Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 4., szerda

Mézes Viaszszilva Natúr Vadgyümölcs Párlat 2013.



424..

2013/1203
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

VADGYÜMÖLCS
 
 

  Mézes Viaszszilva  
  üvegben érlelve
 
 
 Őszintén szólva, korábban nem igen készített pincészetünk olyan párlatokat, amelyek mézzel voltak kapcsolatosak. A pálinkatörvény ugyan is nem igazán támogatja annak a pálinkákba való használatát, annak ellenére, hogy ennek Magyarországon komoly tradíciói vannak. Jómagam sem kedveltem túlzottan a mézes párlatokat, annak ellenére sem, hogy igen sokan fogyasztják és keresik. Ennek okán keletkezett némi űr a kereslet és a termékeink között. A másik ok, hogy nem nagyon tudtak megkínálni jól elkészített mézes párlattal. A legtöbbször a készítők abba a hibába estek, hogy túl sok mézet raktak bele, illetve, hogy azt nem úgy készítették elő, hogy a pálinka befogadja, és emiatt zavarossá, homályossá váltak. A mézzel való házasításnak két verziója létezik. Egy, amikor még cefre korában összerakjuk a két anyagot, a második, amikor a kész pálinkába helyezzük azt bele. Ezúttal, ebben az esetben egy régi méhész barátommal karöltve készítettük el ezt a cefrét, és még akkor belehelyeztük kis mennyiségben a mézet, hogy együtt erjedjenek ki. A vadgyümölcs viaszszilva házasítása csak finoman végezhető el, arra különösen ügyelve, hogy a méz ne nyomja el annak zamatait, illetve illatát. A mézes pálinka készítéséről Reguly Antal nyelvtudós (1857) is megemlékezik. Eszerint a mézet serpenyőben felolvasztották, majd miután kihűlt, pálinkát öntöttek rá, ismét a tűzre tették és összemelegítették. Ezt az édes italt főleg asszonyok fogyasztották lakodalmakban. Akárcsak a kovászt, úgy tanulták meg és adták tovább a mézes pálinka receptjét, főként a méhészek. Mit is tud ez a méz, miért is jó, ha belekerül párlatainkba? Tulajdonképpen a méhek sem tesznek mást, mint keresik azokat a növényeket, amelyek mézelnek, és a virágporukat összegyűjtve alakítják azt át mézzé. Azt is tudjuk már, hogy akár csak a gyümölcsöket, úgy a mézeket is már fajtánként külön gyűjtik és készítik. Meg is oszlik a vélemény azzal kapcsolatban is, hogy melyik mézfajta, melyik pálinkához társítva a legjobb. Én úgy gondolom, hogy ez is bizony ízlés kérdése, és nem egymás fölé kell őket rangsorolni, hanem inkább egymás mellé, egymást jól kiegészítve. A legtöbben, a legegyszerűbb módon készítik el saját mézesüket, mert azért abban ne kételkedjünk, hogy mindenki a saját készítésére esküszik. Ez a párlat azért más, mint sokak mézes párlata, aki ezt megkóstolja az biztosan állíthatja is.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése