545.
2014/0403
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Olaszrizling szőlő
üvegben érlelve
Csütörtök felé már nagy az izgalom az emberben a
hétvégével kapcsolatban. Az azonban tény, hogy a szőlőmetszését befejeztük ezen
a napon, és az embereim a megérdemelt pihenésre vonulhatnak a zöldmunka
megkezdéséig. Számomra azért még mindig akad a szőlészetben, hiszen a
támrendszer karbantartása a feladat, amit addig el kell végezni, amíg a
levélzet nagyon ki nem nő. A szeszüzemben is akad még munka rendesen, hiszen
éppen egy a hét elején elkezdett pálinkacsalád folytatását kezdem el, ugyan
abból az alapanyagból csak ezúttal nem szőlőből, hanem a szőlő törkölyéből
készítettem el az italomat. Nyilvánvaló, hogy a két ital között ég és föld a
különbség annak ellenére, hogy rokonságban vannak. Amíg a szőlő egy komplett
ital, addig a törköly még fehér szőlőről is van szó, azért csak törköly marad,
még akkor is, ha ezt a must levétele után szintén megerjesztettük. Közepes, vagy gyenge tőkéjű, sűrű, vékony vesszőjű.
Fürtje kicsi–középnagy (átlagos tömege 90–140 g), tömött, hengeres és
gyakran van rajta mellékfürt. Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig hamvas,
vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű. Vékony héja miatt érzékeny a
lisztharmatra, de általában biztonsággal terem. Jellemző rá a nagy
magnéziumigény, amit azonban átvisz a szőlőbe, és így a borba. Kellő
magnéziumellátottság esetén bora kifejezetten gazdag lehet ebben az ásványi
anyagban. Későn érő fajta, hagyományosan október elején szüretelik. Ha mégis
jellemzőket kell sorolnunk, a keserű mandula gyakran felmerül, vélhetően
részben a vulkanikus talajok alkalmanként kesernyésbe hajló mineralitása miatt.
Ugyancsak sokszor említik a fajta kapcsán a rezedát, amely egy lágy szárú,
illatos növény. Savainak mennyiségét jelentősen befolyásolja az évjárat, a
termőhely és a szüret időpontja. A legjobb ivású borok egyike, ezért helye van
alapváltozatban a baráti társaságok asztalán, koncentráltabb formában
vacsoraasztalon, egyszerűbb formája fröccsnek kiváló. A törkölyre jellemzően
azért lényegesen alacsonyabb alkoholtartalom, hiszen vizet adtunk hozzá, de azt
ennek ellenére semmivel nem erősítettük fel. Az erjedés így is szépen végbement
a cefrénkben, és a desztillálás is jól sikerül, bár egészen más beállítottságú
italunk született, mint a szőlő esetében. Íze száraz iskolázásban fanyarkás, igazi
férfias pálinkának számít.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése