Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. május 29., kedd

Fehér Furmint Natúr Törkölypálinka


192.
 
2012/0507
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
TÖRKÖLY
 
 
Fehér Furmint szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
Mindig is különös szeretettel foglalkoztam az őshonos magyar gyümölcsfajtákkal. És itt nem szó szerint a gyümölcsöt kell érteni, mert rossz magyar szokás szerint a szőlőt nem mindig tekintik az emberek gyümölcsnek akkor, amikor abból pálinkát készítenek. A szőlőből, vagy annak feldolgozásából származó párlatokat, pálinkákat sohasem tekintették igazán gyümölcspálinkának, pedig ebben azért tévednek, akik így gondolják. A mi vidékünkön nem őshonos fajta a Furmint szőlő ennek ellenére a híre természetesen ide is eljutott. Egy igen kedves borász barátom jóvoltából kerültem én is igazán közeli kapcsolatba ezzel a szőlőfajtával. A lepárlásra hozzám kerülő furmint törkölyét szakszerűen készítette el, de kis mennyiség lévén igazán nem akarta külön desztilláltatni csak tanácsomra, némi rábeszélésemre hajlott erre a dologra. A különleges bora után, különleges törkölypálinka született belőle, amelyből jómagam is kaptam egy kisebb mennyiséget, kóstoló gyanánt. Ha valaki nem ismerné ezt a fajtát annak a következő néhány tudnivalót a figyelmébe ajánlanám. A furmint, fehér bor készítésére alkalmas szőlőfajta, a Vitis vinifera Pontian Balcanica ága, jellegzetes magyarfajta, a legjobban aszúsodó magyar szőlő. Őshonos, magyarfajta. Vannak kutatók, akik szerint a 12-13. században francia - vallon telepesek hozták magukkal. Ezzel szemben a növénytani kutatások bebizonyították, hogy a furmintot a 13. században már valóban ismerték, termesztették, sőt az 1200-as években, Sopronban is említik a furmintot Zapfner néven. Nagyváthy János kutató állapította meg először: a Furmint mindenütt van, de százféleképpen ismerik. Ez pontosan így van, Erdélyben Som-nak nevezik, de régen ismert volt még a kereszteslevelű, hólyagos, nemes, lazafürtű furmintok is. Amiatt, hogy eredete nem pontosan ismert, vannak, akik szerint Dél-Itália, mások szerint a mai Horvátország és Szerbia területén elterülő Szerémség, de lehet a mai Magyarország is. A nyelvészek szerint a „furmint” név francia jövevényszó, ami végső soron a latin frumentum szóból származik, amely „gabonát” jelent. Az elmélet szerint a cukortartalom növelése érdekében szalmán aszalták a szőlőt, így készült az édes bor. A filoxéra előtt az egyik legelterjedtebb fajta volt itthon, jelentőségét utána elvesztette. Ma azonban ismét felfelé ível karrierje.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése