544.
2014/0402
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Mazsolás Olaszrizling szőlő
üvegben érlelve
Úgy telnek el a napok, hogy az ember csak kapkodja
a fejét. Alig kezdődik meg hétfővel a hét, máris szerdánál találjuk magunkat,
és bizony már azon gondolkodhatunk, hogy vajon milyen programok várnak ránk a
hétvégén. Ezúttal pontosan tudjuk, hogy már péntek délután megkezdődik az
ünneplés a Dombóvári borverseny rendezvényén. Addig azonban még némi munka
azért vár ránk. Hajnalonta még minden nap a szőlészetben fogok dolgozni, bár a
metszésből már kevés van hátra, de ezt követően a támrendszer javítása vár
ránk. Természetesen a pálinkafőzdében sem fogyott el még a munka, hiszen saját
párlataink elkészítése is ránk vár. A hét elején elkezdett pálinkacsalád
bemutatása ma folytatódik a család harmadik tagjával, az ágyas párlattal. Az
olaszrizling szőlő az utóbbi években az egyik kedvenc alapanyagommá nőtte ki
magát. Az
olaszrizlinget sokszor, és szívesen állítják párhuzamba a kékfrankossal. Ez az
összehasonlítás, pedig nemcsak a két fajta hazai elterjedtsége okán
fogalmazható meg, hanem széles repertoárjuk miatt is. Mindkét fajta alkalmas a
mindennapok könnyű borának szerepére, nyáron egy tartályos olaszrizlinget vagy
egy kékfrankos rozét szívesen húzunk fel fröccsnek, de hordós érlelésű példái
könnyen helyet találnak a vacsoraasztalon, prémium tételei, pedig pincénk
büszkeségei lehetnek. Ezeket a megfigyeléseket ugyanúgy alkalmazhatjuk az ezekből
készült pálinkákra is. A fürtök klóntól, termőhelytől függően kisebb és közepes
méretűek, szerkezetük tömött, alakjuk hengeres. Gyakran előfordul, hogy a
tömeget adó fürtrészről úgynevezett mellékfürtök lógnak. A bogyók a legtöbb
magas minőségű borszőlőhöz hasonlóan kisebbek, gömbölyűek, sárga színűek,
vékony héjúak. Sem a szőlőre, sem a borra nem jellemző intenzív karakteres
aromatika. Mondhatjuk tehát azt is, hogy ebből a szempontból, hátrányból indul
a sauvignon blanc-nal szemben, amelyet örömmel ismerünk fel egy szippantásból.
Tény azonban, hogy visszafogott zamatainak köszönhetően képes átadni a termőtáj
egyedi karakterét, például ásványosságát. Saját aszalt szőlőjével, mazsolájával
ágyazva, színes, igen vastag italú, mély aromákkal rendelkező italt kapunk,
amely selymességével, hosszantartó mandulás aromájával a hétköznapok kedvenc
italává válhat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése