Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 23., kedd

Fekete Bodza Natúr Vadgyümölcs Pálinka 2012.


225.
 
2012/1021
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
VADGYÜMÖLCS
 
 
  Fekete bodza
  üvegben érlelve
 
 
 Falun lakom egy kisebb domb tövében, egy szurdik végénél, ahol egy patak éppen kifut a sík területre. A dombot Rigóvárnak nevezték el az ott bőségesen megélő fekete madarakról, amelyeknek egyik kedvenc eledele ennek a most bemutatásra kerülő gyümölcsnek. Amikor a házunkból kilépek az udvarunkra egy jókora bodza bokor fogadja tekintetemet. Ebből már tudhatjuk, hogy a most bemutatásra kerülő gyümölcsünket, a bodzát nem kell bemutatni, a falusi embereknek, mert a magyar népgyógyászatban ott van a kamilla mellett. Talán ez annak köszönhető, mert régebben ott lapult minden ház mezsgyéjén. Hogy melyik keletkezett, a hiedelem, vagy a szokás, hogy a mezsgyére karónak a könnyen gyökeresedő bodzát választották, vagy azért választották azt, mert már élt a hiedelem a védelmező tulajdonságáról, ma már nehéz lenne kideríteni. Egy bizonyos, valamikor nagy becsben tartották őseink a bodzát, s a gyógyászatban megbecsült helyet kapott. Valaha felhasználták e növény minden részét a gyökerétől a kérgén át a leveléig. E hasznosítások többségét mára elfeledtük, ma leginkább csak táplálkozási és gyógyászati szerepe ismert. Persze a néphagyomány szerint minden jó pálinka gyógyszer, főként, ha azt kis mennyiségben fogyasszuk, de a bodza különösképpen segít a megfáradt testnek visszatérni az egészség harmóniájába. Amellett, hogy a rontó erőket távol tartó növényként tisztelték, a bodza sok olyan ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, melyet más gyümölcsök nem, vagy csak kisebb mennyiségben. De tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket, úgymint: vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, valamint illóolajat és antociánokat, ez utóbbiakat főként fekete a bodzabogyó. Alig hihető, de 4 centiliter pálinka elkészítéséhez 1,6 kilogramm bodzagyümölcsöt kell feldolgozni. Ahhoz, hogy e párlat igazi hatása érvényesüljön, a cefrébe több puttony napon szárított virágot is bele kell főzni… Hagyományos kisüsti eljárással, bodzapálinkánkat vadon termett gyümölcsből készítjük és szerintünk az egyik legsimább, és legselymesebb élményt nyújtja fogyasztóinak. A pálinkák királya. Egy igazi, váratlan meglepetés. Egy háttérgyümölcs, mely így vesz elégtételt. Mert a bogyóiból készült pálinka letisztult ízeivel valódi harmóniát áraszt. A legsimább, legselymesebb, gyógyító olaj a testnek, léleknek. Nem túl fűszeres, vadhúsból készült ételek után, zárásképpen ajánljuk. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése