Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. december 16., csütörtök

Rigóvári Királyleányka 2010.


Rigóvári Királyleányka

2010.

Száraz fehérbor


Első állomás

Az ítélet


Már reggel van, az idő jó társaságban gyorsan repül, a rosszban pedig ólomlábakon vánszorog. Elkezdődik hát az, aminek el kell kezdődnie, most már nincsen visszaút. Ott állunk mindenki előtt, akinek kíváncsi és gunyolodó tekintete elöl, el nem bújhatunk. Szemrevételeznek tetőtől talpig, fölénk hajolnak, megkóstolnak. Az ítélet lassan, de biztosan bekövetkezik. Mi pedig nem tehetünk mást, mint bűneink és hibáink miatt lehajtott, vérző fejjel várjuk azt, amit ránk mérnek. Megérdemeljük-e vagy sem az senkit sem érdekel már. A tömeg és a hisztéria mindent magával sodor. Kérjük-e bor utunkon Szent János apostolt a borászok és borok védőszentjét, hogy utunkon áldásos védelme legyen rajtunk, hogy amit elfogyasztunk az ne kárunkra, hanem épülésünkre és egészségünkre váljék!

Már a tavalyi évben is nagy sikerrel készítettem ezt a fehér bort. Nem volt könnyű, mert nagyon nehezen akart megtisztulni, de ma már több tapasztalattal készítettem és ez meg is látszik, és meg is érződik rajta. Ősi magyarfajta, amely Erdélyből származik. Vele voltam a metszéstől egészen a szüretig, amely szeptember 13.-án esett meg. Másik évben ilyenkor már csúcs mustfoka lett volna, de idén a rengeteg eső miatt csupán 15 must fokkal sikerül leszüretelnem. Egy kevés kis zalagyöngye is kerül bele, ahogy a tavalyi évben is. Gyorsan és jól forrt a reduktív technológiának köszönhetően. Ennek ellenére ezt a bort kezdettől fogva fahordóban erjesztettem. Október 22.-én közepes kénnel fejtettem meg negyven napra a szüret után. Illat és zamat anyagaiban halványabb lett, mint az előző évben, de a szigorú technológiai fegyelemnek köszönhetően ugyanazokat a virágillatokat hozta felszínre, mint tavaly. Száraz, kiváló minőségű és beltartalmú bor készült belőle.

A bevezetőben kóstolt cuvée egyik alapja ez a bor azzal a különbséggel, hogy amit abba raktam az nem erjedt hordóban, hanem műanyag tartályban. Ez a bor kiválóan alkalmas az ítéletre és elbír minden kritikát. Jó szívvel tudom ajánlani fogyasztását. Azonban nagyon figyelni kell rá, mert italossága mellett, könnyen rossz útra vezeti fogyasztóját, elcsábítja, ahogy az egy jó és szép királylányhoz illik. Az első állomás egy fajta csúcs, ahogy ez a bor is minden magyar ember számára. Innen már lefele haladunk, innen már csak nehézségek következnek, óvatosak legyünk nehogy megszédüljünk. Menjünk hát neki, mert kell a pohár másnak is! – mondta egy régi kedves ismerősöm, ezzel biztatva mindenkit a borfogyasztás kultúrájának elsajátításához.

Jó egészséget minden borhoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése