Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 25., szerda

Bosc Kobak Körte Érlelt Gyümölcs Pálinka 2013.



444.

2013/1223
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

  Bosc Kobak Körte
  körtefával érlelve



A mai nappal meg is érkeztünk karácsony előszobájába, így hogy azt kicsit jobban láthassuk, tisztán, hátra lépünk egyet, és úgy tekintünk előre, akár csak e pálinka családnak is a második tagjára, amely az érlelt kategóriából hoztam létre. Természetesen azon szokásainkon most sem változtattunk, hogy saját fájával végeztük el az érlelést. Érdekes módon a körte egy olyan gyümölcsünk, amelyet hideg gyümölcsnek tartunk. Ezért aztán hűtő hatását télen melegítő fűszerekkel, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel ellensúlyozhatjuk. Íze harmonizál a mandulával, dióval és más olajos magvakkal is. Igaz mindezeket egy fával érlelt pálinkánál nem alkalmazzuk, helyette az érlelés színe képez olyan változást, amelytől melegség önt el bennünket, már akkor is, amikor az üvegben megpillantjuk. Érdekesség, hogy a hazai legjobb kereskedelmi főzdék körtepálinkái nem mindig fajta tiszták, hanem egyfajta válogatásokból állnak, de ebben szinte mindig szerepel ez a körtefajta is komoly százalékban. Európában a körte az egészség, a szerencse és a remény szimbóluma. A kínaiaknál a hosszú élet, az igazság és a helyes ítélőképesség jelképe. Egyébként nem véletlenül: bórtartalma növeli a mentális éberséget. A rómaiak a körtebort a gombamérgezés ellenmérgének tartották. Ez azonban legfeljebb bizonyos gombák ellen lehetett hatásos, hiszen számos gomba okoz biztos halált. A körtebort a 17. században kúraszerűen fogyasztották, vadon termett és termesztett körte kombinációjából készítették. „Mind az összes édes és zamatos fajta, segít a pocakot leapasztani többé-kevésbé. Azok, amelyek kemények és savanyúak, ezzel szemben legalább ennyire eldugítják.” — figyelmeztet Nicolas Culpeper angol füvesember a 17. században. Általában sem ajánlatos éretlen gyümölcsöt enni, ez a körtére fokozottan vonatkozik. A körtefajták legnemesebbjének illatában a gyümölcs felsejlő édességével és citrusos frissességével köszönt. Az érett gyümölcs ízvilágában szépen kidomborodik a kiváló zamatos fajtajelleg, mely fiatalos lendületet kölcsönöz a gazdag aromájú, életteli pálinkának. Ehhez sikeresen hozzáadva a fával történő érlelést a siker nem maradhat el. Pálinkánk simaságával gyorsan levesz mindenkit a válláról. Ezt az italomat ajánlom mindenkinek, aki önbizalom hiányában szenved, de ezen változtatni szeretne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése