549.
2014/0407
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Ezerfürtű szőlő
üvegben érlelve
No megint munkanap van, alig térünk magunkhoz,
máris a munkában találjuk magunkat, és a taposómalom kezdődik elölről újra, és
újra. Természetesen mindezt nem panaszként mondom, csupán tény
megállapításként, hiszen minden nehézség, és verejték ellenére, abban a
szerencsében van részem, hogy azt csinálhatom, nap, mint nap, amit szeretek
csinálni. Nem okoz különösebb gondot a hajnali kelés heteken, hónapokon
keresztül, ahogyan a késői éjszakai fekvés sem, és a közte található 18 órában
nem tudok unatkozni. A szőlészetben, a szabadlevegőn eltöltött órák jól
kiegészítik az utána szeszfőzdében eltöltött órákat, és a nap végén, amikor
lefolyt az áttetsző, kristálytiszta színű pálinka, amelynek illata ott lebeg az
orromban, akkor már tudom, hogy megérte átélni ezt a napot is. A szakmánknak az
egyik legnehezebb feladata a szőlő, illetve a törkölypárlatok ágyazása. Ezek
esetében az idegen gyümölcs szinte egyáltalán szóba sem jöhet, tehát nem marad
más, mint a nyers szőlő, vagy annak aszalványa, vagyis a mazsola. Régebben a
magnélküli szőlők mazsoláját alkalmaztam, de azoknak nagyon egyirányú sablonos
zamatai nehézzé tették az italok aroma irányát, így aztán, amióta saját
aszalóval rendelkezem a fajta szőlőket is igyekszek még szüret alkalmával
leaszalni, hogy a télen, vagy a tavasszal, amikor az azokból készült italokat
elkészítem házasítani tudjam azokkal. Ezerfürtű szőlőt ugyan nem aszaltam, de
hamburgi muskotály szőlőt igen, így ebben az esetben ezt választottam ennek a
gyümölcs pálinkának az ágyául. Színben aranysárga, így a keletkezett ital is
remekül hasonlít az ezerfürtű szőlő fürtjeinek színéhez. Illatában szőlő, bodza finom árnyalata tűnik fel,
diszkrét intenzitással. Az ízekben is folytatódó gyümölcsösséget egy csipetnyi
édesfűszer egészíti ki. A pálinka üde és vidám, élettel teli. Az újdonság
varázsa és a kíváncsiság is szerepet játszik az új pálinkák modern kori
kultuszában, de ennek kedvez az emberek felfedezni vágyása. Az új pálinkák
lényege éppen az, hogy legyen különleges, friss, gyümölcsös, üde és vidám.
Mégis a pálinkának sok esetben komolyságot kell tükrözni, és ehhez van szüksége
a megfelelő alkoholfok kiválasztására. Egy-egy itallal megfelelő célcsoportot
kell megcélozni a sikerhez. Ma úgy tűnik, hogy a gyümölcscukorral telített
ágyas párlatok időszaka dívik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése