546.
2014/0404
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Olaszrizling szőlő
akácfával érlelve
Péntek van, így a hétvége kapujában vagyunk, és meg
van minden okunk arra, hogy kiválóan érezzük magunkat. Hajnalban még
feleségemmel kifutunk a szőlészetbe, hogy átjárjuk a Cabernet franc
ültetvényének egy részét, majd már hamarosan a főzdében találom magamat, ahol a
pálinkakészítés rejtelmeibe ásom bele magamat. Közben már a délután eseményeire
készülök, autót takarítok, autót mosok. A délutánt, pedig már Dombóváron
töltöm, ahol a borverseny díjkiosztóján vagyunk. Kiváló a hangulat és egészen
estig ott is múlatjuk az időt. Arra azért persze még maradt időm, hogy este az
aktuális pálinkámnak az érlelését elvégezzem. Az olaszrizling szőlőből készült
különféle pálinkák utolsó képviselőjeként ezt a törkölypálinkát akácfás
érlelésnek vetettem alá. Francia
eredetű szőlő, amelynek hazája valószínűleg Champagne. Joggal tehetjük fel a
kérdést, hogy akkor vajon miért kapta az olasz jelzőt a nevébe. Mivel azt a
szőlőfajtát a németek közvetítették hozzánk, és ők adták neki az olasz jelzőt
megkülönböztetésül a rajnai rizlingtől. Rendkívül termékeny, mert kedveli a
Kárpát-medencei klímát, a mostoha körülményeket is, talajban sem válogatós, sőt
még a homokot is szereti. Ebből a szőlőfajtából, akár bort, akár pálinkát
készítünk egy biztos: meghálálja a törődést. Szüksége van az odafigyelésre és a
tisztaságra, és ha ezt megkapja, bora, pálinkája nagyon sokáig életben marad,
és évtizedekig képes lesz örömöt szerezni a fogyasztónak. Ráadásul a hordós
érlelést is meghálálja, a legszebb tételek mindig láttak fát egy borakadémikus
eddigi tapasztalatai szerint. Az akácfát, pedig azért választottam hozzá, mert
annak segítségével zöldessárga színű árnyalatot tudok neki varázsolni, amely
leginkább hasonlít a szőlőborának színére. Ritka az a fehér borszőlőfajta,
amely valóban ennyire szereti a fahordós érlelést, legyen szó akár boráról,
akár a pálinkájáról. Azt viszont tudni kell róla, hogy nem szabad sietetni az
illat, és aroma anyagok kialakulását, mert ehhez sok időre van szükség. Az
ásványokban gazdag talaj a savakat magas mennyiségben tartja meg, viszont
ezeknek a minősége kiváló, ezért nem bántóak. Mindenkinek csak ajánlani tudom
ezt a szőlőfajtát, akár bort, akár pálinkát szeretne abból készíteni, illetve
ha egyszerre mindkettő megvalósul, akkor ilyen szép törkölypálinkát kapunk
eredményként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése