547.
2014/0405
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Ezerfürtű szőlő
üvegben érlelve
Egy bulival áttöltött este után másnap bizony
olykor szüksége van az embernek némi regenerálódásra. Azért bort, és pálinkát
is kóstoltunk bőségesen az este, így ma inkább pincészetünk környezetének
rendbe rakására koncentráltam. Most, hogy már nincsenek birkáink, bizony a
gyorsan megnövekvő fűvel kell megküzdenünk. A mögöttünk lévő héten egy típusú
szőlőből készült italokat mutattam be gyümölcs és törköly változatban. A
folytatásban túlságosan messzire nem távolodók el a szőlő gyümölcstől. Az
olaszrizling után, amely valóban karakteres italt képes adni nekünk, mind
borban, mind pálinkában, talán egy még sokkal karakteresebb szőlőfajta
következik, még pedig egy igazi hungarikum. Pincészetünk számára duplán is
különlegesség, hiszen fennállásunk óta most először készítettünk ebből,
szőlőfajtából gyümölcs pálinkát. Mindezt egy jó barátunknak köszönhetjük, aki
rendelkezésünkre bocsátotta ezt. A cefrézést ő végezte el, persze az
irányításom mellett, de amikor így fél év után át vettem tőle a cefrét,
elégedetten konstatáltam, hogy korrektül elvégezte azokat a feladatokat, amelyek
nélkül ma már nem lehet versenyképes terméket előállítani. Az ezerfürtű
egy hazai nemesítésű fehérborszőlő-fajta. Kurucz András és Kwaysser István
állította elő, a Hárslevelű és a Piros tramini keresztezésével Kecskeméten.
Ebből azért már érzékelhető, hogy ezt a szőlőt igazából laza, homokos talajokra
szánták. Az 1970-es, 1980-as évek elején jó fagytűrő képességet, bőséges, és jó
minőségű egészséges termést reméltek fajtától, a nagyüzemek és a frissen
alakuló szakcsoportok jelentős területet telepítettek belőle. Ez az időszak már
jelezte, hogy a tömeg szőlő termelés után a szakemberek az egyedi fajták
megjelenítésével próbálkoztak. A reményeket a fagytűrés és rothadás
ellenállóság tekintetében nem váltotta be. A Hajós-Bajai borvidéken, a Kunsági
borvidéken, Balaton melléke borvidéken fordul elő. Erős növekedésű fajta.
Fűzöld, fényes levele kerek, közepén, nagy, széles, kiterített, nem zsíros,
tagolatlan-karéjozott. Bőtermő, termésátlaga 9-14 t/ha, túlterhelésre és
szárazságra érzékeny. Korai érésű fajta. Szeptember végén szüretelhető, 16
mustfok körüli cukortartalommal. Talajra kevésbé, de fekvésre érzékeny,
tőkepusztulásra hajlamos, fagytűrése közepes, zöldmunka-igénye fokozott.
Kellemes italú párlatot adott számunkra. Főként hölgyeknek ajánlom beszélgetések
mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése