Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. augusztus 4., szombat

Őszibarack


Őszibarack


Immár évek óta, amióta nem csak szőlővel, hanem gyümölcsökkel is foglalkozom hivatásszerűen, váltig állítom, hogy a barackok között az őszibarack az, amely a gyümölcsök királynője. Amíg a kajszibarackból szinte gyerekjáték elfogadható párlatot készíteni, addig az őszibarackból sokkalta nehezebb, és mivel nagyobb kihívás én mindig ezt kedveltem jobban. Hogy konkrétan milyen tényekre gondolok, ezekből néhányat közreadnák azoknak, akiket ez érdekel. Gyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack. Mindez nem véletlen, hiszen az őszibarack kitűnő csodaszer a száraz és fáradt bőrre. A szépségápoláson túl azonban az egészséges életmódnak is szerves részét képezi ez a kis szőrös gömb. Antioxidáns hatásának köszönhetően nem csupán a betegségek elleni védekezésben segít, de bőrödet is hidratálja, és megóvja a káros környezeti hatásokkal szemben. A bőröd szépítésén kívül az őszibarack hajad és körmöd egészségét is óvja. Magas szelén- és cinktartalma serkenti a köröm és a haj növekedését, valamint erősíti azokat. Érdemes rendszeresen fogyasztanod. Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetedet, így kitűnően alkalmazhatod a fogyókúrák során is. Ráadásul az őszibarack 85-90%-a víz, ettől lesz olyan lédús és szomjoltó gyümölcs. De nem csupán a fogyást könnyíti meg, egyúttal erősíti a csontjaidat is. Az őszibarackban található kalcium és magnézium aránya is kiemelkedő, ezért kitűnő hatással van a csontok regenerálódására. Amennyiben megelőznéd a csontritkulás kialakulását, valamint szeretnél fitt maradni, az őszibarack nem maradhat ki az étrendedből. Az őszibarack magas rosttartalmának köszönhetően kiváló választás, ha emésztésed lelassult, és gyakran van székrekedésed. Pektintartalma szintén segít abban, hogy anyagcseréd felpörögjön, és megszabadulj a kellemetlen tünettől. Célszerű két-három órával az étkezés után fogyasztani, hogy a gyomor akkor már csak a könnyen emészthető barack hatására összpontosíthasson. Magas magnézium-, szelén- és cinktartalmának köszönhetően javítja a közérzetedet, és segít megszabadulni a feszültségtől. Fogyasztásának köszönhetően tehát nyugodtabb leszel, csökken a vérnyomásod, így szíveddel is jót teszel. Természetgyógyász szakemberek nem véletlenül írnak fel gyakran pácienseiknek barackfogyasztásra épülő gyümölcsnapot. Az ínycsiklandó finomság ugyanis segít eltávolítani a szövetekből a megrekedt vizet, így tehermentesítve a szívet és az érrendszert.
Az általánosságokat követően közelítsünk egy kicsit konkrétabban magára a gyümölcsre. Az őszibarack napos, meleg fekvésben, tápdús, meszes talajon fejlődik legjobban. Minden évben rendszeres metszést igényel. Termését az egyéves vesszőkön hozza a termőcsokrok kivételével. Megkülönböztetünk magvaváló és magvatartó gyümölcsűeket. Érési időszaka a fajtától függően júniustól szeptemberig tart. Az őszibarack méltán a gyümölcsök királynője.
Az érett, illatos és ízletes őszibarack gyümölcsök fogyasztása üdítő.
A lédússágának és a kedvező cukor - sav arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz viszonyítva egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Az őszibarack fajtákat gyümölcstulajdonságaik alapján három csoportba sorolják: 1. hagyományos friss fogyasztású molyhos, 2. ipari rugalmas húsú, 3. nektarin fedőszőr nélküli. Mindhárom csoportban találhatók sárga és fehérhúsú, maghozkötött és magvaváló fajták. Ezek a gyümölcstípusok évezredek óta ismertek, de arányuk a
termesztésben állandóan változik. Illatuk, zamatuk alapján is különböznek, tehát különböző párlatok készíthetőek belőle. Természetesen legkönnyebben a magvaváló fajták használhatóak. Azt azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy egy gyümölcs minél tovább él a napon, annál több gyümölcscukrot tartalmaz, ebből kifolyólag a késő érésű fajták mindig több párlatot adnak, mint a koraiak, de ízben, aromában gyakran fordított lehet a helyzet, ezért mindig érdemes általánosítás helyett kipróbálni, megtapasztalni dolgokat és csak utána következtetéseket levonni. Hiszen sokan úgy vélik, hogy őszibarackból nem is lehet pálinkát készíteni, pedig ha ez valóban komoly kihívás is, de a siker esetén annál nagyobb örömet képes okozni. A későbbiekben néhány általam kipróbált fajtáról konkrétan is mondanák egy-két gondolatot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése