543.
2014/0401
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Olaszrizling szőlő
eperfával érlelve
Sajnos olykor gyászol is pincészetünk, mert az élet
olyan, hogy van születés, és ha az van, akkor van elmúlás is. Egy kedves
barátunk, szőlész-borász kollégánk elveszítette nagyapját, aki településünk
legidősebb férfi lakosa volt. Jó kapcsolatot ápoltunk vele, de reméljük, hogy
élete nem volt hiábavaló, emléke mindvégig megmarad velünk. Az élet megy tovább,
a munka folyik mind a szőlészetben, mind, pedig a lepárlóüzemben. A szőlőben a
metszés a vége felé jár, és a desztilláló üzemben is lassult a munka tempója.
Ennek okán azért odahaza a pincészetünkben egyre többet tudunk dolgozni. A
folytatásban is az olaszrizling szőlő gyümölcs pálinkacsalád újabb tagját az
érlelt változatot szeretném most Önöknek bemutatni. Ahhoz, hogy megismerjük az italunkat, ezen esetben
a pálinkánkat, nagyon fontos, hogy ismerjük a szőlőfajtát is. Magyarországon az
egyik leggyakoribb fehérborszőlő. Hozzánk Franciaországból került a 19. század
közepétől. A nagy filoxéra járvány elpusztította szőlők helyébe ültették.
Amikor szőlőből készítünk pálinkát, hasonlóan kell eljárnunk, mint amikor a
szőlőből bort szeretnénk készíteni. Alaposan ismernünk kell a gyümölcsünket.
Közepes, vagy gyenge tőkéjű, sűrű, vékony vesszőjű. Fürtje kicsi–középnagy
(átlagos tömege 90–140 g), tömött, hengeres és gyakran van rajta
mellékfürt, amelyeket semmi esetre se keverjük bele a jó termésbe. Bogyója kicsi,
sárga, gömbölyű, alig hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű.
Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai
szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől, és a szüret időpontjától függ.
Túlérett szőlőjéből különleges minőségű borokat, illetve pálinkát tudunk
készíteni. Egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában
hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és
onnan a borba, illetve a mi esetünkbe, a pálinkába kerül, ezért ez az ital
izomgörcsök ellen gyógyhatású. Az érlelt változatú italunknál az eperfával
történő érlelés további gasztronómiai élményt nyújt, hiszen okkersárga színével
éppen az érett szőlőbogyókra emlékeztető hatást nyújt. A fahatására sokkal
lesimultabb, sokkal összeérettebb ital érzetét kelti. Fogyasztását ajánljuk
nemcsak férfiaknak, hanem hölgyeknek is, mert a gyümölcs minden kedvező
élettani hatását élvezhetjük benne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése