Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. december 15., szerda

Hevített Italok


Hevített Italok


Nálunk Magyarországon leginkább elterjedt és hagyományokkal bíró ilyen itala a forralt bor.

A forralt bor megfoghatatlan kategória. A népi hagyományok, az ősi receptek, a tájanként eltérő szokások és nevek alapján csupán egyet állíthatunk biztosan. Mindegyik meleg, és mindegyikben van bor. Hogy azon kívül még mi mindent tesznek bele? Fűszerek sokaságát, cukrot, gyümölcsöket, sőt azok levét, magokat, stb. Lehet továbbá vízzel vagy teával hígítani, de azt sem tiltja törvény, hogy éppen ellenkezőleg különböző erős, ízes vagy édes szesz neművel dúsítsák alkoholtartalmát és hatásosságát.

A forralt borok készítésénél az első és legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen az alap. A bor fajtájának kiválasztásának csak az ízlésünk szab határt, erre iránymutató szabály nincs.

A borongós, sötét, hideg napok és a karácsonyi vásárok ideje. Mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás időben, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor!? A forralt borban az a jó, hogy tradíciója és szezonjellege ellenére számos helyen fogyasztható: kortyolhatjuk egyedül, forró fürdőzés közben, takaró alatt a meleg szobában, baráti társasággal, párunkkal a karácsonyi vásáron a sültkolbász mellé vagy síelés közben pihenésképp.

Oldalamon meg található lesz egy-két recept, hogy otthon saját kezűleg is elkészíthessük e nemes ital meleg változatát. A másik ilyen ital, amelyet nálunk nem nagyon használnak, de az esős, hűvös Angliában annál inkább az a puncs, amelynek hatása legalább annyira hatékony, mint a mi forralt borunké. Az pedig erősen téves eszme, hogy a hölgyek például a forralt bor ritkán fogyasszák. Ha azonban még sem akarunk ettől az erősen téves eszmétől megszabadulni, akkor mindenféle képen ajánlom a hölgy olvasóknak, hogy bátran próbálják ki az Angliából származó puncs italokat, mert ott azokat még az előkelő hölgyek is előszeretettel fogyasztják.

Angol filmekből és könyvekből lehet ismerős a puncs mint ital, mert a puncstorta és - fagylalt egészen más, mondhatni távoli rokonságban vannak csak egymással. A XVI. század végén, Kelet-Indiából terjedt el, az ottani britek kedvelt itala volt, nevét egy hindi szóból, a 'panch'-ból kapta, ami ötöt jelent, a puncs ugyanis öt összetevőből áll: alkoholból, cukorból, citromból, vízből és teából (vagy fűszerekből). Először bort vagy konyakot használtak hozzá, majd miután elindult a rumkereskedelem Jamaicával, megjelentek a rum-puncsok. Ma talán ez a legismertebb változat.

Ebben az alcsoportban megjelenő italaimat ajánlom figyelmükbe főleg ilyenkor télvíz idején.

Kis mennyiségben jó egészséget kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése