Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 4., hétfő

Fehér Bikavér Natúr Törkölypálinka 2013.



288.

2013/0204

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

 
Fehér Bikavér házasítás
  üvegben érlelve
 
 
 Annak ellenére, hogy a törkölypálinkák világánál maradok, még nem mondhatom azt, hogy nem különlegességeket ajánlok a kedves olvasók figyelmébe. Pálinkában a fehér bikavér nem szokványos párlat, mert ezt nem nagyon készítenek, vagy ha készítenek is akkor vegyesnek, vagy éppen cuvéenek nevezik. Természetesen igazság szerint mind a két elnevezés fedi is a valóságot. Ami miatt én mégis inkább a bikavér szót használom azaz, hogy öt féle fehér szőlő törkölyéből lett összeházasítva. Az igazság az, hogy ezúttal a cefrét nem én készítettem el, hanem egy egykori munkatársam, és ministráns társam. Felajánlotta, hogy neki nem kell az egész és a felét nekem adta, s mivel a cefre kifogástalan volt, úgy gondoltam, hogy elfogadom a felajánlását, és kipróbálom ezt. A cefre a tanácsaim szerint készült el, a legnagyobb része Cserszegi fűszeres, majd következett a Zenit, majd a Rizlingszilváni, végül a legkisebb hányadban Chardonnay és Ezerfürtű szőlő törkölye képviselte. Őszintén szólva, ezek a szőlőfajták inkább önmagukban képesek remek párlatot alkotni, így házasítva kicsit kioltották egymást, de mindenképpen igen érdekes illatot, aromát alkottak. Néhány szót a legutóbbi szőlőfajtáról mondanák, mert erről még nem beszéltem a blogomban. 1970-es, 1980-as évek elején jó fagytűrőképességet, bőséges és jó minőségű egészséges termést reméltek fajtától, a nagyüzemek és a frissen alakuló szakcsoportok jelentős területet telepítettek belőle. A reményeket a fagytűrés és rothadás ellenállóság tekintetében nem váltotta be. A Hajós-Bajai borvidéken, a Kunsági borvidéken, Balaton melléke borvidéken fordul elő. A bátai hegyközség területén sem általános. A Hárlsevelű x Piros tramini keresztezési kombinációt állította elő 1950-ben Kurucz Aladár, amelyből Kwaysser István közreműködésével emelték ki, értékelték és szaporították a K.5 jelű hibridet Kecskeméten. Sárgás színű, alkoholban gazdag, mézédes illatú, testes, elegánsan csurgó, kissé lágy karakterű fehérbora. Ezzel szemben ebből a házasított párlatból, üde, könnyed, gyümölcsös párlatot sikerült belőle készíteni, amely a mindennapok szürkeségét igyekszik feloldani. Egyedi, másra nem hasonlító citrusos ízvilágával igazi üdítőitalként hat, de azért az egész aromaanyagát a chardonnay és a cserszegi fűszeres uralta, mély, hosszan tartó zamataival. Érdekes különlegesség lett belőle.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése