Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. augusztus 7., szerda

Vörös Boros Kajszibarack Érlelt Kajszibarack Pálinka 2013.




393.

2013/0802
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

VEGYES
 
 

   Vörös Boros Kajszibarack 
  akácfával érlelve
 
 
 Arra az igen érdekes dologra szeretném felhívni a kedves olvasóim és hallgatóim figyelmét, hogy számunkra pálinka készítők számára az augusztus, az szinte egyenlő a barack pálinkakészítéssel. A beért gyümölcsök, az elkészült cefrék lenyugodtak, így egyre több kerül belőlük a lepárlóüstökbe. Ennek immár szinte hagyománya is van pincészetünk történetében, ugyanis a tavalyi évben is ugyanezen a napon egy kajszibarack pálinkát mutattam be a tisztelt publikumnak. Ennek azért is van jelentősége, hiszen a kajszibarack pálinkák nagy megmérettetése novemberben a Keceli Pálinkaünnep keretében szokott lezajlani, amelyhez legalább három hónapos pihentetésre van szükség. Ezzel gyakorlatilag el is érkeztünk némi kitérő ünnep a ma bemutatásra kerülő párlatunkhoz. A Vörösboros Pannónia Kajszibarack pálinkát akácfás érlelésnek vettem alá. Mindezt azért tettem, hogy így még inkább a boros hangulatot tudjam előtérbe hozni a párlat arculatában. Az akácfát előszeretettel használják a boros pincékben, ritkábban, pedig a pálinka érleléseknél. Én azonban, ahogyan azt előző írásaimból már megismerhettük, gyakran és előszeretettel választom az érlelésnek ezt a fajtáját. Nyilvánvaló, hogy ezzel nem vagyok teljesen egyedül. Tudniillik a maga különleges, sárgás zöldes színeiben pompázó akácfa hordó igazi csemege hordó Romániában. Benne érlelik és tárolják a tuikat (ejtsd cujkának). Talán a legkeményebb létező fa, amelyet hordókészítésre használunk, de ugyanakkor az egyik legkedveltebb és ismert hordó is vidékeinken. Nem titok: FŰSZEREZI a pálinkát, legyen az szilva pálinka, alma pálinka de akár lehet borpárlat is. Az akácfahordóban érlelt gyümölcspárlat íze és színe megváltozik. A pálinka íze gazdagodik az akácfa lassan oldódó íz és aromavilágával, színe a zöldes sárgától egészen a jól ismert konyak színéig érhet. Az érési folyamat pár héttől pár hónapig húzódhat, egyéni igénytől és hozzáállástól függően. Az akácfahordóban történő pálinka érlelés, amellett, hogy zöldessárga színt ad, ezen túl egy kissé kesernyés ízt is eredményez. Ennek következtében a pálinka, amúgy szelíd vonala, némi vadságot kap. Ehhez párosulhat a pálinkában fellelhető mag íz, amelynek mandulásságához csatlakozik. Ennek az érlelésnek a következtében egy valóban egyedi és különleges párlat birtokába kerülhetünk, amelynek színe és zamata is valóban feledhetetlen.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése