Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. május 18., szerda

Fehér Bikavér Borseprő Párlat 2010.


Fehér Bikavér Borseprő Párlat

2010.


Mint korábbi írásomban már leírtam ennek a cefrének az összetételét most az újabb adalékkal egyesülve került kifőzésre. A fentiekben leírt 50 liter borseprőhöz hozzáadásra került még egy különleges gyümölcsbor seprő is. A gyümölcs boraim fejtésekor mindig keletkezik üledék, azokat ugyanis nem lehet kénnel fejteni és tisztítani, hanem egyszerűen a gravitációra kell bízni, de ehhez havonta egyszer le is vettem azt az aljáról. Ennek köszönhetően a következő cefre került hozzá adásra a fentiekhez:


9,0 liter cabernet rozé seprő

8,0 liter kékfrankos rozé seprő

5,3 liter cserszegi fűszeres seprő

2,0 liter almabor seprő

1,8 liter körtebor seprő

1,7 liter galagonyabor seprő

1,0 liter kökénybor seprő

1,0 liter fügebor seprő

0,2 liter áfonya seprő

30 liter összesen


Ennek következtében 80 liter cefre került az üstbe, amelyet saját magam álltam neki egy bérelt 100 liter rézfőzőben kifőzni. A főzés során igen csak meg kellett küzdenem a habzással, de végül is az eredmény ígéretesnek ígérkezett, hiszen 14 liter párlat csurgott össze a finomítást követően. A pálinka alkohol tartalmát 51%-osra állítottam be és most már csak várni kell, hogy az eredmény meglegyen a pihentetés és az érlelést követően. Ennek a párlatnak is, mint minden újszülött pálinkámnak annak a napnak a szentje lett a védőszentje amelyhez ezen a napon különösen is fohászkodik a nép. Cantaliciei Szent Félix-et választottam, aki elsőként juhászbojtár, majd béres lett is innen lépett a szigorú kapucinus rendbe. Minden éjszaka csak két óra alvást engedélyezett magának, csupán kenyeret és vizet fogyasztott negyven éven keresztül. Közben folyamatosan koldult, és az adományokat Deo Gratiassal, Isten fizesse meggel köszönte meg. Teste ma is épségben látható, pedig közel 500 éve, hogy meghalt. Őt kérve reménylem, hogy aki ebből a párlatból iszik, annak az egészségére válik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése