542.
2014/0331
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Olaszrizling szőlő
üvegben érlelve
Ismételten új hetet kezdhetünk, amely egyben a
hónap utolsó napja is. Búcsút veszünk a márciustól és belevágunk az év talán
legszeszélyesebb havába, az áprilisba. Az viszont mindig szép ebben a hónapban,
hogy a húsvét időszaka is általában erre az időszakra esik, amely nálunk mindig
komoly ünnep, és nem is annyira a szűk családé, hanem inkább tágabb értelembe
véve a családé, de főként a komaságé. Egy hagyományosan katolikus családnál
többnyire két komaság létezik felénk, egy keresztkomaság, és egy bérmakomaság.
Van, ugyan ahol a kettő egy személy, de nálunk kettő, így gyakorlatilag még
nagyobb a család a rendezvényeinken, sőt nem is a testvérségből kerülnek ki,
amelyre szintén szokott példa lenni. Ezekre az ünnepekre aztán komoly ital
mennyiségre van szükség, és mivel mindkét koma nagy bor és pálinkaszakértő, így
nagyon jó italokkal kell előrukkolnunk. Ilyen lehet az a pálinkacsalád is,
amelynek bemutatásába ezen a héten kezdek bele. A gyümölcs, pedig egy
szőlőfajta, mégpedig fehér borszőlő az olaszrizling. Azok, akik rendszeresen
figyelemmel kísérik írásaimat, azok tudják, hogy többféle rizlingféle szőlőből
készítettem már párlatot, például Bánáti, Rajnai rizlingek, és most az Olaszrizlinget
is beállítom a sorba, amelyről már több évben is készítettünk italokat. Nagyon elterjedt, szinte minden borvidéken
megtalálható a legismertebb és egyben a legelterjedtebb fajtánk. Elsősorban a
német nyelvterületen és hazánkban kedvelik. Nálunk talán ez a borívó emberek
"alapfajtája", ahogy vörösborban a kékfrankos. Az olaszrizling
köztudottan csak névrokona a Rajnai rizlingnek. Megbízható, kiegyenlített
termőképességű, minőségi bort adó szőlő. Márai Sándor író szerint az "olaszrizling
simaságán érzik még a latinos műveltség és szőlőkultúra, Pannónia
pallérozottsága. A rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy
issza, mint mikor rokonokkal beszél." Az Olaszrizling előnye, hogy bőven
és kiegyenlítetten terem és a legmegbízhatóbb fajták egyike, más fajtákhoz
képest kevesebb szakértelemmel is jó eredményt lehet elérni vele. Régen a
gazdák sokáig fennhagyták a szőlőt, így nagyon szép, érett illat és
zamatanyagok képződtek. Ezt próbáltuk meg mi is elérni, amikor szőlőpálinkának
leszüreteltük ezt az alapanyagot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése