Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 5., kedd

Bereczki Birsalma Ágyas Gyümölcs pálinka 2013.



289.

2013/0205

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS

 
Bereczki Birsalma
  üvegben érlelve
 
 
 A mai nappal ismét folytatom a különleges pálinkák bemutatását. Ez azért is érdekes, mert nem most készült el, de a natúr változatból elcsippentve egy kis mennyiséget abból ismét egy új kategóriába helyezek el párlatot. Bereczki Birs Magyarország egyik legkülönlegesebb gyümölcse, és egyben a legellentmondásosabb is. Az egész világon ismert magyar fajta. Az alapfajtát Félegyházán 1883-ban találták, és Bereczki Máté, a nagy pomológus nevét viseli. 1995-ben lett árufajta.  Az addig Bereczki néven szaporított birsfajtának nincs köze az eredeti fajtához. A birs utóérő gyümölcsfaj, így a klimaktérikus légzés elején szedett gyümölcsök tárolhatók legjobban, a később szedett gyümölcsök gyorsan foltosodnak, esetleg a foltosodás már a fán felléphet. A birs gyümölcsét nyersen ritkán fogyasztjuk, a feldolgozóipar számára viszont értékes nyersanyag. A birs értékét az almánál nagyobb vitamintartalma és magas pektintartalma adja. A pektin nagy szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, megköti a káros anyagokat. Gyulladáscsökkentő hatást fejt ki az emésztőszervekben, ezért gyógyászati szempontból is jelentős gyümölcsfajunk. A birs fajták nagy részét több száz éve termesztik. Napos, meleg fekvésben fejlődik a legjobban, szereti a kissé meszes, nedvesebb talajokat. Alacsony törzsű fává vagy bokorfává nevelhető. Termését az egyéves hajtások végén neveli, ezért metszeni nem szabad. Termése általában október első felétől szedhető. Gyümölcse nagy vagy igen nagy, 300-500 g közötti. Széles körte alakú, legszélesebb középtájon, a csésze felé kevésbé bordázott. Fedőszíne aranysárga, erősen molyhos. A legízletesebb és legillatosabb birsfajta. Ez a gyümölcs is azok közé tartózik, amelynek cefrézése embert próbáló feladat. Az azonban elvitathatatlan, hogy amikor már kész és ledesztilláltuk, és beszippantjuk az illatát, akkor az minden nehézségért kárpótól. Biztos vagyok abban, hogy aki még eddig nem kóstolta és egyszer sikerül neki az örökké a rabja marad aromáinak. Illata nagyon kellemes birsillat, citrusos jegyekkel, mely intenzív, de nem harsány. Ízében az édeskés birskompót köszön vissza, kellő fűszerezettséggel, egy kicsi fanyarsággal, de a birs markáns ízével. Az alma ágy még selymesebbé, még gyümölcsösebbé teszi a párlatot, amely száz nap után már rendkívüli módon élvezhető fejedelmi élményt nyújt a nap minden időpontjában.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése