Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. május 19., csütörtök

Házi pálinkafőzés szabályai


4/2010. (VIII. 13.) NGM rendelet

egyes adózási tárgyú PM rendeletek módosításáról


A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 129. § (2) bekezdés b), d), f)-h) és u) pontjában, valamint az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 260. § (1) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 75. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 8/2004. (III. 10.) PM rendelet módosítása

1. § A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 8/2004. (III.10.) PM rendelet (a továbbiakban: JötR.) 55. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A bérfőzető a bérfőzött párlat átvételét megelőzően a bérfőzési lapon nyilatkozik a szeszfőzdének arról, hogy

a) általa és a vele egy háztartásban élők által a tárgyévben az átvétel időpontjáig milyen mennyiségben került a Jöt. 64. § (3) bekezdés a) és b) pontja szerinti adómérték alá tartozó párlat átvételre,

b) az átvételre kerülő bérfőzött párlatból mekkora mennyiséget kíván a Jöt. 67. § (2) bekezdésének b) pontja szerint értékesíteni,

c) sem a bérfőzető, sem a vele egy háztartásban élők a tárgyévben nem állítottak elő magánfőzés keretében párlatot.”

2. § (1) A JötR. 59. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az értékesített bérfőzött párlat származási igazolványának bérfőzetőt illető példányát - a Jöt. 67. § (2) bekezdés a) pontja szerinti esetben - az alkoholtermék adóraktár engedélyese részére át kell adni.”

(2) A JötR. 59. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A származási igazolvány - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a bérfőzött párlat értékesítése esetén az alkoholtermék adóraktárban a termék eredetének igazolására a kiállítástól számított három éven belül használható fel. Az adóraktár kérelmére a hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal a bérfőzött párlat származási igazolványát 2 évente meghosszabbíthatja, ha a származási igazolványon feltüntetett fajtájú és a feltüntetett szeszfoktól legfeljebb az 56. § (8) bekezdés szerint eltérő szeszfokú párlat az adóraktár birtokában van.”

3. § A JötR. kiegészül a következő alcímmel és a következő 59/A. §-sal:

„Magánfőzés

„59/A. § (1) A magánfőző a Jöt. 67/A. § (1) bekezdése szerinti bejelentést a 31/A. számú melléklet szerinti adattartalmú, a vámhatóság által rendszeresített formanyomtatványon vagy a vámhatóság internetes honlapjáról letöltött és kinyomtatott formátumban köteles a hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatalhoz írásban benyújtani.

(2) A magánfőző az adó megfizetését a hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal hivatalos helyén történő készpénz fizetéssel, fizetési számlára történő készpénz befizetéssel vagy átutalással köteles teljesíteni. A hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal a hivatalos helyén teljesített készpénz fizetésről a magánfőző részére nyugtát bocsát ki és ad át.

(3) A Jöt. 9. § (3) bekezdésének és a Jöt. 64. § (6) bekezdésének alkalmazásában 50 liter magánfőzésben előállított párlatnak 50 liter 86 térfogatszázalékos gyümölcsszesz felel meg.

(4) A Jöt. 67/A. § (3) bekezdésében említett származási igazolványt a hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal a 31/B. számú melléklet szerinti adattartalommal állítja ki, és adja át a magánfőzőnek.

(5) A magánfőző az adózott és az adómentes párlatot egymástól elkülönítetten, a Jöt. 67. § (2) bekezdés b) pontja szerinti értékesítésre kerülő párlatot zárjeggyel ellátva köteles tárolni.

(6) A hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal a Jöt. 67/A. § (1) bekezdése szerinti bejelentések alapján magánfőzőnként és háztartásonként összesíti, és a tárgyév első napjától göngyölíti a magánfőzők által bejelentett párlat mennyiségét.”

4. § (1) A JötR. 31. számú melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A JötR. kiegészül a 2. melléklet szerinti 31/A. számú melléklettel.

(3) A JötR. kiegészül a 3. melléklet szerinti 31/B. számú melléklettel.

(4) A JötR. 32. számú melléklete a 4. melléklet szerint módosul.

5. § A JötR. 42. § (8) bekezdésében, valamint 55. § (5) és (7) bekezdésében a „30. számú mellékletben” szövegrész helyébe a „Jöt. 3. számú mellékletében” szöveg, 48. §-ának (1) bekezdésében az „- a (4) bekezdésben foglaltak kivételével -” szövegrész helyébe a „- ha a Jöt. másként nem rendelkezik -” szöveg és (3) bekezdésében a „desztillálóberendezést” szövegrész helyébe a „desztillálóberendezést - kivéve a magánfőző desztillálóberendezését -” szöveg, 50. §-ának (2) bekezdésében a „palackozott szesz, illetve” szövegrész helyébe a „palackozott szesz, a magánfőző által előállított párlat, illetve” szöveg, 55. §-ának (5) bekezdésében, 56. §-ának (1)-(2) és (4)-(5) bekezdésében, 56. §-ának (6) bekezdésének felvezető mondatrészében, (8)-(9) és (11) bekezdésében, 57. §-ának (4) bekezdésében, 59. §-ának (2) és (6)-(7) bekezdésében, 32. számú melléklete 1. és 2. pontjában a „pálinka” szövegrészek helyébe „párlat” szöveg, 55. §-ának (5)-(6) bekezdésében, 56. §-ának (1) és (10) bekezdésében, 57. §-ának (3) bekezdésében a „pálinkát” szövegrészek helyébe „párlatot” szöveg, 56. §-ának (3) bekezdésében a „pálinkának” szövegrész helyébe a „párlatnak” szöveg, 56. §-ának (6) bekezdésének felvezető mondatrészében és b) pontjában a „(3) bekezdésében” szövegrész helyébe a „(3) bekezdés a) pontjában” szöveg, 56. §-ának (7) bekezdésében, 57. §-ának (3) bekezdésében a „pálinkáról” szövegrész helyébe a „párlatról” szöveg, 120. §-a (3) bekezdésének c) pontjában a „a pálinka, a borpárlat” szövegrész helyébe a „a párlat” szöveg lép.

6. § A JötR. 48. §-ának (4) bekezdése és 30. számú melléklete hatályát veszti.

A zárjegy alkalmazásának, a zárjeggyel való elszámolásnak a részletes szabályairól szóló 43/2009. (XII. 29.) PM rendelet módosítása

7. § A zárjegy alkalmazásának, a zárjeggyel való elszámolásnak a részletes szabályairól szóló 43/2009. (XII. 29.) PM rendelet (a továbbiakban: ZárjegyR.) kiegészül a következő alcímmel és a következő 16/A-16/D. §-okkal:

„A párlat zárjegyek megrendelése, kiadása, átvétele és alkalmazása

„16/A. § A bérfőzött párlatnak és a magánfőzésben előállított párlatnak a Jöt. 67. § (2) bekezdés b) pontja, illetve a Jöt. 67/A. § (4) bekezdés b) pontja szerinti értékesítése esetén a zárjegyek megrendelésére, kiadására, átvételére és alkalmazására az 1-9. § rendelkezéseit a 16/B-16/D. § szerinti eltéréssel kell értelemszerűen alkalmazni.

16/B. § (1) A párlat zárjegyek előállítási költségének a bérfőzetővel és a magánfőzővel (a továbbiakban együtt: eseti zárjegyfelhasználó) való megfizettetését és a párlat zárjegyeknek az eseti zárjegyfelhasználók rendelkezésére bocsátását a Hivatal a hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal útján végzi.

(2) Az eseti zárjegyfelhasználó kizárólag párlat zárjegy megrendelésére jogosult.

(3) A zárjegy megrendelésére irányuló kérelmet

a) a bérfőzetőnek az 5. mellékletben meghatározott adattartalmú, a vámhatóság internetes honlapjáról letöltött és kinyomtatott formátumban,

b) a magánfőzőnek a Jöt. 67/A. § (1) bekezdés szerinti bejelentésben

kell a hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatalhoz írásban benyújtani.

(4) A hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal megvizsgálja a párlat zárjegy kiadásának a jogszabályi feltételeinek fennállását.

(5) A hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal a bérfőzető párlat zárjegy megrendelését, illetve a magánfőző Jöt. 67/A. § (1) bekezdése szerinti bejelentését - a (4) vizsgálatának megállapításaival együtt - haladéktalanul továbbítja a Hivatal részére.

16/C. § (1) A hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal az átadás-átvételre kerülő párlat zárjegyekről számlát állít ki, amelyet az átadás-átvétellel egyidőben köteles az eseti zárjegyfelhasználónak átadni.

(2) Az eseti zárjegyfelhasználó a párlat zárjegy-előállítási költségének megfizetését a hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal hivatalos helyén történő készpénz fizetéssel, fizetési számlára történő készpénz befizetéssel vagy átutalással köteles teljesíteni. A hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal a hivatalos helyén teljesített készpénz fizetésről az eseti zárjegyfelhasználó részére nyugtát bocsát ki és ad át.

(3) A párlat zárjegyeket az eseti zárjegyfelhasználó személyesen veheti át, amennyiben a párlat zárjegy-előállítási költség összegének megfizetését igazoló bizonylat eredeti példányát, továbbá

a) a bérfőzető a 16/B. § (3) bekezdés a) pontja szerinti megrendeléséhez kapcsolódó származási igazolvány(ok),

b) a magánfőző a 16/B. § (3) bekezdés b) pontja szerinti bejelentése szerinti adófizetési kötelezettségének teljesítését igazoló bizonylat

eredeti példányát a hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatalnak bemutatja.

(4) A zárjegy-előállítási költségének és az adó megfizetésének (3) bekezdésben említett igazolásaként a hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal által kiállított nyugta, a fizetési számlára történő készpénz befizetés feladóvevénye, a fizetésiszámla-kivonat másolata vagy a terhelés megtörténtéről szóló igazolás fogadható el.

(5) A párlat zárjegyek tételes átadása-átvétele a zárjegyek sorszáma szerint, azok darabonkénti átadásával-átvételével, a hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal hivatalos helyén történik.

(6) A zárjegyek átadásáról-átvételéről két példányban jegyzéket kell kiállítani, mely tartalmazza az átadás-átvétel helyét és időpontját, a párlat zárjegy mennyiségét és sorszámát, valamint - bérfőzető esetén - az átvételre kerülő párlat zárjeggyel ellátásra kerülő párlat fajtáját és kiszerelési egységének névleges űrtartalmát. Az átadást-átvételt a hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal és az eseti zárjegyfelhasználó a jegyzék példányain aláírásával, bélyegzőlenyomatával igazolja.

16/D. § Az eseti zárjegyfelhasználó a párlat fogyasztói csomagolására a párlat zárjegyet úgy köteles felhelyezni, hogy a zárjegyen feltüntetett szöveg és sorszám olvasható, a vonalkód teljes terjedelmében látható legyen, valamint az a fogyasztói csomagolás felnyitásakor eltépődjön.”

8. § (1) A ZárjegyR. 1. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

(2) A ZárjegyR. kiegészül a 6. melléklet szerinti 5. melléklettel.

A számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet módosítása

9. § Hatályát veszti a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 1/F. § (1) bekezdése.

Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvény kihirdetését követő 45. napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépését követő napon a 1-9. §-ok, valamint az 1-6. mellékletek hatályukat vesztik. E bekezdés e rendelet hatálybalépését követő második napon hatályát veszti.

11. § (1) 2010. évben a JötR. e rendelettel megállapított 55. §-a (4) bekezdése szerinti nyilatkozatban a bérfőzető az e rendelet hatálybalépésének időpontjáig átvett, kedvezményes bérfőzési szeszadóval bérfőzött pálinka mennyiségét is megadja.

(2) A bérfőzési lapnak a JötR. e rendelet hatálybalépését megelőző napon hatályos 31. számú melléklete szerinti adattartalommal legyártott, az e rendelet hatálybalépése napján a vámhatóságnál és a bérfőzést végző szeszfőzdéknél készleten lévő formanyomtatványa továbbra is felhasználható azzal, hogy

a) azon a bérfőzető a JötR. e rendelettel megállapított 55. §-a (4) bekezdésének c) pontjában foglaltakról is nyilatkozik,

b) párlatfajtánként külön-külön bérfőzési lapot kell kiállítani.

(3) Ha a magánfőző e rendelet hatálybalépésének időpontját megelőzően 2010. évben már bérfőzés keretében állíttatott elő pálinkát, a JötR. e rendelettel megállapított 31/A. számú melléklet szerinti, 2010. évi bejelentésében az e rendelet hatálybalépésének időpontját d’megelőzően átvett bérfőzött pálinka mennyiségét is köteles feltüntetni.

12. § E rendelet tervezetének a műszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályok terén információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló, - a 98/48/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel módosított - 1998. június 22-i 98/34/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 8-10. cikke szerinti előzetes bejelentése megtörtént.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése