Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. december 14., kedd

Aromaticorum


Aromaticorum


Mit is jelent ez a szó? Az első szótagból már következtethetünk is rá, hiszen az aroma szó jól ismert minden ember számára. Ételeink és italaink megkülönböztethetőségét éppen az aromáknak, az egyedi ízeknek köszönhetjük. Az egyik legfontosabb csoport az aromáké és ízfokozóké, amelyek a megadott definíció szerint "ízt és illatot kölcsönöznek az élelmiszereknek, így a mi esetünkben az italoknak és elnyomják az ízbeli hibákat, növelik az áru élvezeti értékét". Aromák szinte minden élelmiszerben találhatók. Az egészséges életmód jegyében egyre több vásárló részesíti előnyben (és szerencsére gyártó is) a természetes adalékokat, aromákat tartalmazó élelmiszereket. A Magyar Élelmiszerkönyv [2] ide vonatkozó fejezete pontosan leírja, hogy mi a különbség a szintetikus vagy mesterséges, a természetazonos és a természetes aromák között. Ezek szerint "az aromaanyag ízesítő tulajdonsággal rendelkező meghatározott kémiai anyag." A természetes aromát például megfelelő fizikai (desztillációval, oldószeres kivonással) vagy enzimes, illetve mikrobiológiai módszerrel, emberi fogyasztásra alkalmas nyers-, vagy szokásos élelmiszer-technológiai eljárásokkal (pl. szárítással, pörköléssel, fermentálással) nyerik ki a feldolgozott növényi vagy állati eredetű anyagokból.

E fentiekből már elképzelhetjük, hogy az én ital rendszeremben miről is lehet szó, ha valaki még sem értené még tisztán, akkor annak részletezném. Olyan fűszerezett anyagokkal készített italokról van szó, amelyeket ezen túl két alcsoportra osztok tovább még pedig a hűtött és hevített italokra. Előbbi esetében különböző koktélok, utóbbi esetben pedig forralt borokról, puncsokról van szó. A jellegzetes fűszerek az italokban, jellegzetes aromákat is jelentenek egyben és ezen esetekben nem feltétlenül az adott fűszerek, vagy alapanyagok gyógyászati oldala van kidomborítva, sokkal inkább az ízek és aromák finomságai, jellegzetességei.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése