Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 6., vasárnap

Olaszrizling Szőlő Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



543.

2014/0401


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS



  Olaszrizling szőlő
  eperfával érlelve
 
 
 
 
 Sajnos olykor gyászol is pincészetünk, mert az élet olyan, hogy van születés, és ha az van, akkor van elmúlás is. Egy kedves barátunk, szőlész-borász kollégánk elveszítette nagyapját, aki településünk legidősebb férfi lakosa volt. Jó kapcsolatot ápoltunk vele, de reméljük, hogy élete nem volt hiábavaló, emléke mindvégig megmarad velünk. Az élet megy tovább, a munka folyik mind a szőlészetben, mind, pedig a lepárlóüzemben. A szőlőben a metszés a vége felé jár, és a desztilláló üzemben is lassult a munka tempója. Ennek okán azért odahaza a pincészetünkben egyre többet tudunk dolgozni. A folytatásban is az olaszrizling szőlő gyümölcs pálinkacsalád újabb tagját az érlelt változatot szeretném most Önöknek bemutatni. Ahhoz, hogy megismerjük az italunkat, ezen esetben a pálinkánkat, nagyon fontos, hogy ismerjük a szőlőfajtát is. Magyarországon az egyik leggyakoribb fehérborszőlő. Hozzánk Franciaországból került a 19. század közepétől. A nagy filoxéra járvány elpusztította szőlők helyébe ültették. Amikor szőlőből készítünk pálinkát, hasonlóan kell eljárnunk, mint amikor a szőlőből bort szeretnénk készíteni. Alaposan ismernünk kell a gyümölcsünket. Közepes, vagy gyenge tőkéjű, sűrű, vékony vesszőjű. Fürtje kicsi–középnagy (átlagos tömege 90–140 g), tömött, hengeres és gyakran van rajta mellékfürt, amelyeket semmi esetre se keverjük bele a jó termésbe. Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől, és a szüret időpontjától függ. Túlérett szőlőjéből különleges minőségű borokat, illetve pálinkát tudunk készíteni. Egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba, illetve a mi esetünkbe, a pálinkába kerül, ezért ez az ital izomgörcsök ellen gyógyhatású. Az érlelt változatú italunknál az eperfával történő érlelés további gasztronómiai élményt nyújt, hiszen okkersárga színével éppen az érett szőlőbogyókra emlékeztető hatást nyújt. A fahatására sokkal lesimultabb, sokkal összeérettebb ital érzetét kelti. Fogyasztását ajánljuk nemcsak férfiaknak, hanem hölgyeknek is, mert a gyümölcs minden kedvező élettani hatását élvezhetjük benne.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése