, és nedvekkel bír, mint az, viszont a saját fájánál sokkal értékesebb, nemesebb nedvkeringés folyik szöveteiben. A szilvafa különben is hazánk egyik legelterjedtebb gyümölcsfája, szinte nincs olyan kert, ahol ne volna megtalálható. Hűvösebb és melegebb hőmérsékletű területeken egyaránt jól terem. A talajjal szemben sem igényes. Viszonylag kevés gondozás mellett is bő termést hoz. A kökénnyel szemben nem vadon terem, hanem gondos tenyésztés eredményeként nőnek az ég felé. Mi a jellemző a szilva fájára? A szilvafa közepes magasságú. Egyenes törzsét sima, szürkésfekete kéreg borítja. Koronája nem terebélyes, inkább felfelé törő. Gyökérzete a felszín közelében hálózza be a talajt. A szilvafa csak közepesre növő fa, könnyen szaporodik gyökérsarjakkal, mint egyes meggyfajták. Gondozást nem kíván, nem ad nagy árnyékot, elég bőven terem, kártevőkre nem kényes, ezért került kerítésekbe, mezsgyékbe, kaszálók, szállások, kertek szélébe, utak mellé, szőlők közé és köré is, de legnagyobb számmal folyóink mentén az árteres ligetekben találjuk, valóságos erdőket alkotva: a Dráva mentén, Szerémségben, Szatmárban a Szamos és Tisza mentén, a Duna mentén, valamint hegyvidékek nyirkos völgyeiben. De a természet bennünket Sárközben élőket is elkényeztet szilvafák tekintetében. Amikor a pálinka elkészül, háromhónapnyi időre van szüksége ahhoz, hogy letisztuljon. A letisztulás azt jelenti, hogy lágyabb, kevésbé "karcos" lesz fogyasztásakor a pálinka és az adott gyümölcs illata, íze tökéletesen megmutatkozik a pálinkában. Így legyen!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése