Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 9., hétfő

Otellós Szilva Érlelt Gyümölcs Pálinka 2013.



429.

2013/1208
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

  Otellós szilva 
  szilvafával érlelve
 
 
 
 Tulajdonképpen folytatom a mai párlattal a különleges italok sorozatát, azzal kis eltéréssel, hogy most valóban alkoholfokát, és tartalmát tekintve is pálinkát szeretnék bemutatni. Hogy mégis akkor mi a különlegesség benne? Tehetnénk fel jogosan a kérdést. Az, hogy ez a házasított cefre két különböző gyümölcs összecefrézésével született meg. Van azonban mégis valami közös ebben a két gyümölcsben. Egy részt mind kettő régi magyar fajtának tartunk, bár nem igazán azok. Másrészt a színük azonban mindenképpen. Jellemzően kék színűek. A gasztronómiában kék szín azonban nem jelent semmi jót. Kutatók egyértelműen arra az eredményre jutottak, hogy a kék szín minden más színt leseperve a legtaszítóbb étel szín. Pincészetünk általában igyekszik a párlatainak, pálinkáinak, likőrjeinek, olyan színt adni, amely jellemző a benne található gyümölcsökre, fűszerekre. Ebben az esetben is eljátszottam a gondolattal, hogy megpróbálom kékre varázsolni ezt az italt, de az otelló szőlőnek hiába szép kék a színe, bogyójából és héjából is piros szín oldódik ki. Ugyanez a helyzet a besztercei szilvával is, hiába hamvaskék a színe, ágyazásával piros szín lesz a domináns, és ugyanez történik a besztercei szilvafával történő érleléskor is, a párlat bordó színűvé válik. Biztosan sokan láttak már levendula mezőt kékülni, és mégis a szárított levendula virágból sem kékszín oldódik ki. Így aztán el kellett fogadnom, hogy természetesen módon semmilyen gyümölcsből, fűszerből, fából nem tudok kinyerni kékszínt, így ezt a párlatot mirabolla szilva fájával érleltem, amelytől szép sárga színe lett a párlatnak. Mégis igen fontos mind ételeink, mind italaink színe, és annak látványa. A sötétben elfogyasztott ételek, italok messzemenően kevésbé gusztusosak, mint azon társaik, amelyeket világosban, láthatóan fogyasztunk. Az étel és ital megjelenése igenis döntő. Először ugyanis szemünknek kell megnyernie, mind az ételt, mind az italt, mivel a rossz állagú ételt és italt nem kívánjuk meg. Kék színű levest alig lehet valakivel is megetetni. Ezzel szemben a zöld, a piros, a sárga, vagy a barna színek sokkal bizalomgerjesztőbbnek tűnnek. A piros és sárga színek meleg színek, így vágykeltőbbek is. A kékkel csak a diétázókat tudjuk megnyerni, mert ők fogyni szeretnének. Mégis ezt a párlatot idegrendszert erősítő hatása miatt ajánlom figyelembe.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése