Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. július 7., vasárnap

Déli Gyümölcsökkel Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.



378.

2013/0705
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

DÉLI GYÜMÖLCS



  Déli Gyümölcsökkel Ágyas Narancs 
  üvegben érlelve
 
 
 A mai napon is folytatni szeretném a különleges ágyas párlatokról szóló sorozatomat. Persze mondhatnák a kedves olvasóim, illetve hallgatóim, hogy könnyen készít az a mester ilyen különlegességeket, akinek olyan kiváló alappárlatok állnak rendelkezésére, amelyeket felhasználva különlegesebbnél-különlegesebb italokat tud elkészíteni, vagy különböző fa chipszes érleléssel, vagy különböző aszalt, illetve friss gyümölcsök beágyazásával. Általában ragaszkodni szoktam a fajta egyediség megőrzéséhez, de ezúttal kivételt téve nem egyfajta gyümölcsöt, hanem többfélét válogattam össze, és aszalványként helyeztem azokat a narancs alappárlatba. Igazság szerint ez az ágyas párlat sem most készült el, hanem őszintén szólva nem is tudom, hanem csak egyszerűen a kezem ügyébe akadt, és nem feliratoztam, amikor elkészült. Mindenesetre most kategorizáltam, mert miután megkóstoltam elfogadhatónak találtam. A déligyümölcsök a trópusi és szubtrópusi éghajlat alatt teremnek. Fő termőterületük a Földközi-tenger vidék, Nyugat-Afrika, Közép- és Dél-Amerika, valamint Dél-Ázsia. Kezelésük és eltarthatóságuk alapján megkülönböztetünk friss és szárított déligyümölcsöket. A friss déligyümölcsök üdítő, frissítő hatásúak, jelentős a szerves sav- és a vitamintartalmuk. A narancs, amelyből a legtöbbet Spanyolország, Izrael és Marokkó exportálja. Kellemesen édeskés-savanykás ízű. A citromnál több cukrot, kevesebb szerves savat tartalmaz. A C-vitamin-tartalmuk közel azonos. Illóolaj-tartalma is jelentős. A grape-fruit a citrom és a narancs keresztezéséből származik. Nagy gyümölcse vastaghéjú, igen lédús, savanykásan kesernyés ízű. A banán egy pálmaszerű, trópusi fa gyümölcse. Héja zöldessárga, húsa halványsárga, éretten igen puha, aromás ízű. A banán nagy tápértékű gyümölcs, kb. 23% szénhidrátot tartalmaz, ez főleg keményítő, amely nagy része az érés során cukorrá alakul. B1 vitamin-tartalma is jelentős. Az ananász őshazája a trópusi Amerika. A termése kard alakú levelek közül emelkedik ki, ovális alakú, vörösbarna színű. Aranysárga színű gyümölcs magas rosttartalmú, finom zamatú. A mangó Indiában őshonos. A gyümölcs lehet zöld vagy sárgásvörös, édes ízű, benne egy mag található. Végül mazsola is található benne, amely tovább fokozza édeskés ízét a párlatban, amitől aztán főleg a hölgyek kedvence lesz az érlelési idő végén a dél minden trópusiasságával.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése