Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. május 29., kedd

Bodzavirág párlat készítése


Örömmel vettem az utóbbi időben azokat a megkereséseket, amelyek a bodzavirág párlattal kapcsolatban érkeztek. A válaszomat most közzé teszem, mivel talán másokat is érdekel. Elsőként természetesen azzal kell tisztában lenni, hogy az ebből készült párlat sohasem nevezhető pálinkának a ma hatályos jogszabályok szerint. Ennek ellenére természetesen készíthető belőle alkoholos ital, amelyet párlatnak nevezhetünk. Minden olyan virágból, amely mézelő, vagyis cukortartalommal bír készíthető alkoholos ital. Tapasztalataim szerint ennek eléréséhez több módszer is bevethető, ha úgy tetszik receptúra létezik. Az első és a legkönnyebb út, vagy módszer, amikor a leszedett bodzavirágot tiszta szeszbe áztatjuk bele, hogy így abból kinyerve az aroma és illatanyagokat bodzavirág párlatról beszélhessünk. Ebben az esetben is fontos, hogy a bodzavirágokat leszedjük a szárról, amely nem kívánatos a párlatban. Fontos az is, hogy olyan bodzavirágokat tegyünk bele, amely beért, és nem zöld kinyilatlan állapotban van. A másik módszer ennél az előzőnél már sokkal bonyolultabb, de valójában közelebb áll a párlat készítéshez. Míg az előző esetben 1 liter szeszhez elegendő 10 dkg bodzavirágot beletenni, addig ebben a másik esetben legalább 25 dkg bodzavirágra van szükség 1 liter cefréhez, amely a legegyszerűbb esetben egy semleges ízű és illatú bor alkalmas. Konkrétan 100 liter borba 25 kg bodzavirágot áztatunk bele, és legalább két hétig ázni hagyjuk benne, majd megkezdjük a desztillációt, vagyis a lepárlást, amely során a bor alkoholtartalmával együtt a bodzavirág illat, aroma anyagai is átkerülnek a párlatba. Végül a harmadik módszer, amely egyben a legnehezebb és legbonyolultabb is következik. Ebben az esetben legalább 100 kg bodzavirágot kell összegyűjtenünk, alaposan leszedve a száráról. Felöntjük vízzel annyira, hogy ellepje, majd be kell állítani a cefre savtartalmát, és mindenképpen kell hozzáadnunk cukrot, vagy a legjobb, ha bodzavirág mézet. Ezt követően el kell indítanunk az erjedést, amelyhez élesztőre és tápsóra van szükségünk. Az erjesztést mindenképpen zártan, reduktívan kell végrehajtanunk, ha eredményt akarunk elérni. Természetesen folyamatosan figyelemmel kell kísérni a folyamatot, és annak leállása után néhány nappal el kell végezni a desztillációt. A cefre viszonylag alacsony alkoholtartalma miatt nem várhatunk túl sok párlatot maximum 3-4 litert. Amennyiben a kinyert párlat nem érte el a kívánt hatást, úgy fokozni lehet azt azzal, hogy 10%-ban bodzavirágot teszünk bele. A következő időszakban a párlatot pihentetésnek kell alávetni, majd leszűrjük, beállítjuk a megfelelő fogyasztási alkoholfokot, majd ismét leszűrjük és ezzel kész a párlatunk is.

Remélem, hogy a fentiek alapján elég információt sikerült közreadnom ahhoz, hogy sikeres cefre készülhessen, és abból olyan párlat, amelynek hatása mind egészségükre, mind lelkük örömére szolgál. Továbbiakban és későbbiekben is szívesen állók kitüntető érdeklődésének szolgálatára.

Muth József
okleveles pálinkafőző, kóstoltató és bíráló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése