Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 8., kedd

Olaszrizling Szőlő Natúr Törkölypálinka 2014.



545.



2014/0403









AQUAVINICUM



NATÚR



TÖRKÖLY









  Olaszrizling szőlő


  üvegben érlelve
 Csütörtök felé már nagy az izgalom az emberben a hétvégével kapcsolatban. Az azonban tény, hogy a szőlőmetszését befejeztük ezen a napon, és az embereim a megérdemelt pihenésre vonulhatnak a zöldmunka megkezdéséig. Számomra azért még mindig akad a szőlészetben, hiszen a támrendszer karbantartása a feladat, amit addig el kell végezni, amíg a levélzet nagyon ki nem nő. A szeszüzemben is akad még munka rendesen, hiszen éppen egy a hét elején elkezdett pálinkacsalád folytatását kezdem el, ugyan abból az alapanyagból csak ezúttal nem szőlőből, hanem a szőlő törkölyéből készítettem el az italomat. Nyilvánvaló, hogy a két ital között ég és föld a különbség annak ellenére, hogy rokonságban vannak. Amíg a szőlő egy komplett ital, addig a törköly még fehér szőlőről is van szó, azért csak törköly marad, még akkor is, ha ezt a must levétele után szintén megerjesztettük. Közepes, vagy gyenge tőkéjű, sűrű, vékony vesszőjű. Fürtje kicsi–középnagy (átlagos tömege 90–140 g), tömött, hengeres és gyakran van rajta mellékfürt. Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű. Vékony héja miatt érzékeny a lisztharmatra, de általában biztonsággal terem. Jellemző rá a nagy magnéziumigény, amit azonban átvisz a szőlőbe, és így a borba. Kellő magnéziumellátottság esetén bora kifejezetten gazdag lehet ebben az ásványi anyagban. Későn érő fajta, hagyományosan október elején szüretelik. Ha mégis jellemzőket kell sorolnunk, a keserű mandula gyakran felmerül, vélhetően részben a vulkanikus talajok alkalmanként kesernyésbe hajló mineralitása miatt. Ugyancsak sokszor említik a fajta kapcsán a rezedát, amely egy lágy szárú, illatos növény. Savainak mennyiségét jelentősen befolyásolja az évjárat, a termőhely és a szüret időpontja. A legjobb ivású borok egyike, ezért helye van alapváltozatban a baráti társaságok asztalán, koncentráltabb formában vacsoraasztalon, egyszerűbb formája fröccsnek kiváló. A törkölyre jellemzően azért lényegesen alacsonyabb alkoholtartalom, hiszen vizet adtunk hozzá, de azt ennek ellenére semmivel nem erősítettük fel. Az erjedés így is szépen végbement a cefrénkben, és a desztillálás is jól sikerül, bár egészen más beállítottságú italunk született, mint a szőlő esetében. Íze száraz iskolázásban fanyarkás, igazi férfias pálinkának számít. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése