Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 9., szerda

Olaszrizling Szőlő Érlelt Törkölypálinka 2014.



546.

2014/0404


AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY



  Olaszrizling szőlő
  akácfával érlelve
 
 
 
 
 Péntek van, így a hétvége kapujában vagyunk, és meg van minden okunk arra, hogy kiválóan érezzük magunkat. Hajnalban még feleségemmel kifutunk a szőlészetbe, hogy átjárjuk a Cabernet franc ültetvényének egy részét, majd már hamarosan a főzdében találom magamat, ahol a pálinkakészítés rejtelmeibe ásom bele magamat. Közben már a délután eseményeire készülök, autót takarítok, autót mosok. A délutánt, pedig már Dombóváron töltöm, ahol a borverseny díjkiosztóján vagyunk. Kiváló a hangulat és egészen estig ott is múlatjuk az időt. Arra azért persze még maradt időm, hogy este az aktuális pálinkámnak az érlelését elvégezzem. Az olaszrizling szőlőből készült különféle pálinkák utolsó képviselőjeként ezt a törkölypálinkát akácfás érlelésnek vetettem alá. Francia eredetű szőlő, amelynek hazája valószínűleg Champagne. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy akkor vajon miért kapta az olasz jelzőt a nevébe. Mivel azt a szőlőfajtát a németek közvetítették hozzánk, és ők adták neki az olasz jelzőt megkülönböztetésül a rajnai rizlingtől. Rendkívül termékeny, mert kedveli a Kárpát-medencei klímát, a mostoha körülményeket is, talajban sem válogatós, sőt még a homokot is szereti. Ebből a szőlőfajtából, akár bort, akár pálinkát készítünk egy biztos: meghálálja a törődést. Szüksége van az odafigyelésre és a tisztaságra, és ha ezt megkapja, bora, pálinkája nagyon sokáig életben marad, és évtizedekig képes lesz örömöt szerezni a fogyasztónak. Ráadásul a hordós érlelést is meghálálja, a legszebb tételek mindig láttak fát egy borakadémikus eddigi tapasztalatai szerint. Az akácfát, pedig azért választottam hozzá, mert annak segítségével zöldessárga színű árnyalatot tudok neki varázsolni, amely leginkább hasonlít a szőlőborának színére. Ritka az a fehér borszőlőfajta, amely valóban ennyire szereti a fahordós érlelést, legyen szó akár boráról, akár a pálinkájáról. Azt viszont tudni kell róla, hogy nem szabad sietetni az illat, és aroma anyagok kialakulását, mert ehhez sok időre van szükség. Az ásványokban gazdag talaj a savakat magas mennyiségben tartja meg, viszont ezeknek a minősége kiváló, ezért nem bántóak. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a szőlőfajtát, akár bort, akár pálinkát szeretne abból készíteni, illetve ha egyszerre mindkettő megvalósul, akkor ilyen szép törkölypálinkát kapunk eredményként.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése