Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 7., hétfő

Olaszrizling Szőlő Mazsolával Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



544.

2014/0402


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Mazsolás Olaszrizling szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Úgy telnek el a napok, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Alig kezdődik meg hétfővel a hét, máris szerdánál találjuk magunkat, és bizony már azon gondolkodhatunk, hogy vajon milyen programok várnak ránk a hétvégén. Ezúttal pontosan tudjuk, hogy már péntek délután megkezdődik az ünneplés a Dombóvári borverseny rendezvényén. Addig azonban még némi munka azért vár ránk. Hajnalonta még minden nap a szőlészetben fogok dolgozni, bár a metszésből már kevés van hátra, de ezt követően a támrendszer javítása vár ránk. Természetesen a pálinkafőzdében sem fogyott el még a munka, hiszen saját párlataink elkészítése is ránk vár. A hét elején elkezdett pálinkacsalád bemutatása ma folytatódik a család harmadik tagjával, az ágyas párlattal. Az olaszrizling szőlő az utóbbi években az egyik kedvenc alapanyagommá nőtte ki magát. Az olaszrizlinget sokszor, és szívesen állítják párhuzamba a kékfrankossal. Ez az összehasonlítás, pedig nemcsak a két fajta hazai elterjedtsége okán fogalmazható meg, hanem széles repertoárjuk miatt is. Mindkét fajta alkalmas a mindennapok könnyű borának szerepére, nyáron egy tartályos olaszrizlinget vagy egy kékfrankos rozét szívesen húzunk fel fröccsnek, de hordós érlelésű példái könnyen helyet találnak a vacsoraasztalon, prémium tételei, pedig pincénk büszkeségei lehetnek. Ezeket a megfigyeléseket ugyanúgy alkalmazhatjuk az ezekből készült pálinkákra is. A fürtök klóntól, termőhelytől függően kisebb és közepes méretűek, szerkezetük tömött, alakjuk hengeres. Gyakran előfordul, hogy a tömeget adó fürtrészről úgynevezett mellékfürtök lógnak. A bogyók a legtöbb magas minőségű borszőlőhöz hasonlóan kisebbek, gömbölyűek, sárga színűek, vékony héjúak. Sem a szőlőre, sem a borra nem jellemző intenzív karakteres aromatika. Mondhatjuk tehát azt is, hogy ebből a szempontból, hátrányból indul a sauvignon blanc-nal szemben, amelyet örömmel ismerünk fel egy szippantásból. Tény azonban, hogy visszafogott zamatainak köszönhetően képes átadni a termőtáj egyedi karakterét, például ásványosságát. Saját aszalt szőlőjével, mazsolájával ágyazva, színes, igen vastag italú, mély aromákkal rendelkező italt kapunk, amely selymességével, hosszantartó mandulás aromájával a hétköznapok kedvenc italává válhat.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése