Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. július 29., vasárnap

Borseprős Meggy Ágyas Vegyes Párlat 2012.


199.
2012/0728
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
  Borseprős meggy
  üvegben érlelve
Természetesen folytatom azt az immár hagyománynak nevezhető tendenciát, amely során az elkészült párlataimat három irányba osztom el, hogy az Aquavinicum Párlat Rendszer mindhárom főkategóriájában megtalálható legyen. Ennek során Borseprős Meggy párlatot az Ágyas párlatok, Vegyes alkategóriájába is beindítottam. A párlatba aszalt meggyet helyeztem bele, amely természetesen azonnal megszínezte a párlatot és reményeim szerint három hónap elteltével sötét bordó színben fog tükröződni. Az sem elhanyagolható tény, hogy aszalt meggy belehelyezésével a beltartalmat is sikerül jelentősen feljavítanunk. Azt azonban most leszögezem, hogy csak olyan aszalványokat használok a párlataim ágyazásához, amelyek nem tartalmaznak sem hozzáadott cukrot, sem pedig semmiféle tartósítószert. Ebben a párlatban feltűnően érzékelhető a mag íz, amely remélhetőleg az ágyazás hatására, valamint az érlelési idő elteltével némileg enyhülni fog. Az imént említettem a beltartalmi értékek megváltozását, és erről azért itt még ejtenék néhány szót. A gasztronómia fejlődése a huszonegyedik századra eljutott oda, hogy pontosan tudjuk már, hogy milyen táplálékot fogyasztunk, sokszor azonban, hogy mit fogyasztunk, italként nem mindig tudjuk. Ebben segítenék most. Az aszalványból természetesen hiányzik a meggy magja. Ezért most nem is a meggynek erről a részéről kívánok beszélni, hanem sokkal inkább a húsáról és a levélről. A meggy leve az egyik legjobb ellenszer a meghűléses betegségek kezelésére. C-vitamin tartalma is segíti a betegségek elleni küzdelemben. Megfázáskor ajánlott napi 2-3 dl fogyasztása. Levét a gyógyszergyártásban is használják színezőanyagnak, aromaanyagként, mellesleg pedig bizonyos esetekben segíti a hatóanyagok jobb felszívódását. A párlatban persze ekkor mennyiségre nincsen szükség, de a hatása benne van párlatunkban ezt bátran állíthatom. Meglepő, de a meggy összes részét felhasználják gyógyító célokra. Levelei fő hatóanyagai a cseranyagok. Gyógytea-keverékek alkotóiként segíti a vizelet-kiválasztást, vizelethajtó, fogyasztó hatású. Teája, és így párlata is kiváló köhögéscsillapító. Levelei gyulladásgátló hatásúak, puffadás ellen is hatásos. A népi gyógyászatban is régóta ismert. A gyümölcskocsányt és leveleket a maihoz hasonlóan, a fa sérülésekor kicsurgó gyantát görcsoldóként használták.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése