Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 24., szerda

Bodzásalma Natúr Vegyes Pálinka 2012.


226.
 
2012/1024
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
VEGYES
 
 
  Bodzásalma
  üvegben érlelve
 
 
 Ezúttal ma egy szintén natúr párlatot szeretnék bemutatni, de a vegyes, vagy ma kellendőbb szóval jellemezve, házasított kategóriában. Nálam a vegyes kategória mindig azt jelenti, hogy ha két különböző kategória párlatait, vagy cefréit házasítom össze. Ezúttal nem gyümölcsként, nem is cefreként került össze a két alany, hanem amikor már mindkettő elnyerte párlat formáját, állapotát. Az egyik alany a vadgyümölcsök kategória képviselője a fekete bodza párlat, a másik alany a gyümölcs kategória tagja az idared alma pálinka. Természetesen mondanom sem kell, hogy a kettő házasításából melyik a domináns, melyiknek az illat és aroma anyagai fogják uralni az új születendő párlatot. Persze akkor mondhatnánk azt is, hogy egyáltalán mi értelme van e kettő házasításának, ha tudjuk, hogy az egyik úgy is legyűri a másikat. A valóságban azonban a dolog nem ilyen egyértelműen alakul. Nyilvánvalóan a bodza illatai, zamatai előre tolakodnak a kóstoláskor, de azért, ha egy kicsit figyelmesebben kóstolunk, ha kicsit tovább forgatjuk a szánkban, meg rágjuk alaposan az illatunkat, akkor a háttérben rögtön felismerjük a felbukkanó idared alma citrusosan kellemes, markánsan savas alkotó részeit. Nyilván nagyon sokan készítik el úgy bodza pálinkájukat, hogy már alapból hozzáraknak valamennyi almát, hiszen az kiváló hordozó, és türelmesen hagyja, hogy a másik fél érvényesüljön. Önmagában az idared alma pálinka is kiváló ital, selymesen simul bele érzékszerveinkbe, így azonban összeházasítva a bodzával ténylegesen különleges harmóniába kerülnek egymással. Az azonban kétségtelen, hogy nagyon nehezen sikerült stabilizálnom ezt a párlatot, főként 45%-ra gyengítve makacsul beopálosodott. Elsőként papírszűrővel igyekeztem kivonni belőle a zavarosító anyagokat, de nem jártam sikerrel csak a párlat mennyisége fogyott minden szűréssel. Így aztán a párlat bekerült a fagyasztóba egy huszonnégy órára, és utána egyetlen szűréssel, hidegen sikerült kiszednem belőle minden olyan anyagot, ami zavarosította a párlatomat. A mezei, vadvirágok illata rögtön előbukkant, vegyülve a citrusos alma illataival. Hőmérsékletét visszanyerve, bepalackozva immár egy hibátlan, tökéletes párlat tükröződött a palackban. Szent Rafael arkangyalnak ajánlva védelmébe, minden útra, minden utazónak csak ajánlani tudom néhány cseppjét.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése