Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. december 13., hétfő

Ágyas Pálinkák


Ágyas Pálinkák


Az Ágyas Pálinka nagyon régi hagyományokkal rendelkező magyar ital, szinte egyidős magával a pálinkakészítéssel. A natúr pálinkát szinte teljesen megváltoztatja, úgy is mondhatjuk, hogy megszelídíti. Színekben igen gazdaggá, látványossá képes tenni, aromában és illatanyagokban pedig még intenzívebbé. Tulajdonképpen inkább a likőrökhöz hasonlítható, csak azoknál azért sokkal erősebb, de még így is inkább a hölgyeknek ajánlott ital, ami persze nem jelenti azt, hogy a férfiak nem szívesen fogyasztják.

Az Aquavinicum Rendszerében nálam a harmadik fajta párlat csoport, amely nevével ellentétben tulajdonképpen nem is igazán nevezhető pálinkának, ha törvény szavait szigorúan vesszük. Miért is? Hát annál az alapvető oknál fogva, hogy a pálinkatörvény kimondja, hogy a tiszta pálinkához semmiféle adalékanyagot nem adhatunk, így nyilván gyümölcscukrot sem. Már pedig az Ágyas Pálinkába belehelyezett gyümölcsök legyenek azok frissek, vagy aszaltak gyümölcscukrot visznek bele a párlatunkba, mert azok a magas alkoholtartalom miatt nem tud kierjedni. Ennek következtében az italunk mindig édeskés ízűvé válik. A törvény azt is kimondja, hogy e megnevezést kizárólagosan csak azok a párlatok használhatják, akik a gyümölcsöt legalább 3 hónapig benne tartják a párlatban, valamint a belehelyezett gyümölcs mennyisége literenként 0,1 kg nyári friss gyümölcsök esetén, aszalt gyümölcsök esetében ez a mennyiség 0,05 kg. Továbbá azt is elő írja a törvény, hogy a gyümölcs Magyarországon teremjen, ahogy az alappárlat is csak akkor lehet pálinka, ha az idehaza termet gyümölcsből, vagy törkölyből készült. Az aszalványok esetében szintén hasonló a szabály. Az én rendszeremben nem helyezek külön hangsúlyt arra, hogy a gyümölcs friss, vagy aszalt, ennek alapján nem rakom külön kategóriába a párlataimat. Az én rendszeremben a megkülönböztető kategóriákat mindig a párlat tulajdonságai határozzák meg nem pedig a bele kerülő gyümölcs fajtája. Ennek révén 6 alcsoportot alakítottam ki, akárcsak a másik két pálinka főcsoportnál az Érleltnél és a Natúrnál is. 1. alcsoport Borpárlatba helyezett gyümölcsök. 2. alcsoport Törkölypálinkába helyezett gyümölcsök. 3. alcsoport Borseprőbe helyezett gyümölcsök. 4. alcsoport a Gyümölcspálinkába helyezett gyümölcsök. 5. alcsoport az erdei Gyümölcs pálinkába helyezett gyümölcsök. Végül a 6. alcsoport a Vegyes pálinkákba helyezett gyümölcsök. Természetesen az elsődleges tendencia az, hogy fajta azonos pálinkába fajta azonos gyümölcs kerüljön, de ez alól persze vannak kivételek is, de abban az esetben már Vegyes Ágyas pálinkáról beszélhetünk. Nálam az is lényeges, hogy méz nem kerül egyetlen ágyas pálinkámba sem, csak kizárólagosan gyümölcsök. Továbbá az is, fontos szabály a saját rendszeremben, hogy az ágyas pálinkák sohasem kerülnek hordós érlelésre. Kezdettől fogva az erre szánt párlatokat kizárólagosan csak üveg edényben tárolom és az ágyat is ezekben helyezem el. Az együtt érlelés letelte után a párlat, amely eredeti 50%-os alkohol tartalomról indult, a három hónap után veszít, alkohol fokából ezért mindig bemérésre kerül, majd 40%-os alkohol tartalom kerül beállításra, és ezzel kerül palackozásra. Fontos szabály nálam a szigorú, és erőteljes szűrés, amely kizárja, hogy a palackokba gyümölcs darabok kerüljenek, ebből nyilván az is következik, hogy az én ágyas pálinkáim sohasem tartalmaznak gyümölcsöt, csak a már leszűrt párlatot.

Kis mennyiségben jó egészséget kívánok a fogyasztásukhoz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése