Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 9., hétfő

Fűszeres Mézes Besztercei Szilva Likőr 2013.



428.

2013/1207
 
 
 
AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS
 
 

 Fűszeres  Mézes Besztercei szilva  
  Üvegben érlelve



Az utóbbi időben érdekes módon pincészetünk termékkészítésben december hónapban igen aktív, ez leginkább éppen az ágyas pálinkák és likőrök készítésében nyilvánul meg. Természetesen a közelgő nagy és hosszú ünnepek is szerepet játszanak ebben, hiszen olyankor mindig több a családi és baráti összejövetel, leginkább szilveszter felé közeledvén. Ezekre pedig mindig jól eső érzés egy-egy új itallal előrukkolni, nem kis meglepetéseket okozva. Ennek szellemiségében készült ez a ma bemutatott likőr is, amelynek alapanyaga a besztercei szilvából készült pálinka. Az idei esztendő, ahogy nagyon sok gyümölcsnek, így a szilvának is kedvezően hatott, rekord terméséből szépen készültek cefrék és párlatok. Vannak e fajtának már új hibridjei, klónjai is, de a mi esetünkben még a régi apró szemű változatból készült a cefre. Sajnos ennek szüretelése általában egybe esik a szőlő szüretelésével és így a szilváimnak nagy része mindig a földön pusztul el. Azért persze sikerült egy pár mázsát megmenteni az enyészetből és abból bizony szép tartalmas cefrét készíteni. A besztercei szilvát tipikusan magyarfajta gyümölcsnek tartjuk, és ebből kifolyólag meghatározó hányadát adja az összes magyar szilvatermésnek. Őszintén meg vallva én kissé neheztelek e fajtára, főleg ilyen évben, mint az idei, amikor sokat termett, és elég aprókat. Ennek ugyanis magozása, feldolgozása, de még a betakarítása is sokkal nehézkesebb, idő igényesebb, mint az új nagy nemesített szilvafajtáké. Persze nagyon sokan esküsznek rá cukor, és íztartalma miatt, amelyet specifikusan magunkénak tartunk. Ennek ellenére az új telepítéseimben már másfajtákat alkalmazok. Vannak ismerőseim, akik kifejezetten nem szeretik a szilvapálinkát, vannak viszont, akik kifejezetten igen. Ilyen például új, vagy leendő sógorom, aki rendszeresen a szilvapálinkámat keresi, bár nem igen issza. Így aztán elhatároztam, hogy mind a likőr, mind az ágyas kategóriákat is kiterjesztem ebbe az irányba. Pár éve már egy kiváló érlelt szilvát sikerült készítenem, most itt is megpróbálkozom. A viszszilvával ellentétben ennek fűszerezése a piros szín és zamat irányába toltam el, hogy mind színében, mind illatában és zamataiban is arra emlékeztessen, az akácfa mézes aláfestés mögül. Ünnepek táján a hölgyek is szívesebben kóstolgatnak italokat, ezt szeretném a szívükbe belepni. Védi a sejtfalainkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése