Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. július 29., vasárnap

Borseprős Meggy Érlelt Vegyes Pálinka 2012.


200.
 
2012/0729
 
AQUAVINICUM
 
ÉRLELT
 
VEGYES
 
 
  Borseprős meggy
  üvegben érlelve
 
 
 Ahogy azt az előző alkalmakkal már jeleztem, ennek a párlatomnak a harmadik tagját is nagy izgalommal készítettem el. A fahordós érlelés úgy gondolom, hogy tulajdonképpen átmenetet jelent a natúr és az ágyas párlatok között. Amíg a natúr párlatban teljesen a gyümölcs önmagára van utalva, addig az ágyas esetében mindig az ágyként belehelyezett gyümölcs az, amely erőteljesen uralja a párlat ízét, harmóniáját, hangulatát. A kettő között igen kényes egyensúlyban egyensúlyozva található a fahordós érlelés, ahol az eredeti natúr ízeket, némileg a fahordó anyaga egészíti ki, de sokkal inkább ez színében és illatában domborodik ki. Párlat rendszeremben különleges fahordós érlelések történnek. Ezt a különlegességet az adja, hogy igyekszem szinte minden esetben a gyümölccsel azonos fa anyagából készült hordóban elvégezni az érlelést, és többnyire arra is ügyelek, hogy mindig új, friss, vagy csak egyszer-kétszer használt hordót alkalmazzak. Mindezt sokan hitetlenkedve fogadják, de az így elkészült párlataimnak szín és íz világa bizonyíték arra, hogy ezek mennyire egyediek és különlegesek, még hozzá annyira, hogy hozzá hasonlatosakat sem találni a pálinka palettán. Néhány szót a fahordós érlelés mellett még a gyümölcsről is ejtenék, még pedig arról a részéről, amely igen vitatott szakmai berkekben, hogy belekerüljön, ne kerüljön bele, vagy ha mégis akkor milyen arányban, és ez a része a magja. Sokan vannak a világon, akik a meggy magját széttörve, megszárítva fogyasztják. Ám ezzel nem árt óvatosabbnak lenni, hiszen már jól tudjuk, hogy az összes gyümölcs magjában B17 vitamin található. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban. Az is köztudott, hogy a savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. A meggyfából készült hordó nagyon gyors hatással van a párlat színére, és érdekes okkersárgaszerű szint kölcsönöz a párlatunknak, de mellette persze a savasságot is erőteljesen növeli a párlatban. Behízelgő illata, komplex aromája fogyasztásra ösztönöz. Tüzes fellépése, bársonyos struktúrája teszi nemessé ezt a pálinkát, amelytől szinte likőrszerűvé válik.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése