Herbarium
Librum
Almák
Almatermésűek
Rózsafélék
családja
Malus
Domestica
Pink
Lady Alma
Az alma legrégebbi
gyümölcsünk. Megjelenik a bibliai teremtéstörténetben, az ógörög mitológiában,
a magyar népmesében, de egyéb népek őstörténelmében is fellelhető. Az ókorban mindenesetre már ismerték, Varro és
Plinius több almafajtát, majd a 9. századi Capitulare de villis című mű pedig
édes és savanyú, téli és nyári fajtákat sorol fel. A 16. századból pedig hetven
fajtáról szóló leírás maradt fenn. Az almát a magyarok is régóta ismerik. Az
alma szó még a honfoglalás előtti időkből, valamelyik török nyelvből származik.
Az alma mai törökül elma, és bizony a kazahok régi fővárosa, Alma Ata is
a környező híres almatermő vidékről kapta a nevét. Így, már nyilvánvalóan a nevéből is adódóan nem Európai
almafajtáról van szó, viszont Európában is elterjedőben
van. Ezt a gyümölcsöt a Lady Williams és az általunk is különösen
kedvelt Golden Delicious keresztezéséből hozták létre. Ezt a keresztezést John
E. L. Cripps végezte el az Ausztráliai Stonville-ben 1979-ben, a Western
Department of Agriculture nevezetű intézet felkérésében. 1997-ben Cripps Pink
néven fajtavédelem, és Pink Lady név alatt márkavédelem alá került. Ez pontosan
annyit jelent, hogy ezt a fát és a gyümölcsét jogilag védett, tehát ezt az
almafajt engedély nélkül nem lehet termeszteni, vagy piacon értékesíteni. Jól
jellemzi népszerűségének növekedését, hogy a Pink Lady már a harmadik
legnépszerűbb almafajta az Egyesült Királyságban. 3-12 méter magasra megnövő
fa, egyszerű, ovális levelekkel, melyek 5-12 centiméter hosszúak
rendelkezik. Virágai fehérek vagy rózsaszínűek. Gyümölcsének nagysága változó,
a kereskedelem inkább a nagyobb, 10-15 centiméteres átmérőjű,
hibátlan gyümölcsöket részesíti előnyben. Gyümölcse közepes
méretű, de hosszúkás formájú, ami egyedülállóvá teszi az még sem ez, hanem a
félreismerhetetlenül érdekes pink, azaz rózsaszínes színezete. A gyümölcshúst
viaszos héj veszi körül, belül hártyás rekeszben ülnek a
pici, barna magok. Természetesen a gyümölcsöt nem csupán külsejéről
szoktuk megítélni, hanem sokkal fontosabb az íze. Ennek az almafajtának ropogós,
szaftos, enyhén savanykás aromájával magas cukortartalom párosul. Ebből
kifolyólag nem véletlenül elég kései az érés ideje, hiszen október végén, vagy
november elején szüretelhetjük, viszont akár májusig is könnyedén eltartható
megfelelő hőmérsékleten, valamint páratartalom mellett. Ha már ennyire
dicsérjük azt is mondjuk el, hogy mire is ajánljuk. Kitűnően alkalmas
természetszerűleg a friss fogyasztásra, de sütéshez, valamint különböző
levesek, desszertek, vagy kompótok, befőttek, gyümölcssaláták készítéséhez is felhasználható,
de lekvár, likőrök és pálinka készítéséhez is felhasználható, bár a magas
beszerzési ára, ezt eléggé megdrágítja. Ebben az
almában jelentős mennyiségű antocianin, fenolsav, kvercetin, fruktóz,
magnézium, pektin és C vitamin található. Utóbbi hő hatására lebomlik,
ezért célszerű nyersen fogyasztani. Az alma viaszos héja tartalmazza
a szervezet számára fontos anyagokat, húsa pedig az
oldható rostokat. Természetes antioxidáns hatású, védelmet nyújt a
daganatos betegségekkel szemben. Erősíti az immunrendszert, akadályozza a
légúti megbetegedések kialakulását. Ezek az antioxidánsok lassítják az
öregedést, és távol tartanak jó néhány betegséget. Az alma illata és íze az
egyszerű cukrok és gyümölcssavak jelenlététől függ, valamint attól a 250 illó
molekulától, melyek az érés során alakulnak át. Cukrot is tartalmaz, de ezek egyszerű típusúak
(monoszacharidok), amelyeket nem kell megemészteni, és a szervezetünkben
azonnal felszívódnak. Az egyik ilyen cukor a fruktóz, melyet a cukorbetegeknél
is alkalmazhatunk, hiszen nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Az almában található cukrok
jótékonyan hatnak a kedélyállapotra is, hiszen megkönnyítik a triptofán
szállítását. Ez az aminosav a szerotonin egyik előfutára, amely antidepresszáns
hatású és jó közérzetet biztosító hormon. Ne feledjük el azonban az alma lényegét, a rostokat se. Az összerágott
alma ugyanis, amikor leér a belekbe, kocsonyás masszává alakul át, amely
bekebelezi a glukózt, és segíti a felszívódását. Ezenkívül elősegíti a jó
mikroorganizmusok szaporodását, rendszeres fogyasztása pedig hatékonyan
csökkenti a vér koleszterinszintjét is. Mindezeknek tükrében bizony minden túlzás
nélkül kijelenthetjük, hogy az almák királynője. Az almát az eredendő bűn gyümölcsének tartják –
pedig egészségünk szempontjából az az igazi bűn, ha nem esszük. Az alma jótékony hatását a
régi mondás is bizonyítja; naponta egy alma, az orvost távol tartja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése