Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. május 30., szerda

Fehér Furmint Érlelt Törkölypálinka 2012.


193.
 
2012/0508
 
AQUAVINICUM
 
ÉRLELT
 
TÖRKÖLY
 
 
Fehér Furmint szőlő
  eperfa hordóban érlelve
 
 
 
 Régi szokásomhoz híven most is kétfelé választottam ezt a párlatot, és amíg egyik fele üvegben érlelődött, addig a másik fele eperfa hordós érlelésnek lett alávetve, hogy mind színében, mind illatában és zamatában egy új talán még finomabb párlat keletkezzen. Közben azért folytatnám gondolataimat erről a szőlő fajtáról. Hasonnevei: Zapfner, Szigeti, Som, Posipel, Moslavina Mosler, Furmint bianco, Sipon, Szalai. Bihari boros, Biharboros, Demjén, Formont, Furmin, Gemeiner, Görin, Görgény, Kéknyelű, Szegszőlő. Tipikus regionálisfajta, a Kárpát – medencén kívülre nem nagyon került belőle. Elterjedt a tokaji régió Szlovákiához tartozó részében is. Ausztriában moslernek nevezik. Kis ültetvények találhatók Szlovéniában, ahol a neve sipon. Termesztik még Horvátországban, Romániában és a volt szovjet tagállamokban is. Itthon, Tokaj-hegyalján és Somlón meghatározó fajta. Magyarossági termőterülete: 4.340 ha, és ezzel a második legnagyobb területen termesztett fehérszőlő hazánkban. A furmint Hegyalja legnemesebb szőlőfajtája, mintegy 65%-os jelenlétével domináns szerepet tölt be a borvidéken. A Furmint szőlő szinte minden jó tulajdonsággal rendelkezik; betegségre nem hajlamos, a téli fagynak ellenáll, szereti a jó napos fekvést. Forró nyár, esővel váltakozó meleg ősz érlelik meg az aranyságra bogyókat. Későn érő, kiválóan alkalmas aszúsodásra. A fajtacsoporton belül megkülönböztethetünk fehér, piros és változó furmintot. A legelterjedtebben termesztett, domináns változat a fehér furmint egy későn – október második felében – érő fajta. Tőkéje erőteljes növekedésű, a talaj iránt nem igényes, de a kötött, mély, ásványi anyagokban gazdag talajokon hozza legszebb formáját, és a vulkáni málladékon és löszön is jól terem. A homokot, köves öntéstalajokat nem kedveli. Közepes illetve bőtermőfajta. A levele alig tagolt, szélessége és hosszúsága nagyjából megegyező, vastag, kissé hólyagos. Fürtje laza, középnagy (átlagsúlya 10 dkg), bogyói közepes nagyságúak, sárgászöldek, napos oldalukon rozsdásak, hosszú nyelűek, kissé vastag héjúak, ropogósak, lédúsak, jól beérve szépen aszúsodnak. Mindebből jól következik, hogy igen hálás szőlőfajta, mely nem csak borában, de pálinkájában is felejthetetlen élményt képes nyújtani.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése