Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. július 11., csütörtök

Magyar Kajszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



382.

2013/0709
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



   Magyar Kajszibarack 
  üvegben érlelve
 
 
 Ma, most, egy olyan pálinkát fogok bemutatni, amelyért nagyon sokan sok mindent odaadnának csakhogy legyen belőle egy kicsi nekik. A legtöbb magyar ember tudatában a pálinka szó, a kajszibarack pálinkával kerül asszociációba. Nem igazán tudjuk, hogy honnét is ered ez a képzettársítás, de egy biztos létezik. Sőt amikor tíz kóstolandó pálinka közé ilyet rejtünk, akkor mindig elsőnek ezt választják. A barack (Prumus persica L.) őshazája Kína, ahol már hétezer éve előfordul és négyezer éve termesztik. A Krisztus előtti években már elkerült Európába. Őshazánkban éppúgy ismert gyümölcs volt, mint azokon a területeken, ahol őseink átvonultak. A Kárpát-medencéből az első leleteink a vaskorból származnak. a legrégibb kajszi-leletet a Kr. előtti III. évezredben találták. Terjedésében a Selyem Út jelentős szerepet játszott; e révén korán eljutott Örményországban, amelyről e gyümölcs nevét is kapta. A Kárpát-medencéből már a római korból származnak mag-leletek. Magyar neve, a "kaysi" török szó megfelelője. Középkori okleveleink csak "barckról" tesznek említést egybemosva a két barackot. A kajszibarack, sárgabarack az egyik legértékesebb, legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcsünk. A cukor és savtartalom harmóniája intenzív aromával párosul. A gyümölcsök magas rosttartalma kedvező étrendi hatású. A friss gyümölcsök karotin tartalma magas, az aszalt kajszi káliumban gazdag. Ezúttal a cefrénket a Magyar Kajszibarackból készítettük el, amely feltehetően magyar származású fajtakör, amely elsősorban a Duna-Tisza közén terjedt el, de az egész országban megtalálható. Gyümölcse kissé kúpos, gömbölyű, színe narancssárga, mérete középnagy. Tömege 40-50 g. Íze édes-savas, zamatos. Héja narancssárga, a napos oldalon kárminpiros fedőszínnel mosott. Húsa narancssárga, lédús, igen finom. Hússzíne sárga, rostos, középkemény. Érési ideje július 11-15. Virágzási idejét tekintve korai. Öntermékeny fajta. Növekedési erélye középerős, a korona felfelé törő. Európa legelterjedtebb fajtája. Magyar kajszi párlat jellemzője a tipikus gyümölcsre jellemző íz és illatvilág, a jól kidomborodó gyümölcsösség és a friss aromák teljes harmóniája. A benne hagyott magok egy részétől kellemesen mandulás aromával rendelkezik. Jellemzően szereti és meghálálja a hosszú érlelést legyen az üveg, hordós, valamint koracél tartályos.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése